Työpaikka ei ole tuonut taiteellisia johtajia asukkaiksi Etelä-Karjalaan

Lappeenrannan kaupungin taiteellisten laitosten johtajat ja Teatteri Imatran johtaja asuvat kaikki perheineen muualla kuin työpaikkakunnallaan. Osalla on myös asunto Etelä-Karjalassa.

LIISA KUKKOLA

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajan Jari Juutisen ja Teatteri Imatran johtajan Antti Vartialan varsinainen koti on toisella paikkakunnalla kuin työpaikka.

– Iltatähden koulu on siinä vaiheessa, ettei perhe pystynyt eikä halunnut muuttaa Imatralle, kun tulin tänne vuonna 2005 johtajaksi, Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärvellä kotiaan pitävä Vartiala sanoo.

– Jos minulla ei olisi perhettä, olisin muuttanut Lahdesta Lappeenrantaan. Mutta kun sellainen onneksi on, olisi ollut väärin rikkoa lukioikäisen tyttären ja 11-vuotiaan pojan elämä Lahdessa.

– Vaimo on töissä teatteri Jukossa Lahdessa, mutta hän on myös freelance-näyttelijä: Helsingin ja Tampereen suhteen Lahti sijaitsee paremmassa paikassa kuin Lappeenranta, Jari Juutinen sanoo.

Vartialan työhaastattelussa ei kysytty eikä vaadittu Imatralle muuttoa. Lappeenrannassa asiasta keskusteltiin. Kummankin työsuhde on määräaikainen kuten teatterinjohtajien työsopimukset nykyään ovat.

– Sanoin, etten missään tapauksessa muuta Lappeenrantaan. Siksi olinkin yllättynyt, kun minut valittiin. Sehän toisaalta kertoo päättäjistä, etteivät he pidä tiukasti kiinni nurkkakuntaisista rajoista, vaan ovat rohkeita kokeilemaan, Juutinen sanoo.

Vartialalle kertyy työmatkaa 460 kilometriä yhteen suuntaan. Työrupeaminen ollessa tiukkoja Vartiala ei aja Jalasjärvelle, vaan perhe tulee Imatralle Vartialan ostamaan kaksioon.

– Sitoutuminen paikkakuntaan ei ole kiinni siitä, missä asuu. Kyllä minä olen munaskuitani myöten valmis tekemään parhaani Imatran eteen teatterin kautta. Ja kaukaa näkee joskus selvemmin, ei ainakaan tule niin helposti käännyttyä kaupungin nurkkien ympärille, Vartiala sanoo.

Juutinen matkustaa junalla Lahdesta Lappeenrantaan ja takaisin silloin, kun työt teatterilla antavat myöten.

– Vien pojan kahdeksaksi kouluun, käyn junaan 8.02 ja saavun Lappeenrantaan 9.21. Teen sen tunnin ja reilun vartin junassa töitä, samoin kuin illalla kotimatkalla. Matkustamisen vuoksi teen varmasti enemmän töitä teatterin eteen kuin jos asuisin Lappeenrannassa ja kävisin töissä yhdeksästä viiteen.

– Työmatkojen vuoksi vaimo joutuu hoitamaan perheen pyörityksen vaate- ja ruokahuoltoineen, ja minä voin keskittyä täysin työasioihin. Mutta junamatkojen vuoksi en sitten vie työasioita kotiin, ehdin käsitellä ne junassa, Juutinen sanoo.

Harjoituskausina Juutinen ei aikataulujen vuoksi pysty matkustamaan junalla. Näinä aikoina hän asuu maakuntakirjaston teatterin vierailijoita varten varatussa huoneistossa, matkustajakodissa tai hotellissa.

Juutinen kertoo pohtineensa, mikä merkitys on sillä, että Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajan kirjat ovat Lahdessa.

– Itse asiassa kun ei asu paikkakunnalla, tulee tietoiseksi asiasta ja joutuu ponnistelemaan enemmän päästäkseen käsiksi paikkakuntaan. Väitän, että jos olisimme ostaneet omakotitalon 4-5 kilometriä Lappeenrannan keskustasta, viettäisin lähiöelämää enkä liikkuisi kaupungissa ja olisi utelias samalla tavalla kuin nyt joudun olemaan. Tässä tilanteessa lappeenrantalaisuus ei ole minulle itsestäänselvyys.

– Ei teatterinjohtajan työ voi olla siitä kiinni, missä yönsä nukkuu. Enkä usko, että työntekijät teatterilla ajattelevat sitä. Kunhan nukun tarpeeksi, että jaksan olla töissä, Jari Juutinen sanoo.

Kuvateksti

Lappeenrannan kaupunginteatterin uusi johtaja Jari Juutinen asuu perheineen Lahdessa, Teatteri Imatran johtaja Antti Vartiala Jalasjärvellä, kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen Hyvinkäällä ja kapellimestari Jan Söderblom Helsingissä.

Kuva: PÄIVI VIRTA-SALO

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola