Categories
Artikkelit

Kävelykadun jatko keräsi kiitosta

Kävelykadun jatkaminen vilkastutti myyntiä. Läpikulkuliikennettä ei saatu kesän aikana suitsittua kuriin.

ARTTU MUUKKONEN

LAPPEENRANTA. Kauppakadun kävelykadun jatkopätkä avautuu maanantaina taas autoliikenteelle. Yrittäjien kokemukset kävelykadun jatkeesta ovat läpi linjan myönteisiä.

Wolkoffin ravintolalle kävelykadun jatko on ollut piristysruiske.

– Kävelykadulla liikkui paljon väkeä läpi kesän rauhallisesti kävellen. Muuten he olisivat ajelleet autoilla ohi, kertoo ravintolan toinen omistaja Kari Sintonen.

Kävelykadun vaikutusta on hankala arvioida lukujen valossa, mutta Sintosen mukaan kulunut kesä oli yhdeksän vuoden kokemuksen perusteella onnistunut.

Sintosen mielestä syyskuun loppu on sopiva aika avata katu taas liikenteelle.

– Kyllä se on hyvin linjassaan. Ei siitä olisi hyötyä talviaikaan, kun turistit ovat jo poissa.

Kauppakadun alaosassa sijaitsevien ravintoloiden Birran ja Kolmen lyhdyn ravintolapäällikköä Anu Nykästä ei haittaisi, vaikka kävelykatu olisi rauhoitettu liikenteeltä esimerkiksi lokakuun loppuun asti. Silloin terassit pitää lain mukaan viimeistään sulkea.

– Toisaalta ei se kaada maailmaa, koska ihmiset eivät enää välttämättä tarkene istua ulkona.

Päättyneeseen kesäkauteen Nykänen oli tyytyväinen. Sateista huolimatta ihmiset löysivät isoille terasseille sujuvasti.

Samaa viestiä kertoo myös Eekoon ravintolatoiminnasta vastaava Pertti Timonen. Hänen mukaansa keskusta elävöityi ja iltamenojen painopiste siirtyi jonkin verran pois satamasta.

– Saimme hyviä myyntilukuja keskustassa. Yhteistekijöinä osansa oli kävelykadulla, uusilla terasseilla ja tupakkalailla, Timonen veikkaa.

Uuden kävelykadun sijainti tuotti autoilijoille ongelmia läpi kesän. Kävelykadun merkki ei tullut tutuksi, joten kesän mittaan Kauppakadun liikenteeltä suljetulla osalla näkyi muitakin kuin huoltoajoja.

– Tässä kun muutaman tunnin päivässä istui, niin näki, kuinka taksit ja tavalliset autot vain suhasivat kadulla. Jos joku oli edessä, niin tööttäilivät vain ihmisille, syyskuun keleistä nauttiva terassiporukka havainnollisti läpi kesän jatkuneen tutkimuksensa huomioita.

Lappeenrannan teknisen toimen suunnittelupäällikön Pentti Multaharjun mukaan loppukesästä Ainonkadulle kävelykadun jatkeen alaosaan lisättiin kääntymiskieltomerkit korostamaan ajokieltoa.

– Se ei ulkoisesti muistuta kävelykatua, kun keskellä on asfalttinen ajorata. Se voi olla osasyynä siihen, että kävelykatumerkki havaittiin huonosti, Multaharju arvelee.

Kauppakadun alaosa oli ravintolatoimintaa lukuunottamatta hiljainen. Hinkkasen talossa ei ollut toimintaa ja Tasihinin taloa remontoidaan edelleen.

Lappeenrannan kaupunkikeskustan ilmeen kehittämisestä vastaavan Lakes ry:n toiminnanjohtajan Johanna Ruotsin mukaan Lakesilla ei ole resursseja järjestää kesällä suuritöisiä tapahtumia.

Myös viettävä alue luo omat hankaluutensa, kun tapahtumat vaatisivat esimerkiksi esiintymislavan.

– Jatkossa voisi ajatella, että yhteistyökumppaneiden avulla voitaisiin järjestää jotakin pienimuotoisempaa ohjelmaa, Ruotsi sanoo.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Etelä-Saimaan pienimuotoisessa kyselyssä valtaosa kansalaisista piti Kauppakadun kävelykadun jatketta hyvänä asiana. Savitaipalelainen Hanna Nisonen oli yksi heistä. Hänen mielestään kävelykadut lisäävät kaupungin viihtyisyyttä. Mukana olivat myös lapset Kuutti ja Kaisla.

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen