Takomäki-keskustelu pysyi sallittujen rajojen sisäpuolella

Energometall Oy katsoi kaiken menneen suunnitelman mukaisesti. Kyläläiset pitivät ihmisten kokemuksia tärkeimpänä mittarina.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi määritteli raja-arvot heti kättelyssä. Huutaminen ja muu melskaaminen eivät mahtuisi sallitulle asteikolle Takomäen räjäytys-hitsausta koskevassa keskustelutilaisuudessa.

Melua, painetta ja tärinää asian tiimoilta on riittänyt jo sen verran, että huolestumiseen oli syytä. Mahtoiko olla sattumaa sekään, että mustamaija kaarteli kirkonkylässä tilaisuuden alkaessa.

Osapuolet osoittivat kuitenkin henkisen suuruutensa illan tuntien aikana. Kunnantalon valtuustosalissa puhuttiin asiaa, kaikilla mittareilla.

ASIANTUNTIJAT antoivat ensin sytykettä keskustelulle. Räjähdysaiheita valmistavan Forcit Oy:n riskienhallintapäällikkö Jukka Kaikkonen esitteli Takomäessä käytettyä amatolia ja sen päästöjä, jotka ovat samantapaisia kuin autojen pakokaasut.

– Ainoastaan hidastimena käytetty suola voi liueta veteen ja aikaa myöten kertyä ympäristöön, Kaikkonen arvioi.

Konsultti Lauri Fagerström Finnrock Oy:stä puolestaan esitteli mittaustulokset, joiden mukaan raja-arvot eivät näytä ylittyneen. Suurin ongelma on melu, mutta siinäkin tuulen suunnan ja räjähdysaineen hidasteen lisääminen näyttävät vaikuttavan äänen voimakkuuteen.

Energometall Oy:n toimitusjohtaja Markku Tyrväinen kertoi yrityksen tutustuneen lähialueen rakennuksista tehtyihin katselmusraportteihin eikä vaurioita näytä syntyneen. Yritys on nyt odottavalla kannalla: päätökset toiminnan jatkamisesta tai lopettamisesta tehdään sen jälkeen, kun Vaasan hallinto-oikeus on ratkaissut yhtiön meluluvasta tehdyn valituksen kohtalon.

– Mittaukset näyttävät, että olemme menneet suunnitelman mukaan.

KYLLIÄLÄN ja Havon asukkaita tutkimustulokset eivät vakuuttaneet. Hannu Iiskola oli kutsunut vakuutustarkastajan taloonsa, mutta mikään vakuutusyhtiö ei kuulemma korvaa syntyneitä halkeamia.

– Kuka vastaa, jos alueen kymmenet lietesäiliöt halkeavat ja liete imeytyy pohjavesiin, Iiskola tivasi.

Juhani Kylliäisen mielestä yritys on toiminut lupien mukaisesti, mutta kunnalla on itsetutkiskelun paikka. Mahdollisia haittoja olisi pitänyt miettiä etukäteen ja kysyä Ruotsista, miten sikäläisen räjäytyshitsaustyömaan turvajärjestelyjen kanssa on menetelty.

– Alueella olevien ihmisten kokemus on tärkeämpi kuin mikään mittaustulos, Kylliäinen muistutti.

Terveyskeskuslääkäri Leena Saramies ja kunnanhallituksen jäsen Heikki Havo saivat kumpikin raikuvat suosionosoitukset, kun he kantansa perusteltuaan ilmoittivat vastustavansa räjäytyshitsaustoimintaa Takomäessä. Saramies vetosi stressaantuneiden kyläläisten reagointiin ja Havo navetassa ilmenneisiin rakennevaurioihin.

Eero Vainikka ilmoittautui siksi syntipukiksi, joka houkutteli räjäytyshitsaajia Savitaipaleelle. Hän kertoi olevansa huolissaan kunnan toimeentulosta ja ottavansa huomioon muitakin asioita kuin toiminnasta aiheutuvan melun.

MONET muut yrittäjät pitivät kohtuuttomana sitä, että monen leipä joutuu vaakalaudalle yhden tulokkaan takia. Räjäytyksistä arvioitiin olevan haittaa etenkin matkailulle sekä tuotantoeläimille.

– Kuntakaan ei ole voinut tietää, millaiset vaikutukset räjäytyksillä on. Kun päätös Vaasasta tulee, joka puolella on vakavan harkinnan paikka, Iso-Mustajärvi kiteytti.

Torstainen keskustelu pysyi sallittujen rajojen sisällä, mutta vielä ilma ei täysin puhdistunut. Jos Savitaipaleen kunta saa joskus käsiteltäväkseen Energometall Oy:n ympäristölupahakemuksen, viisari värähtää varmasti punaisen puolelle.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Savitaipaleen valtuustosalin vanhat yleisöennätykset menivät todennäköisesti rikki torstaisessa keskustelutilaisuudessa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen