Lappeenrannassa valtuusto hyväksyi piirin vähin puhein

Kristillisten Marjatta Laakko jätti päätöksestä eriävän mielipiteensä.

SANNI HAIKARAINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi sopimuksen Etelä-Karjalan terveyspiirin perustamisesta maanantaina. Päätös syntyi kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti ilman äänestyksiä.

Keskustelua heräsi vain vähän. Marjatta Laakko (kd.) jätti eriävän mielipiteensä. Hän esitti kokoukselle, että terveyspiiriä ei perusteta, mutta esitystä ei kannatettu.

Laakon mielestä kuntien välinen yhteistyö perusterveydenhuollossa voitaisiin järjestää paremmin toisin, esimerkiksi keskuskuntamallin mukaisesti.

Laakko on huolissaan päätösvallan siirtymisestä luottamushenkilöiltä viranhaltijoille terveyspiirin organisaatiossa. Hän pelkää myös, että ehkäisevä terveydenhuolto jää terveyspiirissä sairaanhoidon jalkoihin.

Sitoutumattoman kansalaisliike Myön edustaja Erkki Räsänen puuttui päätösesityksen lauseeseen, joka viittaa muiden jäsenkuntien päätöksiin.

– Ollaanko päättämässä jostain, joka on jo päätetty? hän kysyi viitaten Taipalsaaren valtuuston päätökseen.

Taipalsaari jätti auki terveyspiiriin liittymisen ajankohdan. Lappeenrannan kaupunginjohtajan Seppo Miettisen mukaan se kaataa koko piirin perustamisen.

Kristillisten Matti Mölsä otti esiin joitakin sopimuksen sanamuotoja, jotka kaipaisivat hänen mielestään täsmennystä. Hän hämmästeli myös, miksei sopimuksessa ole mainintaa henkilöstön asemasta.

– Entä kuinka lopullinen piiri on? Jossain vaiheessa mukaan pyrkii lisää väkeä. Sitä ei oteta huomioon, hän sanoi.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirillä tavoitellaan kymmenen eteläkarjalaisen kunnan yhteistä kuntayhtymää, joka järjestäisi asukkailleen erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluja. Jäsenkuntia olisivat Lappeenrannan lisäksi Joutseno, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Savitaipale, Taipalsaari ja Ylämaa.

Kirjoittaja:
Sanni Haikarainen