Categories
Artikkelit

Energometall aikoo lähteä Savitaipaleen Takomäestä

Hallinto-oikeuden päätöksestä ei aiota valittaa. Räjäytyshitsausta harjoittava yritys tähyää Pohjois-Suomen suuntaan.

ANNE KOKKONEN

VIRPI SAARINEN

SAVITAIPALE. Takomäen entinen louhos Savitaipaleen Kylliälässä on jäämässä tyhjilleen. Vaasan hallinto-oikeus kumosi runsas viikko sitten räjäytyshitsausta harjoittavan Energometall Oy:n saaman koeluvan, ja yhtiö on vetänyt tapahtuneesta omat johtopäätöksensä.

– Tuskin valitetaan. Kai se pitää vain tyytyä tähän päätökseen, ja katsoa jostain muualta paikka missä tätä työtä voisi tehdä. Valitusprosessi vie kuitenkin kaksi, kolme vuotta aikaa, ei meidän ole mitään järkeä odotella, toteaa Energometall Oy:n ylipanostaja Kari Kinnunen.

Lähiseudun asukkaat valittivat kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen myöntämästä luvasta, joka perusteella tehtiin useita räjäytyksiä. Oikeus katsoi, ettei yrittäjän meluilmoitus riitä, vaan koetoimintaankin tarvitaan ympäristölupa.

– Muutamia paikkoja on kiikarissa tuolla Oulun ja Lapin läänin seudulla. Pitää mennä pohjoiseen katselemaan, josko löytyisi sellaista korpea, missä ei olisi asutusta neljän viiden kilometrin säteellä, Kinnunen paljastaa.

LAIN tulkinta ei ole yksiselitteistä, mutta Savitaipaleen kunta ei ryhdy selvittämään ennakkotapausta ylemmissä oikeusasteissa. Kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärven mukaan juridisia seikkoja tärkeimpiä ovat inhimilliset näkökohdat ja rauhan säilyminen kylällä.

– Kun näyttää siltä, että homma sammuu tähän, ryhdytään neuvottelemaan vuokrasopimuksen purkamisesta ja louhoksen palauttamisesta entiselleen, Iso-Mustajärvi huomauttaa.

Ympäristönsuojelusihteeri Jarmo Karhula ei hänkään näillä näkymin lähde valituskierrokselle. Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksellakin on valitusoikeus, mutta sitä ei ilmeisesti käytetä.

– Ainakaan tällä hetkellä ei ole aikomusta valittaa, lupa- ja valvontaosaston päällikkö Esa Kleemola arvioi.

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Takomäen louhoksen käyttö on herättänyt eripuraa viime keväästä lähtien.

TAKOMÄEN RÄJÄYTYS-

HITSAUSKOKEILU

Toukokuu 2007: Saderek-Kaakko Oy:n räjäytyshitsaussuunnitelmat tulevat julkisuuteen. Lähialueen asukkaiden vastustus on voimakasta.

Kesäkuu 2007: Yritys jättää meluilmoituksen. Useita muistutuksia ilmoituksesta.

Heinäkuu 2007: Yritys saa meluluvan. Päätöksestä valitetaan. Yrityksen nimi muuttuu Energometall Oy:ksi.

Elokuu 2007: Koeräjäytykset alkavat.

Syyskuu 2007: Epäilyjä räjäytysten aiheuttamista kiinteistövaurioista. Kyläläiset tekevät rikosilmoituksen. Koeräjäytykset päättyvät.

Lokakuu 2007: Vaasan hallinto-oikeus kumoaa yrityksen saaman luvan.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen, Virpi Saarinen