Tupakointikieltoa noudatetaan tunnollisesti

Ravintoloiden asiakkaat eivät Etelä-Karjalassa purnaa tiukkaa tupakkalakia vastaan. Ravintoloissa jatkuu vielä ennätyspitkä terassikausi. Tupakoitsijoiden lainkuuliaisuus punnitaankin todenteolla vasta, kun ensimmäiset talvimyrskyt alkavat piiskata katuja

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Kesäkuun alussa voimaan astunutta tupakointikieltoa noudatetaan tunnollisesti ravintoloissa. Sekä henkilökunta että asiakkaat vakuuttavat olevansa tyytyväisiä uuteen tiukaan linjaan.

Terveysviranomaiset ovat valvoneet tupakointikiellon noudattamista pistokokein. Huomautettavaa ei ole ollut.

Tupakointikiellon seurauksena ravintoloiden terassikausi on venähtänyt pitkäksi. Talven ensimmäiset lumimyrskyt ajavat kuitenkin sitkeimmätkin sissit sisätiloihin.

Myös tähän on varauduttu. Kuntien rakennustarkastajien mukaan ravintolat ovat hakeneet Etelä-Karjalassa ahkerasti rakennuslupia tupakointitiloja varten.

– Teimme kesällä pistokokeita. Tarkastajat kiersivät ravintoloita. Mitään ongelmia ei havaittu. Kesän pistokokeiden jälkeen kiellon noudattamista ei ole aktiivisesti valvottu, Lappeenrannan kaupungin terveystarkastaja Kimmo Damstén kertoo.

DAMSTÉNIN mukaan uusia tarkastuksia ei ole tehty, koska tupakointikiellon rikkomisesta ei ole tullut terveysviranomaisille valituksia.

Lappeenrannassa harkitaan uusia tarkastuksia talvella, jos valituksia alkaa tulla. Imatran seudulla on aloitettu ravintoloiden tarkastukset viime viikon perjantaina.

– Vielä emme ole ehtineet käydä kovin monessa paikassa. Olemme tarkastaneet kymmenkunta ravintolaa Parikkalassa, Rautjärvellä ja Imatralla. Näissä ei havaittu oikeastaan mitään huomautettavaa, Imatran kaupungin terveystarkastaja Katariina Hyrkkänen kertoo.

Lappeenrantalainen ravintola Pikku Pete otti käyttöön lain vaatiman erillisen tupakointitilan ensimmäisten joukossa. Tarjoilija Anja Tainan mukaan kokemukset ovat olleet hyviä.

– Sitä oikein odotettiin ja se on toiminut hyvin. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, Taina kertoo.

Tupakointitilaan ei saa viedä juomia tai ruokia. Myös tätä määräystä on Tainan mukaan noudatettu tunnollisesti.

– Joskus joku on kysynyt tupakointitilaa ja lähtenyt sinne tästä baaritiskiltä lasin kanssa vähän niin kuin vanhasta muistista, Taina kertoo.

ASIAKKAAT ovat myös noudattaneet Tainan kieltoja kuuliaisesti. Pikku Peten tupakointitilaa on myös helppo valvoa, koska se sijaitsee aivan baaritiskin välittömässä läheisyydessä.

– Tästä näkee ikkunan läpi, mitä siellä tapahtuu, Taina kertoo.

Tainan mukaan Pikku Petessä erillisen tupakointitilan rakentaminen oli luontevin ratkaisu, koska ravintola sijaitsee vilkasliikenteisen Kauppakadun varrella. Terassia ei ole.

– Ennen tupakointitilan valmistumista ihmiset kävivät polttamassa ulkona kadulla tuon meidän lipan alla, hän kertoo.

Tainan mukaan ulkona tapahtunut tupakointi ei tuottanut juuri häiriöitä. Myöskään naapuritaloista ei tehty yhtään valitusta ravintolan asiakkaista.

IMATRALAISESSA Ravintola Buttenhoffissa päätettiin lopettaa ravintolatupakointi kertaheitolla ja kokonaan.

– Meistä olisi ollut aivan idioottimaista pakottaa ihmiset tupakoimaan erilliseen koppiin. Ravintolassa pitää saada nauttia ruuasta ja juomasta, ravintoloitsija Lars Buttenhoff perustelee.

Vuodesta 1936 Imatralla toiminut Buttenhoff on perinteikäs ruokaravintola.

Buttenhoff suri etukäteen sitä, miten reagoivat ehdottoman tiukkaan linjaan ne asiakkaat, jotka ovat tottuneet aterian ja ruokojuomien lisäksi polttamaan illallisen päälle sikarin.

– Tietenkin he kärsivät tästä. Toisaalta tupakointikielto on toiminut hyvin. Olemme pärjänneet sen kanssa mainiosti. Väittäisin, että meillä on nyt kaikilla raikkaampi olo täällä ravintolassa, Buttenhoff sanoo.

RAVINTOLA Kolmen Lyhdyn terassi on ollut suosittu paikka koko kesän, eikä sen suosio näytä hiipuvan, vaikka syksy on ehtinyt jo lokakuuhun asti.

Ystävykset Jari Seppä, Jaska Ripatti ja Ilkka Vihtonen eivät kovasti lämmenneet tiukan tupakkalain vaatimuksille. Seppä ei itse tupakoi ja hänen mielestään uusista tiukoista säädöksistä voi olla hyötyä, jos ne houkuttelevat ihmisiä vähentämään tupakointia.

– Muuten näin tiukat säännöt ovat minusta aivan hölmöjä. Ravintolaelämään kuuluu, että hyvän ruuan ja alkoholin ohella siellä voi nauttia myös tupakoinnista, jos on tupakkamiehiä, Seppä painotti.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Ravintola Kolmen Lyhdyn terassilla lauantai-iltana istuneet Jaska Ripatti, Jari Seppä ja Ilkka Vihtonen pitivät uusia määräyksiä turhan tiukkoina. Jari Seppä ei itse ole tupakkamiehiä, mutta hänen mielestään tämä huvi pitäisi sallia tupakoitsijoille ravintolassa myös sisätiloissa ja lasin ääressä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela