Categories
Artikkelit

Rauhan isoista investoinneista syntyy päätöksiä vuoden lopulla

Holiday Club Resorts Oy:n brittiläisen pääomistajan rahoituspäätös on vauhdittanut Joutsenon Rauhaan suunnitellun kylpylähotellin valmistelua. Yhtiön johto lupailee lopullisia päätöksiä viimeistään vuoden alussa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

Joutsenon Rauhaan isoja kylpylä- ja viikko-osakehuoneistoja suunnittelevan Holiday Club Resorts Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tengman kertoo lopullisen investointipäätöksen syntyvän aikaisintaan vuodenvaihteessa.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan lomakohdetta Joutsenoon suunnittelevan Holiday Club Resorts Oy:n brittiläinen pääomistaja ja kiinteistösijoitusyhtiö London & Regional Properties on näyttänyt omalla rahoituspäätöksellään vihreää valoa investoinnille.

– Sisäisesti on saatu joitain asioita eteenpäin, Tengman kommentoi tietoa niukkasanaisesti.

– Kaikki neuvottelut etenevät hyvin, ei ole mitään negatiivista sanottavana.

RAUHAN investointi on isolle ja kokeneelle rakennuttajalle kokoluokaltaan sen verran suuri, että päätökset eivät synny hetkessä.

– Kokonaisuudessaan hanke on lähempänä sataa miljoonaa euroa kuin nollaa. Ei sellaisen läpivieminen tapahdu sormia napsauttamalla, vaan se vaatii pitkän ja perusteellisen työn, Tengman painottaa.

– Tarvitsemme paljon muitakin sitoutujia kuin pelkän investorin. Siinä pitää olla mukana valtiovaltaa, pankkeja, rakennusliikkeitä ja niin edelleen.

– Valmistelemme asiaa ja uskomme, että se on hyvä, ja saamme sen ajan kanssa toteutettua. Tässä vaiheessa ei ole julkisuuteen mitään muuta sanottavaa, Tengman toppuuttelee.

AUKI on vielä sekin, kuka tulee mahdollisen kylpylähotellin pyörittäjäksi. Alkukesästä sellaiseksi oli esillä S-ryhmän hotellitoiminnoista vastaava tytäryhtiö Sokotel.

Etelä-Karjalan Osuuskauppakin on vilahdellut suunnitelmissa, mutta toimitusjohtaja Ahti Manninen ei ole toistaiseksi lämmennyt asialle.

– Meihin ei ole oltu tässä asiassa yhteydessä, eikä käytettävissämme ole toiminnasta sellaisia kannattavuuslaskelmia, että voisimme päättää asiasta, Manninen sanoo.

Yksi vaihtoehto voi olla se, että toimintaa Rauhassa pyörittäisi Holiday Club Resorts itse.

KAAKKOIS-SUOMEN TE-keskuksen johtaja Jarmo Pirhonen pitää Holiday Club Resortsin pääomistajan rahoituspäätöstä erinomaisena asiana.

– Neuvotteluja myös valtion rahoituksesta on käyty syksyn aikana, ja rahoitusta koskeva valmistelutyö jatkuu edelleen.

Valtio on varautunut myöntämään Rauha-Tiuru-hankkeelle kaksi miljoonaa euroa.

TE-keskus voi myöntää suoraan työllisyysperusteista investointiavustusta miljoona euroa. Toisesta puolikkaasta tekee päätöksen kauppa- ja teollisuusministeriö, koska kysymyksessä on yli kymmenen miljoonan euron investointi.

Valtio pystyy avustamaan investointia, koska Lappeenrannan ja Joutsenon seutukunta liitettiin vuoden alussa äkillisen rakennemuutoksen alueeksi.

Etelä-Karjalan liiton rahoituskanavista Rauha-Tiurun kehittämiskustannuksiin on alustavasti suunniteltu noin kahden miljoonan euron satsauksia.

JOUTSENON kaupungille alueen investointien käynnistyminen on tärkeää, mutta myös kallista. Kaupunki on varautunut 10,7 miljoonan euron kustannuksiin kunnallistekniikan ja liikennejärjestelyjen sekä tulevan kylpylähotellin autopaikoituksen rakentamisella.

Kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski muistuttaa, että kaupunki saa myös tuloja Rauha-Tiurusta.

– Joutsenmaa Oy:n kanssa solmittujen esisopimusten mukaan koko aluetta koskeva kauppahinta on yhteensä 8,2 miljoonaa euroa.

Holiday Club Resorts Oy

Holiday Club Resorts Oy omistaa Suomessa 12 paikkakunnalla loma-asuntoja, lomakohteen Calahondassa Espanjassa sekä Holiday Club Åren ja Ekerum Golf & Resorts (Öölanti) lomakohteet Ruotsissa.

Suomessa toimivat kuusi Holiday Club -kylpylähotellia kuuluvat S-ryhmän tytäryhtiölle Sokotelille ja toimivat nimellä Holiday Club Spa Hotels: Ketjuun kuuluvat Holiday Club Caribia Turussa, Katinkulta Vuokatissa, Kuusamon Tropiikki, Oulun Eden, Saariselkä ja Tampereen Kylpylä.

Holiday Club Resorts Oy on yksi Euroopan suurimmista viikko-osakeyrityksistä. Yritys on perustettu vuonna 1986, ja aluksi se keskittyi puhtaasti viikko-osakeliiketoimintaan.

Holiday Club Resorts Oy:n pääomistaja on kiinteistösijoitusyhtiö London & Regional Properties, joka on yksi suurimmista hotellikiinteistöjen omistajista Euroopassa. Lisäksi toimiva johto omistaa 30 prosenttia yrityksestä.

London & Regional Propertiesin omistaa kiinteistöjä yhteensä yli viiden miljardin euron arvosta. Yhtiö on keskittynyt kiinteistöinvestointeihin ja omistamiseen, kiinteistöomistusten ulkoistamiseen, kiinteistökehitykseen ja hotellikiinteistöjen omistamiseen.

Lähde: Holiday Club Resorts Oy

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki