Categories
Artikkelit

Saimaa-turnauksessa sovitellaan jo isompia nappiksia jalkaan

Syksyn viimeisessä jalkapalloturnauksessa joukkueita valmistellaan jo ensi vuoteen. Toisissa seuroissa puhutaan tasojoukkueista, toisissa haalitaan mukaan kaikki oman kunnan halukkaat pelaajat.

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Jalkapallokauden perinteisesti päättävä juniorien Saimaa-turnaus sai kylpeä aurinkoisessa syyssäässä lauantaina. Vielä komeampaa keliä on luvassa 143 turnaukseen osallistuvalle joukolle sunnuntaina.

– Fiilikset on heti korkealla. Eihän se sää niinkään näihin pelaajiin vaikuta, jotka ovat paljon liikkeessä, mutta meillä on tässä kentän laidallakin paljon koko ajan porukkaa ja surkeaa olisi viikonloppu räntäsateessa käpristellä, kertoi D12-juniorien turnaukseen osallistuvan HJK-Kannelmäen huoltoryhmään kuuluva, Heikki Aittasalo.

Helsingin Pohjoispäästä kootussa Kannelmäen joukkueessa on läpi kesän ollut yli 20 pelaajaa ja turnauksiin on mukana yleensä kaksi E-juniorijoukkuetta. Lappeenrannassa kauden päätösturnauksessa on mukana enää yksi joukkue.

– Turnauksia on kierretty tänä kesänä puolenkymmentä ja pelejä tälle porukalle on tullut oikeastaan liikakin. Varmaankin kaikkiaan 140, kun laskee piirisarjat ja turnaukset, mutta siinä luvussa on mukana kaksi joukkuetta.

Saimaa-turnauksen poikkeuksellisten sääntöjen mukaan joukkueet pelaavat jo ensi kauden sarjoissa eli vuotta vanhemmissa. Moni asia saattaa ylemmässä sarjassa muuttua ja nyt harjoitellaan. Isompia nappiksia sovitellaan ainakin ajatuksissa jo jalkoihin.

– Meille tämä viikonloppu on tosiaan kauden päätös niin pojille kuin joukkueen aikuisillekin. Ensi kautta mietitään myöhemmin. Ensin pidetään kuukauden paussi jalkapallosta ja aloitetaan sitten harjoittelu uudelleen, Heikki Aittasalo kertoo.

Helsingin Jalkapalloklubilla on Helsingissä ikäluokista riippuen eri määrä aluejoukkueita. E-junioreissa niitä on ollut tällä kaudella kuusi. Kannelmäki on ollut perinteisesti hyvää HJK:n junioriseutua. Tunnetuin HJK-Kannelmäen kasvatti on maajoukkueen keskikenttämies Aki Riihilahti.

– Aika näyttää, kuinka kauan tämä joukkue pysyy koossa. Tiedän Kannelmäen alueella yhden parikymppisten kavereiden porukan, joka edelleen joka sunnuntai kokoontuu pelaamaan yhdessä. He olivat aikoinaan samassa junnujoukkueessa ja tuntuu hienolta, että harrastus yhdistää edelleen, Heikki Aittasalo kertoo.

Aluejoukkueiden parhaat poimitaan HJK:ssa jo varhaisessa vaiheessa ikäluokan HJK-edustusjoukkueeseen.

– Edariin järjestetään karsintamahdollisuuksia. Sinne voivat yrittää ne, jotka haluavat satsata harjoitteluun. Edustusjoukkueita on kymmenvuotiaista alkaen. Me treenaamme ehkä kolme kertaa viikossa, edarissa sama ikäluokka harjoittelee viitisen kertaa viikossa, Aittasalo kertoo.

HJK-Kannelmäen osalta Saimaa-turnaus alkoi tappiolla. E-juniorien ikäluokkaa Kaakkois-Suomessa hallinnut Joutsenon Kultsu kukisti HJK:n 2-1. Myöhemmissä peleissä HJK kaatoi MiKi:n 9-0 ja PEPO:n 8-0, mutta tuloksena oli lohkon kakkostila ja sunnuntaina HJK pelaa sijoituksista 5.-8. D12-junioreissa.

Kultsun E-junioreille kausi on ollut menestyksekäs ja aurinko paistoi pojille myös joukkueen ensimmäisessä D-juniori-ikäluokan turnauksessa Amiksen tekonurmella.

– Joissakin seuroissa puhutaan jo tässä ikäluokassa tasoryhmistä. Meillä pelaavat Joutsenon kaikki halukkaat tämänikäiset pojat ja pelaajia on nyt 17 , muistutti Kultsun valmentaja Hannu Karppinen.

Kultsun E11-joukkue ei piirisarjassa hävinnyt tänä kesänä peliäkään.

– Eihän niitä piirisarjan tuloksia periaatteessa näissä ikäluokissa lasketa, mutta pojat kyllä laskevat, Hannu Karppinen muistutti ja taustalta joukkueenjohtaja huikkasi, että maaliero 18 ottelussa oli 92-12.

– Meillä on pelaajia ympäri Joutsenoa, kirkonkylältä, Pulpilta, Konnunsuolta ja Aholasta asti. Ydinryhmä on ollut koossa, mutta tärkein tekijä kehityksessä on varmasti ollut se Huhtiniemestä tuotu kuplahalli, joka saatiin talviharjoituspaikaksi.

– Heti keväällä näki, miten poikien taito oli kehittynyt talven aikana, kun oli päästy pois koulujen saliharjoittelusta.

Kultsun pelaajille voitto

HJK:sta ei tullut yllätyksenä.

– Mikkelissäkin voitettiin pääkaupunkiseudun joukkueita, kuului perustelu.

PEPO:n kanssa Kultsu pelasi 1-1, mutta voitto MiKi:stä varmisti jatkopaikan mitalipeleihin.

Joukkueen kippari Marco Oikkosen mielestä. PEPO oli lauantaina vaikeampi vastus kuin HJK.

– PEPOkin ois pitänyt voittaa helposti, mutta turnausvoitto nyt kyllä otetaan, kippari vakuutti.

Kuvateksti

Kultsun kippari Marco Oikkonen (vas.) pyrkii läpiajoon ja PEPO:n Matias Ruoppa nappaa pallon ajoissa hyökkääjän edestä.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen