Gasum rakentaa maakaasun tankkausaseman Lappeenrantaan

HEIKKI SOPANENLAPPEENRANTA. Maakaasuputkiyhtiö Gasum rakentaa Lappeenrantaan

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Maakaasuputkiyhtiö Gasum rakentaa Lappeenrantaan Etelä-Karjalan ensimmäisen maakaasun tankkausaseman. Kaikille autoilijoille avoin tankkausasema tulee Simolantielle, Etelä-Karjalan Osuuskaupalta vuokratulle tontille. Samalla tontilla on myös EeKoon oma ABC-jakeluasema.

Gasumin myyntipäällikkö Jussi Vainikka sanoo, että rakentaminen alkaa heti, kun yhtiö saa rakennusluvan.

– Toivomme pääsevämme rakentamaan lokakuussa, ja jakeluaseman pitäisi olla käyttövalmis vuoden lopulla.

Lappeenrannan jakeluaseman rakentaminen maksaa Gasumille 500 000-600 000 euroa, kun perinteisen polttoaineen jakeluasema maksaa noin 200 000 euroa. Maakaasua käyttäviä autojakaan ei vielä liiku kovin paljon Etelä-Karjalan teillä. Koko maassa niitä on 250.

Myyntipäällikkö Vainikka sanoo, että Lappeenrannan investointi tehdään tulevaisuutta ajatellen.

– Alkuvaiheessa olemme tyytyväisiä, jos Simolantiellä tankkaa vakituisesti sata maakaasua käyttävää ajoneuvoa.

Vainikka uskoo, että bi-fuel-autot, jotka voivat käyttää polttoaineena bensiiniä tai maakaasua, yleistyvät yksityisessä sekä julkisessa käytössä.

– Maakaasuauton hankintaan houkuttelevat polttoaineen edullinen hinta ja matalammat päästöt. Bensalitraa vastaavaksi energiaksi muutettuna maakaasu maksaa 60 senttiä. Maakaasuauton hiilidioksidipäästöt ovat 25 prosenttia pienemmät kuin bensiiniautoilla, Vainikka mainostaa.

Gasumin myyntipäällikkö lupaa, että hintaero bensiiniin säilyy, tapahtuupa energian hinnoissa millaista nousua hyvänsä.

Suomessa on kuusi maakaasun jakeluasemaa, joista viisi on Gasumin. Lappeenrannan lisäksi Gasum rakentaa lähiaikoina asemat Espooseen ja Riihimäelle.

Myyntipäällikkö Vainikan mukaan Imatrallekin saattaa lähivuosina nousta maakaasun jakeluasema. Gasumin tavoitteena on, että 2010 maakaasun tankkausasemien perusverkostoon kuuluu 30 asemaa linjan Pori-Tampere-Imatra alapuolella. Vainikka puhuu maakaasu-Suomesta.

Simolantien jakeluasema rakennetaan EeKoon ABC-aseman viereen. Maakaasuaseman kompressorit tulevat hieman kauemmaksi itse asemasta.

Maakaasu johdetaan jakeluasemalle runkoputkesta, joka kulkee Lappeenrannan lentokentälle vievän Lentokentäntien vieressä. Jakeluputken Lentokentäntieltä Gasumin asemalle rakentaa Lappeenrannan Energia.

Jakeluputkessa maakaasun paine on kolme baria. Kompressoreilla paine nostetaan 250 bariin, mikä on varastosäiliöiden paine. Autoon tankataan jakelumittarin kautta kaasua, jonka paine on 200 baria.

Gasumin Jarmo Aho sanoo, että tankkaaminen on yksinkertaista ja turvallista. Autojen kaasutankit on rakennettu niin, että mahdollisen onnettomuuden sattuessa kaasusta ei aiheudu ylimääräistä vaaratilannetta.

Maakaasuautojen haittapuoli on niiden pieni toimintasäde bensiiniautoihin verrattuna. Yhdellä tankkauksella ajelee 200-300 kilometriä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen