Yllätyshinta mutkisti juonen teatteriremontissa

Yli kolmen miljoonan euron sijaan peruskorjaus maksaakin lähes yhdeksän miljoonaa. Vuonna 2010 alkavaa peruskorjausta ei ilmeisesti siirretä vaan kustannuksia karsitaan.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan kaupunginteatterin peruskorjauksen kustannusarvion dramaattinen nousu hämmentää suunniteltua remontin juonta. Teatterin tekniikan ja tilojen saattamisen ajan tasalle piti maksaa kolmesta neljään miljoonaan euroa. Kun 25-vuotiasta rakennusta tutkittiin tarkemmin, nousi korjaustarve 8,8 miljoonaan euroon.

Toimialajohtaja Heikki Timonen uskoo, että teatteri joka tapauksessa korjataan hyväksytyn strategian mukaan vuosina 2010-2011. Nyt alkaa kustannusten kova karsinta.

– Kyllä tuo kustannusarvio ihmetyttää. Tuolla rahallahan saisi melkein jo uuden.

Toisaalta Kotkan teatterin peruskorjaus maksoi yhdeksän miljoonaa euroa.

Teatterin kuntokartoitus ja alustava kustannusarvio valmistuivat viime perjantaina. Ensi keskiviikkona kulttuurilautakunta käsittelee kulttuurikeskuksen lähivuosien investointeja.

– Esitän lautakunnalle, että ensi vuoden talousarvioon varataan määrärahat teatterin korjauksen yksityiskohtaiseen suunnitteluun. Kustannuksia täytyy saada alas.

KAUPUNGINTEATTERI valmistui entisen elokuvateatteri Jukolan tiloihin vuonna 1982. Lappeenrannan kehuttiin saaneen teatteri halvalla, mutta halpa teatteri on tullut kalliiksi. Sen lisäksi, että vuosien varrella kaiken lisäksi epäkäytännöllistäkin kiinteistöä on jouduttu korjaamaan yhtä mittaa sieltä ja täältä, on kasaantunut suuria korjaustarpeita. Koko tekniikka pitäisi uusia jo turvallisuussyistä.

Näyttämöpäällikkö Heikki Juvonen harmittelee yllättävän raihnaiseksi osoittautuneen teatterin remontin kutistuspaineita. Isoin menoerä on teatterin nykytarpeisiin perin heiveröinen torni. Käytännössä se pitäisi melkein rakentaa uudelleen.

Talo on osoittautunut kaikin puolin vanhentuneeksi ilmastointilaitteita ja Veeran kammarin 60-luvulta peräisin olevia sähköjä myöten. Hometta ja asbestiakin löytyy.

– Jos tornia ei tarvitsisi vahvistaa, voisi saada rakennustekniikasta kaksi miljoonaa pois.

Vanhentunut näyttämö-, ääni- valotekniikka pitää uusia. Jukolalta periytyneet vanhat katsomon tuolit uhkaavat hajota.

Heikki Timonen uumoilee, että peruskorjaukseen saatava valtionosuus jää 15 – 20 prosenttiin.

– Maksimissaan se voisi olla 25 prosenttia kustannuksista, mutta Suomessa on nyt niin paljon teattereiden korjaustarpeita, ettei määrärahasta kaikille riitä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju