Categories
Artikkelit

Uusi avaus kaupunkien terveyspalveluihin Imatralta

Terveyskeskus Oy keventäisi hallintoa, mutta säilyttäisi kunnallisen päätösvallan.

SEIJA HACKMAN

Osakeyhtiö voisi olla ratkaisu Etelä-Karjalan kaupunkien, Lappeenrannan, Imatran ja Joutsenon perusterveydenhuollon järjestämiseen. Asiaa esittävät imatralaiset poliitikot Heikki Tanninen (sd) ja Antti Jarva (kd).

Esitetyssä mallissa sosiaali- ja terveyslautakunnat jatkaisivat nykyiseen tapaan ja tilaisivat terveyspalvelut osakeyhtiöltä. Kunnallinen päätösvalta säilyisi, mutta hallinto kevenisi.

Idean isät ovat sitä mieltä, että vaikka terveyspiiri kaatui, tarve pysäyttää kustannusten nousua ei ole hävinnyt mihinkään.

– Terveyspiiri oli liian iso harppaus kerralla ja kompastui lopulta lillukanvarsiin, kun niitä oli liikaa. Osakeyhtiön perustamiseksi ei tarvita muuta kuin kunnallinen päätös. Perusrakenteet ovat olemassa, siviilissä lääkärinä toimiva Antti Jarva sanoo.

Osakeyhtiöön palkattaisiin toimitusjohtajan lisäksi vain taloussuunnittelija. Palveluille ei tarvitsisi tehdä mitään. Terveysasemat jatkaisivat entiseen tapaan, samoin jo nyt yhteiset toiminnot.

– Niitä on nytkin paljon. Diagnostiikka, laboratorio, tietojärjestelmä, päivystykset, yhteinen koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, yhteisiä koulutusorganisaatioita, Jarva luettelee.

Tannisen mielestä myös ensihoito järjestyisi järkevimmin osakeyhtiössä.

Mallin etuja olisivat sen esittäjien mukaan kevyt hallinto ja prosessien, muun muassa hankintojen yhtenäistäminen. Erikoisammattilaisia voitaisiin käyttää jouhevammin ja organisaatiolla voisi olla yksi kouluttajalääkäri, joka helpottaisi rekrytointia.

Terveyspiirissä imatralaisia hirvitti se, että leijonanosa keskeistä kunnallista päätöksentekoa olisi siirtynyt piirille.

– Tällä mallilla demokratia ja tunne itsenäisestä toiminnasta säilyisi, Tanninen huomauttaa.

Mallia esitetään nyt vain Lappeenrannalle ja Joutsenolle. Muiden kuntien olisi helppo halutessaan tulla mukaan osakeyhtiöön.

Lappeenrannassa ja Joutsenossa ajatusta ei suoraan tyrmätä.

– Yksi mahdollinen kehityspolku voisi olla tuon kaltainen, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sanoo.

Hän korostaa, että ykkösasia on nyt kuntaliitos Joutsenon kanssa. Esityksen ongelma Miettisen mielestä on se, että sosiaali- ja terveyspalvelut hajaantuisivat kolmeen eri organisaatioon, erikoissairaanhoitoon, perusterveydenhuoltoon sekä vanhus- ja sosiaalihuoltoon.

Joutsenon kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski viittaa samaan.

– Kuntaliitos on listalla seuraavana. Kaksi ja puoli vuotta valmisteltiin edellistä hommaa. Jotenkin tuntuu, että takki on tyhjä.

Kuvateksti

Joutsenolla, Imatralla ja Lappeenrannalla on jo nyt yhteinen terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystys. Päivystävä lääkäri Mikko Huokonen testasi perjantaina hoitohuoneen valoja Lappeenrannan päivystyspoliklinikalla.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Seija Hackman