Yöravintolat hakevat etua kilpailijoihin erikoistumalla

Asiakkaita houkutellaan esiintyjillä, tietyn ikäryhmän diskoilla ja paikan omalaatuisella musiikilla.

ELINA KEMPPAINEN

Imatran ja Lappeenrannan yökerhot vastaavat kovaan kilpailutilanteeseen erikoistumalla. Imatran yöravintoloilla on jo selkeät profiilit. Lappeenrannassa omaleimaisuutta luodaan parhaillaan.

Yökerho Divan vuoropäällikön Mikko Korpelan mukaan ravintola yrittää houkutella asiakkaita entistä enemmän esiintyjien avulla.

– Yritämme tuoda enemmän live-musiikkia ravintolaan. Olemme hankkineet syksyksi vähän kovempia suomalaisesiintyjiä, esimerkiksi Irinan. Pitää olla jotain, mitä toisella ei ole, Korpela määrittelee.

Myös Etelä-Karjalan Osuuskauppa Eekoo profiloi yöravintoloitaan aiempaa enemmän. Toimialajohtaja Pertti Timosen mukaan kilpailu vaatii panostuksia.

– Olemme paikallinen yrittäjä, joten meillä ei ole sellaista vaihtoehtoa, että lähtisimme muualle.

Timonen toteaa, että raja iltaravintolan ja perinteisen pubin välillä on hämärtynyt. Se vaikuttaa kilpailuun, kun monet perinteiset juomaravintolat ovat alkaneet käyttää esiintyjiä.

– Olemme tarkastaneet liikeideoitamme ja tulemme tarkastamaan niitä jatkossakin.

Eekoon Golden Apple on kilpaillut asiakkaista keväästä alkaen yli 30-vuotiaiden ja yli 40-vuotiaiden diskoilla. Ne ovat olleet Timosen mukaan hurja menestys. Golden Apple on kolmatta vuotta toiminnassa.

– Se on selkeä osoitus siitä, että suuntaamalla iltaravintolan ideaa rajatumpiin kokonaisuuksiin, löytyy vielä hyviä markkinoita.

Doriksen luonnetta ohjelmaravintolana vahvistetaan. Ravintolaa on markkinoitu kesällä paljon. Timosen mukaan syy on uusi ohjelmatuote: tiistai-iltojen Soidinmenot.

– Tiistai-illat ovat haaste, koska viikkoillat ovat olleet hankalia. Doris on sen verran iso paja, että ihan pieni väkimäärä ei riitä illan toteutumiseen. Soidinmenoihin tulee iskelmä- ja poptähtiä.

Eekoon Cannibalsin erityispiirre on tavallista yökerhoa rockimpi musiikki. Ikärajaa on laskettu 18 vuoteen.

– Viikonloput ovat Cannibalsissa vilkkaita.

Yökerhon jatkoon vaikuttavat Pormestarinkorttelin suunnitelmat. Jos korttelin kiinteistöt puretaan, Cannibalsin jatko on epävarma.

– Jos Cannibalsin tapainen iltaravintola muuttaa ja nimikin muuttuu, se on tavallaan jo uusi paikka, Timonen toteaa.

Skinnarilassa sijaitsevan Iltatähti-ravintolan asiakaskuntaa ovat opiskelijat. Ravintolapäällikkö Toni Rosenholmin mukaan keskustan imu vahvistui Divan ja Giggling Marlinin myötä.

– Ravintoloissa liikkuva raha ei juurikaan lisäänny. Sitä vain jaetaan eri tavalla. Kilpailu on niin kovaa, että pitää erottua jollain tapaa. Me olemme opiskelijoihin sidoksissa. Välillä tuntuu, että menee hyvin, välillä huonommin.

Imatran keskustan yöravintolat ovat profiloituneet hieman eri suuntiin. Woodoo vetää etenkin nuoria rock-ihmisiä, Valtionhotellin Life siitä vähän vanhempia ja Onnela taas nuoria aikuisia. Kilpailua kuitenkin käydään.

– Toisinaan on todella tiukka kilpailu. Opiskelijoista ja nuorista tappelemme me ja Onnela, Woodoon toinen omistaja Salomo Martikka kertoo.

Martikan mukaan Woodoo on painottunut elävään musiikkiin. Liikevaihto kasvoi Onnelan myötä ja kun yökerho Bulls lopetti kaupungissa.

Imatran Onnelan ravintolapäällikön Mari Heikkisen mukaan kilpailu on toivottavaa. Onnela on ollut Imatralla yli kaksi vuotta ja melko hallitsevassa asemassa.

– Jos on vain yksi vaihtoehto, ihmiset jäävät helposti kotisohvalle. Se on ravintolan pahin kilpailija, Heikkinen summaa.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen