Kahisevaa ja kavereita syystyöleiriltä

Kaupungin syystyöleirit ovat nuorten suosiossa. Leiritunnelmissa ansaitaan rahaa ja tutustutaan uusiin ihmisiin.

SANNA PYYSALO

Asinsaaren syystyöleirillä vallitsi sunnuntaina lähes kesäinen tunnelma. Syksyinen ruska oli kauneimmillaan, mutta lämpömittari huiteli lähellä 20 astetta. Rohkeimmat kävivät saunan jälkeen uimassa.

Lappeenrannan nuorisotoimen työleirit yhdistävätkin sopivasti työnteon ja vapaa-ajan. Nuoret laittoivat leirikeskuksen talvikuntoon muun muassa hakkaamalla halkoja, haravoimalla, pesemällä veneitä ja siivoamalla paikkoja. Iltaisin oli aikaa syödä, saunoa ja pelailla seurapelejä.

– Leirit antavat nuorille käsitystä työn tekemisestä. Leiristä maksetaan taskurahaa reilut 50 euroa. Palkkaa osaa arvostaa kun sen on omalla työnteollaan ansainnut, Asinsaaren leirin ohjaaja Joonas Pulkkinen sanoo.

13-16-vuotiaille nuorille tarkoitetut kesätyöleirit ovat kaikkein suosituimpia, mutta syysleirillekin riitti tulijoita. Asinsaaren perjantaista sunnuntaihin kestäneellä leirillä oli mukana kahdeksan nuorta ja kaksi ohjaajaa. Samanlainen syystyöleiri järjestettiin samaan aikaan myös Päiviön leirikeskuksessa.

16-VUOTIAS Henna Karhu tuli leirille, koska halusi tutustua uusiin ihmisiin ja ansaita rahaa. Tavoitteet toteutuivat enemmän kuin hyvin.

– Täällä on ollut tosi kivaa, ennen kaikkea siksi että ihmiset ovat niin kivoja.

Leirillä työskenneltiin yhteensä 15 tuntia, ja se tuntui.

– Työnteko on ollut aika rankkaa, lihakset ovat ihan jumissa, mattoja loppusiivouksen yhteydessä puistellut Henna kertoo.

Joillekin olisi tosin kelvannut vielä kovempikin työnteko.

– Jotain rankempaa olisi voinut olla, 14-vuotias Hoang Pham Minh vaatii.

Rankkaa tai ei, työstä sai riihikuivaa rahaa. Se oli monelle tärkeää.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo