Categories
Artikkelit

Käytännöllisyys kumoaa komeuden pankkikonttorissa

Nordean muutossa siirtyvät vain ihmiset. Asiointi konttorissa lisääntyy.

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANTA. Nykyaikaisen pankkikonttorin rakentaminen vaatii Lappeenrannan Nordealta lähes kaiken vanhan hylkäämistä. Valtakadulta kauppakeskus Galleriaan siirtyvät lähinnä ihmiset, joiden mapit mahtuvat pieneen muovilaatikkoon.

Pankin vuokrasopimus päättyy Valtakadulla sunnuntaina. Siihen mennessä tila autioituu typötyhjäksi. Maanantaina samassa paikassa alkaa Sokoksen valmistelu.

Gallerian konttorissa kalusteet kiiltelevät jo paikoillaan. Torstaina ainoa työntekoa estävät tekijä oli tietoliikenneyhteyksien puuttuminen.

KONTTORIN avaaminen uudessa kauppakeskuksessa on nelisen vuotta kestäneen tilakysymyksen ratkaisu. Kakkosvaihtoehtona oli Valtakadun konttorin remontointi. Paikka oli auttamatta vanhanaikainen.

Vaikka Valtakadun konttori kävi Nordealle ahtaaksi, pankki muuttaa 500 neliötä pienempään liikehuoneistoon. Sekä asiakkaat että henkilöstö mahtuvat kuitenkin konttoriin paremmin.

– Galleriaan mahtuu 20 työntekijää enemmän.

Selitys on vanhanaikaisen hukkatilan häviäminen. Pitkien käytävien ja esimerkiksi laitoskeittiön tilalle tulee pankkitoimintaan suunniteltu paketti.

– Olemme tosi tyytyväisiä. Uusista tiloista on tehty juuri sellainen, kuin pankin pitää olla. Asiantuntijat, johtajat ja neuvojat sijoittuvat niin kuin kuuluukin.

Pankki toimi Valtakadulla lähes sata vuotta. Viimeisin remontti on 1970–80-luvun taitteesta. Juhlava ilme ja puna-musta värimaailma heijastelevat lähes retrohenkeä. Galleriassa ei näy muuta punaista kuin lainalaatikot ja palosammutin. Tilalle tulee luonnonvalo sekä sininen ja puinen pinta.

KONTTORINJOHTAJA harppoo vielä torstaina uuteen konttoriin raakalaudasta kyhättyä portaikkoa pitkin. Samaa reittiä tulevat muuttomiehet. He kantavat sisään allergiset huomioon ottavia muovikasveja.

Gallerian ovelta uusi Nordea näyttää pieneltä. Pankkisali on näkymästä aika mahtaileva termi. Kassapalvelupisteitä on kuitenkin puolenkymmentä, yhtä monta kuin entisessä konttorissakin

Nuuttila sanoo, ettei asiointi konttorissa vähene, vaan päin- vastoin lisääntyy. Yhä harvempi tosin pistäytyy maksamassa laskuja tai nostamassa rahaa. Sitä useampi sen sijaan varaa ajan ja istuu neuvottelemaan sijoituksistaan ja lainoistaan.

Pankkikonttorin painopiste on kerrosta katutasoa ylempänä. Neuvottelukoppien rivistöjen pituus hätkähdyttää.

– Meillä on 70 asiakaspalvelupaikkaa, niistä 65 on koppeja. Kaikille työntekijöille on oma suljettava koppi.

On konttoreissa jotain samaakin. Molemmissa sisäänkäynnin pielissä on tila automaateille. Galleriassa kassat ovat kuitenkin heti seuraavana, eivätkä suinkaan konttorin perällä. Lasten leikkipaikkakin on kummassakin, mutta vanhat legot vaihtuvat uusiin leluihin.

Kaatopaikalle Valtakadun konttorin sisältö ei suoraan mene. Seurakuntayhtymä saa suuria huonekasveja ja Pieksämäen konttori neuvotteluhuoneiden rakennussermit.

– Laila Pullisen veistos ei valitettavasti mahdu uusiin tiloihin. Se menee Laila Pullisen taidesäätiön hoiviin, Nuuttila sanoo

Suurimman muutto-operaation vaativat asiakkaiden tallelokerot. Ne eivät ole muinaisjäänne, joita ei modernissa pankkikonttorissa olisi.

– Tallelokeroiden käyttö jopa lisääntyy.

GALLERIAN konttorin ikkunoiden takana nousevat nosturit. Rakennustyömaa on tuttu näky ympärillä vielä pitkään, sillä rakentaminen jatkuu koko loppuvuoden. Keskeneräiseen rakennukseen muuttaminen tarkoittaa myös sitä, ettei parkkihalli ole asiakkaiden käytössä vielä lähiviikkoina.

Naapureita Nordea ei saa ennen lokakuun loppua. Pikkuhiljaa nekin alkavat kantaa kalusteitaan sisälle. Ja perässä tulevat asiakkaat. Heistä Nordea pyrkii nappaamaan uusia kävijöitä.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Patsas ja prameus vaihtuvat hillittyyn ympäristöön. Nordean uudessa konttorissa on koppirivistö niin yrityksille kuin yksityisille. Konttorinjohtaja Olli Nuuttila kertoo, että lähes kaikki työntekijät tapaavat asiakkaita seinien suojassa.

Kirjoittaja:
Etti Kantola