Soutajat jatkavat Vuoksella vauhdinottoa kohti Pekingiä

Minna Nieminen juhli MM-hopeaansa kalaseljankalla ja leivoskahvilla. Niemisen ja Sanna Stenin seuraavat arvokisat ovat jo parin viikon päästä, jolloin soudetaan Euroopan mestaruudesta.

KAISA JUNTUNEN

IMATRA. Soutaja Minna Nieminen herkutteli treenikaverinsa Ilona Hiltusen kanssa kalaseljankaa kantapaikassaan Buttenhoffilla tiistaina. Jälkiruoaksi urheilijat saivat nauttia kerrassaan leivoskahvit. Edellispäivänä soudun MM-kilpailuista pariairokaksikon hopeamitali kaulassaan Imatralle palannut Nieminen saa ottaa muutaman päivän vähän rennommin, ja jopa herkutella.

– Ennen kisaa en syönyt viikkoon muuta kuin riisikakkuja, kananmunia ja tonnikalaa, Nieminen kertoi.

Niemistä ja hänen pariaan Sanna Steniä huolestutti ennen MM-kilpailua painonpudotus. Alkukesästä heiltä jäi muutamat kilpailut väliin, kun kilot eivät olleet kohdallaan.

Kevyessä luokassa soutavien naisten on painettava 57 kiloa. Useampi kilo on karistettava ruokavaliota rukkaamalla, sillä soutajien normaalipaino pyörii kisakaudella 60 kilon tuntumassa.

– Kesällä syömistä on säännösteltävä liiankin kanssa. Jää grillaukset ja terassikaudet väliin, Niemien harmitteli.

MM-kisojen punnituksesta selvittyään Nieminen tiesi, että heillä on mahdollisuudet vaikka mihin, sillä soutu oli kulkenut mainiosti koko kesän.

PERJANTAINEN semifinaali osui Niemisen 31-vuotissynttäripäiväksi.

– Ikimuistoinen synttärilahja.

Loppukilpailuun pääsy ja hopeasoutu tiesivät sitä, että naiset varmistivat Suomelle paikan Pekingin olympialaisiin.

– On helpottunut olo, Nieminen kuvaili.

Pekingiin lähtee koko Imatralla treenaava kolmikko, eli Nieminen, Sten ja Hiltunen. Porukan tavoitteena on soutaa olympialaisten A-finaaliin, eli kuuden parhaan joukkoon.

Lähitulevaisuudessa kovimmat kisat ovat edessä EM-areenalla 21–23. syyskuuta.

– Tämä viikko on harjoittelussa rauhallisempaa, sitten alamme treenata EM-kisoihin, Nieminen kertoi.

Lepo onkin paikallaan, sillä viikon mittainen MM-rupeama jätti jälkensä kroppaan.

– Psyyke ja fysiikka käyvät ylikierroksilla. On vaikea saada nukuttua. Viime yönä nukuin neljä tuntia yhteen menoon, ja se oli jo paljon, Nieminen kuvaili.

EM-REISSUN jälkeen soutajille on luvassa ruhtinaallinen kolmen viikon harjoitustauko. Sen jälkeen alkaa valmistautuminen seuraavaan kauteen.

Harjoituspaussin aikana Nieminen saattaa ehtiä harrastustensa parin. Hänestä on mukavaa kuunnella musiikkia, katsella leffoja ja retkeillä luonnossa.

– Reppuun makupussi ja trangia, ja jonnekin laavulle yöksi, Nieminen suunnitteli.

Harjoituskauden Nieminen tiivistää kolmeen verbiin. Silloin elämä on syömistä, treenaamista ja nukkumista. Syksyä ja talvea rytmittävät myös ulkomaan leirit, joista ensimmäinen on marraskuussa Hong Kongissa.

Nieminen työskentelee valmentajansa Veikko Sinisalon firmassa Finnrowing Oy:ssä markkinointitehtävissä.

– Puolet vuodesta olen töissä, lopun vuotta keskityn soutuun. On hyvä, että elämässä on muutakin kuin urheilu. Se tasapainottaa, Nieminen pohti.

NIEMISEN, Hiltusen ja Stenin veneitä alettiin nähdä Vuoksella neljä vuotta sitten, jolloin nämä Suomen soudun huippunaiset saapuivat Imatralle valmentajansa Veikko Sinisalon perässä. Aluksi naiset asuivat pienessä kimppakaksiossa.

– Emme olisi tässä nyt, jos emme olisi tehneet tuota ratkaisua, Nieminen totesi.

Kolme soutajaa on heidän mielestään vähimmäismäärä joukkueelle. He toivoisivat, että mukana olisi vielä muutama kovan luokan soutaja.

– Useampi soutaja on tarpeen loukkaantumisten tai sairastumisten varalta. Meille urheilijoille kilpailutilanne on hyväksi, se pistää yrittämään, Hiltunen sanoi.

Minna Nieminen on soutanut kahdeksan vuotta. Sitä ennen hän harrasti SM-tasolla hiihtoa.

– Soutuun ajauduin, kun ympärillä oli ihmisiä, jotka houkuttelivat mukaan, hän kertoi.

Myös Sanna Sten oli aiemmin hiihtäjä. Stenin soutu-uran alusta onkin muodostunut legenda. Sten aloitti uuden uran suoraan SM-kilpailuista ilman sen kummempaa lajiharjoittelua. Sisäsoutukisoihin eksynyt nainen ajatteli, että 1000 metriä soutua olisi helppo nakki verrattuna hiihdon pitkiin lenkkeihin.

Sisukas Sten jaksoi soutaa ensimmäisessä kilpailussa 950 metriä, kunnes simahti totaalisesti.

– Kun soudussa voimat loppuvat, niin ne loppuvat siihen paikkaan, Hiltunen virnisteli.

KAI SKYTTÄ

Kuvateksti

MM-hopeamitalisti Minna Nieminen juhlii yhdessä treenikaverinsa Ilona Hiltusen kanssa.

Minna Nieminen

Syntynyt 31.8.1976

Kotoisin Taipalsaarelta.

Kevyessä pariairokaksikossa MM-hopeaa 2007 ja MM-pronssia 2005.

Asuu ja treenaa Imatralla.

Valmentaja Veikko Sinisalo.

Seura Vuoksen Soutajat.

Koulutukseltaan lähihoitaja, seikkailuohjaaja ja kauppateknikko.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen