Categories
Artikkelit

Savitaipale kutsuu yli tuhat henkeä seurantatutkimukseen

Tutkimus selvittää poikkeavan glukoosiaineenvaihdunnan sekä sydän- ja verisuonitautien yhteyttä. Toukokuun loppuun mennessä tutkitaan noin 1 200 iältään 50-75-vuotiasta.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Kymmenen vuoden takainen diabetesseula saa jatkoa Savitaipaleella. Poikkeavan glukoosiaineenvaihdunnan sekä sydän- ja verisuonitautien yhteyttä selvitetään läpi talven kestävällä laajalla seurantatutkimuksella.

Tutkimuksen odotetaan antavan paljon arvokasta tietoa väestön terveydentilan kehityksestä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun taannoiseen seulontaan osallistuneiden terveydestä kerätään uutta tietoa.

– Kaikki ne, jotka kävivät diabetesseulassa vuosina 1996-1999, kutsutaan myös seurantatutkimuksen terveystarkastukseen, kertoo tutkimushoitaja Karoliina Rötkö.

Kutsun saa noin 1 200 iältään 50-75-vuotiasta ihmistä. Myös Savitaipaleelta pois muuttaneet pyydetään terveystarkastukseen.

POIKKEAVA glukoosiaineenvaihdunta on todettu sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi, mutta selvien oireiden puuttuminen haittaa taudin varhaista tunnistamista. Jos diagnoosi tehdään riittävän varhain, taudin eteneminen voidaan parhaassa tapauksessa pysäyttää tai sitä ainakin voidaan hidastaa lääkityksellä ja elintapojen muutoksella.

Seurantatutkimus pyrkii löytämään henkilöt, joilla on sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ja mahdollisesti jo alkava valtimokovettumatauti. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin kanssa. Mukana ovat myös Kansanterveyslaitos sekä Helsingin, Oulun ja Tampereen yliopistot.

Kymmenen vuoden takaisessa diabeteseulassa joka neljännen tutkitun savitaipalelaisen sokeriarvot olivat poikkeuksellisen korkealla. Nyt halutaan selvittää, onko heille ilmaantunut sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä muutoksia.

– Jos veren sokeriarvoissa tai kolesteroliarvoissa ilmenee jotain hälyttävää, tutkittu henkilö ohjataan jatkotutkimuksiin ja hoitoon. Muussa tapauksessa tutkimustulokset voidaan käydä läpi seuraavan lääkärikäynnin yhteydessä, Rötkö toteaa.

SEURANTATUTKIMUKSET eivät ole kovinkaan yleisiä. Savitaipaleen mittapuulla kysymys on poikkeuksellisen mittavasta projektista. Käytännön töihin on irrotettu kaksi sairaanhoitajaa, jotka ottavat tutkittavia vastaan kymmenen henkilön päivävauhdilla.

– Vastaanotto on ollut yllättävänkin hyvä: kävelytestistä on innostuttu, ja ihmiset kyselevät, missä järjestyksessä vastaanotolle pääsee. Moni on kertonut jo odottaneensa soittoamme, tutkimushoitaja Tuula Kauppi kertoo.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Tutkimushoitajat Tuula Kauppi (vas.) ja Karoliina Rötkö tutkivat talven ajan 50-75-vuotiaita nykyisiä ja entisiä savitaipalelaisia kymmenen henkilön päivävauhtia.

NÄIN TUTKITAAN

Hoitajat ottavat yhteyttä tutkittaviin ja sopivat vastaanottoajasta.

Varatusta ajasta ilmoitetaan kirjeitse, ja tutkittava saa täytettäväkseen suostumuslomakkeen.

Enintään kolme tuntia kestävä tutkimus sisältää sairaanhoitajan tekemien mittausten ja punnitusten lisäksi laboratoriokokeita, alaraajojen verenpaineen mittauksen, silmälääkärin tutkimuksen, silmänpohjien kuvauksen sekä kahden kilometrin pituisen kävelytestin. Kyselylomakkeessa selvitetään terveyttä, aikaisempia sairauksia ja lääkityksiä sekä elämänlaatua.

Terveystarkastuksen tiedot tallennetaan sairaskertomuksena ja tietoja käsitellään kuten muitakin terveystietoja.

Tutkimus on ilmainen ja vapaaehtoinen.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen