Categories
Artikkelit

Imatran käräjäoikeus on lakkautuslistalla

Oikeusministeriön työryhmä esittää Etelä-Karjalaan vain yhtä käräjäoikeuden kansliaa ja istuntopaikkaa. Imatran käräjäoikeus ja kanslia saanevat toimia niin kauan, kunnes Lappeenrannan käräjätalon saneeraus on valmis.

TENHO TIILIKAINEN

OIKEUSMINISTERIÖN työryhmän ehdotus käräjäoikeuksien yhdistämisistä merkitsee toteutuessaan Imatran käräjäoikeuden lakkauttamista. Toiminnot keskitetään Lappeenrantaan. Työryhmä luovutti ehdotuksensa eilen oikeusministeri Tuija Braxille (vihr.).

Työryhmän mielestä tuomiopiirikoon suurentaminen tasapainottaa sekä tehtäviä että henkilöstöä käräjäoikeuksien kesken ja vähentää nykyisten pienten yksiköiden haavoittuvuutta.

Tällä hetkellä käräjäoikeuksien toimipaikkoina on 54 pääkansliaa, 11 sivukansliaa ja 46 muuta istuntopaikkaa. Ehdotuksen mukaan vastaisuudessa olisi 25 pääkansliaa, 5 sivukansliaa ja 30 istuntopaikkaa.

UUSI käräjäoikeusverkosto edellyttää useimmissa käräjäoikeuksissa lisätilojen rakentamista. Rakennustöiden vuoksi työryhmän ehdotusta ei voitaisi toteuttaa yhdellä kertaa. Käytännössä siirtymäaika olisi osittain useita vuosia. Osa lakkautettavista käräjäoikeuksista toimisi siirtymäajan sivukanslioina.

Tällainen järjestely on edessä myös Etelä-Karjalassa. Yhteen kansliaan ja istuntopaikkaan päästään vasta, kun Lappeenrannan käräjätalon saneeraus valmistuu ensi vuosikymmenen alkupuolella.

Lappeenrannan käräjäoikeuden laamannin Ilkka Ryynäsen mukaan käräjäoikeuden kanslia on siirtymässä postitaloon. Sinne saneerataan myöhemmin tilat myös istuntosaleille. Vasta tämän jälkeen voi alkaa käräjätalon saneeraus.

Oikeustalon ongelma on sisäilma, joka on altistanut talon henkilökunnan sairauksille. Huonon sisäilman syyksi on varmistunut aikoinaan vesieristeenä käytetty kivihiiliterva, josta pääsee sisälle hajuja. Rakuunamäelle peruskorjattu virastotalo otettiin käyttöön vuonna 1996.

– Alustavan aikataulun mukaan nykyisten tilojen saneeraus valmistuu aikaisintaan vuonna 2010, Ryynänen sanoo.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen