Piispa uskoo Suomenniemen selviävän haasteista

Piispantarkastuksessa ymmärrettiin seurakunnan erityispiirteitä. Toiminnallinen itsenäisyys säilyy tulevaisuudessakin.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Pienuus on Suomenniemen seurannalle paitsi rasite myös voimavara. Vaikka toiminta jääkin varsin pienimuotoiseksi, seurakuntaelämän vahvuutena on ihmisten välitön kanssakäyminen, läheisyys ja tuttuus.

– Suomenniemen seurakunnalla on monitahoista ja luontevaa yhteistyötä, niin kunnallisten eri toimialojen kuin täällä toimivien eri järjestöjen ja ryhmien kanssa, Mikkelin hiippakunnan piispa Voitto Huotari kiitteli sunnuntaina Suomenniemellä.

Yleisen piispantarkastuksen yhteydessä kävi selväksi, että yhteistyön määrä ja laajuus kasvavat tulevaisuudessa. Yhteistoimintaa toisten seurakuntien kanssa pidettiin välttämättömänä, mutta toiminnallisen itsenäisyytensä Suomenniemen seurakunta mitä todennäköisimmin säilyttää. Hallinnollisen itsenäisyyden aste sen sijaan on sidoksissa kunnan puolella tehtäviin ratkaisuihin.

– Kuntien yhteistyö, toiminta ja kuntaliitokset ovat parhaillaan keskustelun alla eri puolilla. Nyt on tärkeää seurata tilannetta ja olla aktiivisesti mukana eri vaihtoehtoja harkittaessa myös seurakunnassa, Huotari suositteli.

Paikallisen seurakuntaelämän haasteina Huotari piti jumalanpalveluksen kehittämistä, kasvavan vanhusväestön tarpeisiin vastaamista sekä perheiden kaikkialla lisääntyvän pahoinvoinnin lievittämistä.

PIISPAN toimittaman luomakunnan sunnuntain messun yhteydessä vietettiin Suomenniemen seurakunnan perinteistä sadonkorjuujuhlaa. Saarnassaan Huotari vertaili luomiskertomusta ja tieteellistä maailmanselitystä, jotka molemmat ovat tosia ja tarpeellisia omilla tavoillaan.

– Olemme Luojan vastuullisia puutarhureita, Huotari kiteytti kristillisen näkemyksen ihmisen asemasta luonnonjärjestyksessä.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Piispantarkastus Suomenniemellä huipentui kirkkoherra Matti Wirilanderin ja piispa Voitto Huotarin toimittamaan messuun.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen