Categories
Artikkelit

Huhtiniemi-mysteeri Tutkijoiden yössä

RIINA NOKSO-KOIVISTOLappeenranta. Lappeenrannan teknillisen yliopiston profe

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenranta. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Jukka Kemppinen valottaa Huhtiniemi-mysteeriä omalaatuisesta näkökulmasta Tutkijoiden yössä perjantaina. Alustuksen nimi on Huhtiniemessä ehkä teloitettujen henkilötiedot.

Esitys on Huhtiniemi-mysteeriin liittyvä havaintoesimerkki tieteellisistä tutkimusmenetelmistä ja etenkin niiden harhateistä. Huhtiniemen tapahtumiin Kemppisen esitys linkittyy akatemiaprofessori Heikki Ylikankaan ensi viikolla ilmestyvän Huhtiniemen tapahtumia käsittelevän kirjan kautta.

Professori Tauno Tiusanen esitelmöi samana iltana aiheesta Voihan Venäjä! Muut Studia generalia -esitykset ovat professori Olli Pyrhösen Tuulivoimala joka kylään ja töpselistä tasavirtaa?, professori Jaana Sandströmin raviurheiluun liittyvä aihe Arvonmäärityksen arvaamattomuus – tapaus B. Helmiina, yliassistentti Kimmo Klemolan Ihmiskunnan tärkein keksintö, professori Aki Mikkolan Ihmisen virtuaalinen malli sekä tutkijaopettaja Tuomo Kauranteen Keinot ilmastonmuutoksen toteamiseksi.

Myytin murtajien teeman alla professori Matti Alatalo pitää esityksen aiheesta Miten vampyyrit valtasivat maailman.

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on Tutkijoiden yönä avoimet ovet kello 18-1.00. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua laboratorioihin sekä testata omia tutkijan taitojaan muun muassa kalvosuodatusmenetelmällä, paperin valmistuksessa tai ruusun värjäyksellä.

Yleisö pääsee tutustumaan Suomen suurimpiin ydinvoimalaitoksen koelaitteistoihin, näkeviin robotteihin, soivaan sähkömoottoriin ja satamanosturisimulaattoriin. Ohjelmassa on tietoiskuja koulutusvaihtoehdoista, esityksiä tutkijan salaisesta maailmasta, tiede-elokuvia sekä Suomen Akatemian tiedekahvila.

Yliopisto järjestää maksuttoman bussikuljetuksen Lappeenrannan keskustasta yliopistolle ja takaisin. Kuljetus lähtee Lappeenrannan Koulukadun tilausajopysäkiltä klo 18.30-24, puolelta ja tasatunnein.

Kuljetus kiertää Lappeenrannan matkakeskuksen kautta junien saapumisen yhteydessä. Viimeinen yleisökuljetus yliopistolta kaupunkiin lähtee kello yhdeltä.

Lisätietoja löytyy internetistä www.lut.fi/tutkijoidenyo/

Tutkijoiden yö

Tiedetori alkaen kello 18. Ala-aula.

Studia generalia, kello 19.20 Jukka Kemppinen,19.50 Tauno Tiusanen, 20.10 Olli Pyrhönen, 20.30 Jaana Sandström, 20.50 Kimmo Klemola, 21.10 Aki Mikkola, 21.30 Tuomo Kauranne. Skinnarila-sali.

Myytinmurtajat kello 19.30, 19.50 ja 20.10. Sali 1381

Tutkijan salainen maailma kello 19.30, 19.50, 20.10, 20.30, 20.50 ja 21.10. Sali 1382.

Minustako DI tai KTM kello 19.30, 19.50, 20.10, 20.30, 20.50 ja 21.10. Sali 1383.

Vuoksi virtaa vilkkaana, Etelä-Karjala-instituutti, Galleria-aulassa.

Suoraan huipulle -nettipelikilpailu kirjastossa.

Suomen Akatemian tiedekahvila Skybaarissa.

Tiede-elokuvia kello 20 ja 22.30. Sali 2310.

The Academics ja Elastinen ruokalassa kello 22 ja 23.30.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto