Categories
Artikkelit

Palkkaratkaisu maksaa ensi vuonna Lappeenrannalle noin 10 miljoonaa

Ensi vuoden palkankorotukset maksavat enemmän kuin mitä yksi veroprosentti tuottaa. Joululahjarahasta tulee Lappeenrannalle tänä vuonna 1,3 miljoonan lisälasku.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANNAN ensi vuoden budjetin valmistelu menee uusiksi kalliin kuntapalkkaratkaisun takia. Lautakunnat ovat laatineet budjettiehdotuksensa oletuksella, että palkankorotukset ovat ensi vuonna 3,5 prosenttia. Nyt ne kuitenkin lähes kaksinkertaistuvat kuuteen prosenttiin.

– Kuntien palkkaratkaisu vaikuttaa paljon enemmän kuin yleensä otaksutaan. Palkankorotusten vaikutus kaupungin ensi vuoden talousarvioon on suoraan 8,3 miljoonaa euroa, rahoitusjohtaja Vesa Matikainen laskee.

Lisäksi keskussairaalan palkankorotukset vaikuttavat kaupungin budjettiin lisämenoina.

– Palkkakustannukset ovat kaksinkertaiset siihen, mihin olemme henkisesti varautuneet. Ensi vuoden budjetin teossa on nyt tarkan harkinnan paikka. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sopeuttaa toimintaa.

Palkkamenojen nousu vaikuttaa todella paljon, sillä yhden veroprosentin vuosituotto on Lappeenrannassa 6,5 miljoonaa euroa. Veroprosenttia (18,75) ei kuitenkaan nosteta. Siitä on sovittu koko vaalikaudeksi.

KUNTIEN palkkaratkaisu nostaa Lappeenrannan kaupungin henkilöstömenoja pysyvästi kahtena tulevana vuotena 11 prosenttia eli noin 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi budjettiin heijastuvat keskussairaalan ja muiden kuntayhtymien korotukset.

– Kaikkinensa koko sopimuskausi tuo meille karkeasti noin 20 miljoonan euron lisälaskun. Valtio osallistuu kustannuksiin 1,5 miljoonalla eurolla. Se ei tässä hirveitä näyttele, rahoitusjohtaja Matikainen kertoo.

LAPPEENRANNAN kaupungin tämän vuoden menoja lisää kuntasopimuksen joululahjaraha. Jokainen työntekijä saa joulukuussa 270 euron ”kinkkurahan”, jonka vaikutus on suoraan kaupungin budjettiin 1,3 miljoonaa. Lisäksi tulee kustannuksia keskussairaalan kautta.

– Kun kaupungin vuosikate on tänä vuonna 13 miljoonaa, joululahjaraha vie siitä tosi paljon.

Vaikka kaupungin verotulot ovat nousseet, ne eivät riitä paikkaamaan sosiaali- ja terveystoimen ylityksiä ja joululahjarahaa. Sosiaali- ja terveystoimi sai jo lisärahaa 6,5 miljoonaa euroa.

ETELÄ-KARJALAN muiden kuntien budjetit on Lappeenrannan tapaan pistettävä uusiksi. Imatran taloussuunnittelupäällikkö Liisa Stenberg kertoo, että ensi vuoden palkankorotusten vaikutusta ei ole vielä laskettu, mutta se on joka tapauksessa miljoonia euroja.

– Olemme pyöritelleet vasta tätä vuotta, ja joululahjarahan osuus on Imatralla reilut 600 000 euroa, Stenberg sanoo.

Joutsenon vs. talousjohtaja Kirsi Niinimäki arvioi karkeasti, että kuntien palkkaratkaisun pysyvä menovaikutus on kaupungilla noin 2,5 miljoonaa euroa tulevan kahden vuoden aikana.

270 euron joululahjaraha rasittaa Joutsenon kaupungin tämän vuoden taloutta noin 250 000 eurolla.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen