Categories
Artikkelit

Tasa-arvovaltuutettu, auta maailmanpyörää!

EEVA SEDERHOLMLappeenrannan maailmanpyörällä on henkilökohtainen –nl-

EEVA SEDERHOLM

Lappeenrannan maailmanpyörällä on henkilökohtainen

ongelma. Sillä ei ole päihderiippuvuutta, sitä ei syrjitä vieraan kansallisuuden takia, eikä se edes kuulu seksuaalivähemmistöön. Vaikka kaikkien mielestä Pyörä on hyvä jätkä, kukaan ei halua sitä omaan naapurustoonsa.

Sataman asukkaiden ajatuksissa Pyörä kuuluu johonkin muualle kuin nykyiselle paikalleen satamatorin kupeeseen. Se on yksinkertaisesti ruma – tai ainakin takana häämöttävä järvimaisema menee pilalle, kun näköalan edessä on Pyörän kanssa hilluvia lapsia.

Museovirasto puolestaan ei halua laitetta hiekkalinnan läheisyyteen. Se on niin nuori ja vireä, että vanhat naapurit häiriintyvät. Oikeastaan virasto ei halua sitä mihinkään sataman alueelle. Valkoisten kioskihökkeleiden reunustaman torin herkkä tunnelma menee pilalle, jos Pyörä edes hengittää sataman suuntaan.

Liikuntatoimi taas on vielä järkyttynyt Pyörän mahdollisista aikeista muuttaa Myllysaareen. Se kun kuuli herran aikeista kylillä ilman, että kukaan oli ehtinyt edes tiedustella, kiinnostaako sitä ottaa vastaan lautoittain turistilaumoja.

l l l

Yksi ryhmä kuitenkin takuulla huolisi laitteen: lapset. Kysykää keneltä tahansa nelivuotiaalta, ottaisiko tämä maailmanpyörän kotitalonsa pihalle. Ottaisi. Harvalla nelivuotiaalla kuitenkaan on tonttimaata, jota voisi tarjota pyöräyrittäjän ja kaupungin hyödynnettäväksi.

Lapsen näkökulmasta olisi hyvä, jos Museovirasto joustaisi näkemyksissään. Maailmanpyörä olisi järkevä sijoittaa lähelle hiekkalinnaa. Paikka voisi olla joko sataman kärjessä tai torin ja hiekkalinnan väliselle alueella. Näin turistikohteet olisivat kootusti samassa paikassa.

Toisaalta viraston lausuntoja voi kyseenalaistaa. Niitä on kyseenalaistettu ennenkin, minkä seurauksena kaupunki istuttaa Lappeenrannan linnoituksen valliin joka kevät vaakunan muotoisen kukkaistutuksen. Kulttuurivandalismina tätä on vaikea pitää.

Samalla tavalla tuntuu vaikealta ymmärtää, miksi maailmanpyörä pilaisi Linnoituksen siluetin. Kenen näkökulmasta? Ehkä satamaan saapuvien veneilijöiden. Onko se heidänkään mielestään ruma tai ristiriidassa taustalla näkyvän linnoituksen kanssa? Kyseessä on kuitenkin kevyt rakenne. Sen läpi näkee, ja sen voi purkaa talveksi pois.

l l l

Myllysaari vaihtoehtona on toki myös kiehtova. Matkailuyhtiö Selma kaavailee sinne jopa lauttayhteyttä, joka kulkisi Hiekkalinnan, Myllysaaren ja Karhusaaren väliä. Ei pöllömpää. Kun kaupungin suuri matkailuvaltti kerran on järvi, niin miksipä ei.

Myllysaaresta on kuitenkin satamaa vaikeampi löytää luontevaa sijoituspaikkaa. Lentopallokentät ovat kesäisin jatkuvassa käytössä, uimaranta täynnä ihmisiä ja pysäköintipaikat tulvillaan autoja jo muutenkin. Lisäksi moni paikkakuntalainen tuntee paikan niin omakseen, ettei haluaisi kasvattaa alueen turistimäärää entisestään.

eeva.sederholm

@esaimaa.fi

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm