Categories
Artikkelit

Jam Rock Bandilla uusi rumpali mutta meininki entinen

Yhtye juhlistaa 30 vuottaan lauantaina Lappeenrannassa. Rumpuihin on löytynyt Kari Eskelinen. Dust In The Wind soi Kalle Kähkösen muistolle.

SARI PULLINEN

Jam Rock Band nousee lauteille taas. Esiintymistauokoa on pidetty reilu vuosi, ja sitten viime yleisölle avoimen keikan mukaan on tullut uusi rumpali Kari Eskelinen. Entiseen tapaan mukana ovat Jouko Nykter, Hannu Nykter sekä Matti Hämäläinen ja Pasi Tanskanen.

Pyhäinpäivän keikalla Lappeenrannassa Jam Rock Band juhlii pyöreitä 30 vuottaan. Kun lauantaina alkaa soida Kansasin biisi Dust In The Wind, muistetaan edesmennyttä rumpalia Kalle Kähköstä. Yhtyeen vahvistuksena soittavat silloin myös kitaristi Matti Kähkönen, rumpalin poika, sekä koskettimia Pekka Suomi.

– Kansas oli Kallen suosikkibändi, Hannu Nykter kertoo.

30-vuotisjuhla on myös ensimmäinen virallinen yleisölle avoin keikka sen jälkeen, kun Kähkönen toukokuussa 2006 kuoli.

– Soittaminen on erilaista nyt. Mutta show must go on, Jouko Nykter miettii.

Molemmat ovat iloisia siitä, että ovat löytäneet riveihinsä Kari Eskelisen uudeksi rumpaliksi.

Ensimmäisellä doo-wop-keikallaan Jam Rock Band oli Lappeenrannan VPK-talolla 1978. Lyhyet tukat oli huolellisesti rasvattu, ja yllä oli punaiset satiinipuvut.

Mutta se uran ihan ensimmäinen keikka oli Lauritsalan koulun konsissa, ja silloin soitettiin Hurriganesia.

– Koko bändi perustettiin sitä yhtä keikkaa varten. Piti keksiä joku nimi, ja minä sen heitin, että Jam Rock Band, Jouko Nykter muistaa.

”Jam” tuli jammailusta, vaikka englannin kielessä se tarkoittaakin hilloa.

Lauritsalan-keikkajuliste oli pahvia. Siihen oli liimattu poikien kuvat ja lehdistä leikeltyjä kirjaimia. Se ja monet muut julisteet, kaitafilmitallenteita keikoilta, lehtileikkeitä ja valokuvia, keikkavaatteita, levyjä ja kitaroita on esillä pyhäinpäivän keikan aikana Lappeen aulabaarissa.

– Oli se uskomatonta, kun Hurriganesin manageri hoksasi meidät talliinsa. Me nöösipojat oltiin huuli pyöreenä, Hannu naurahtaa.

– Sitten rupesi keikkaa olemaan, Jouko muistelee.

Kohta he soittivat Hurriganesin lämppärinä. Suosion huippu osui 70- ja 80-lukujen vaihteeseen. Kerava ja Järvenpää olivat viimeisen päälle fifties-paikkakuntia. Myös Lappeenrannassa oli aina ”hirveä suksee”.

– En edes tiedä, kuinka monta keikkaa heitettiin täällä. 1 100 lippua oli myyty joka kerta, Hannu Nykter muistaa.

Mutta oltiinpa rocktähtiä tai ei, päivätöissä piti käydä. Hannu oli kouluavustajana ja opettajana, Jouko karamellitehtaalla viininteossa, Hämäläinen ambulanssissa, Kähkönen Hackmanin sahalla.

80-luvun alussa alkoi buumi hiipua. Comebackin yhtye teki Amerikan-autotapahtumassa 90-luvun kolkutellessa ovella. Ja taas lähti keikkarumba pyörimään.

– Nyt ei voisi kuvitellakaan sitä, että lähtisi pitkälle rundille. Ei missään nimessä, Hannu vakavoituu.

– Oli se aika kovaa menoa. Mutta se oli niin kivaakin, ettei malttanut mennä keikan jälkeen edes nukkumaan. Yöt meni miten meni, Jouko muistaa.

– Aika paljon on yleisössä samoja entisiä faneja edelleen. Mutta vain pieni osa enää pukeutuu 50-luvun tyyliin. Aika monella ei ole enää hiuksiakaan, mistä tehdä sen tötterön, Jouko nauraa.

Juhlakeikan ensimmäisessä setissä kuullaan bändin alkuaikojen levytyksiä diaesityksen höystämänä.

Toisen setin puolivälissä astuu lavalle Esa Niiva saksofoneineen sekä kaksi puhallinvahvistusta, Ismo Varis ja Janne Hyvönen. Toinen setti koostuu levyn En liian vanha rokkaamaan biiseistä, jotka on tehnyt Pasi Tanskanen.

Entä aikooko Jam Rock Band jatkaa keikkailua?

– Totta mooses, vastaa Hannu Nykter.

l l l

Jam Rock Bandin juhlakonsertti 3.11. hotelli Lappeessa alkaen kello 22. Jo sitä ennen voi aulabaarissa tutustua bändin historiasta kertovaan näyttelyyn.

ES-ARKISTO

Kuvateksti

Jam Rock Band kokoonpanossa Pasi Tanskanen (vas.), Matti Hämäläinen, Esa Niiva, Kalle Kähkönen, Jouko Nykter ja Hannu Nykter.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen