On laulettava orkesteria kovempaa

Alakylän musiikkiluokille on jo ehtinyt oppilaita, joiden äiti tai isä on myös ollut M-luokilla.

LIISA KUKKOLA

5M-luokkalaisia ei juuri jännitä tulevan lauantain juhlakonsertti. Ei, vaikka Alakylän ja Armilan musiikkiluokkalaisista koottu kuoro esittää konsertissa kantaatin, jota kukaan ei ole koskaan missään aiemmin esittänyt.

– Siellä on niin iso kuoro, ettei se heti kuulu, vaikka ei itse ihan kaikkea osaisikaan, Matilda Toivanen toteaa.

Ja oikeassahan hän on: lapsikuorossa laulaa lähes 140 oppilasta. Ja kuoron lisäksi lavalla on samaan aikaan vielä hirvittävän iso orkesteri: lähes 70 soittajaa.

– Ensimmäiset yhteiset harjoitukset kuoron kanssa ovat perjantaina. Voihan se olla vaikeaakin, mutta ei auta kuin laulaa kovempaa kuin orkesteri soittaa, Annu Keskisaari sanoo.

Esiintymiset ovat musiikkiluokkalaisten mielestä kaikkein parasta M-luokkalaisena olemisessa. Muuten he ovat kuin ketkä tahansa viitosluokkalaiset.

– Kai se on se yleisö, mikä tekee esiintymisestä niin hauskaa, Maija Mustonen miettii.

Se on myös kivaa, että saa uusia kavereita. Moni musiikkiluokkalainen tulee kolmannelle luokalle Alakylään ihan jostain muusta koulupiiristä. Niin kuin esimerkiksi Sanni Parviainen.

– Olin aikaisemmin Luukkaan koululla. Kaveri sai ajatuksen musiikkiluokista, ja niin minäkin ajattelin hakea. Oma opettaja oli aika paljon opettanut musiikkia, eikä se tuntunut yhtään hassummalta ajatukselta pyrkiä musiikkiluokille, Sanni Parviainen kertoo.

Emma Heilmann on myös Luukkaan koulun entisiä oppilaita ja nykyisiä musiikkiluokkalaisia. Emmalla ja hänen äidillään on muutakin yhteistä kuin sukunimi: Seija Rimpinen, joka tuli opettajaksi Alakylän kouluun vuonna 1975, on ehtinyt opettaa sekä äitiä että tytärtä musiikkiluokilla.

– Ei me olla äidin kanssa puhuttu, että minkälainen opettaja Seija silloin ennen oli ja millainen se nyt on, Emma Heilmann vakuuttaa.

Oskari Jauhiainen sen sijaan on ollut Alakylässä koulussa jo ensimmäisestä luokasta lähtien. Musiikkiluokille hän haki hyvin yksinkertaisesta syystä.

– Halusin soittaa kitaraa. Iskä ja velikin soittavat, Oskari Jauhiainen sanoo.

Venla Vainikka puolestaan oli jo monta kertaa ehtinyt pyrkiä musiikkiopistoon ennen kuin pääsi musiikkiluokalle.

– Ajattelin, että olisi niin mukava oppia soittamaan, Venla Vainikka sanoo.

Kuvateksti

Oskari Jauhiainen (vas), Emma Heilmann, Venla Vainikka, Matilda Toivanen, Annu Keskisaari, Maija Mustonen ja Sanni Parviainen jännittävät lauantain konsertista eniten sitä, että paikalle tulee myös entisiä musiikkiluokkalaisia.

Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola