Namika pelaa cupin finaalissa

Namika oli tappiolla vielä 42 sekuntia ennen päätössummeria. Finaalipaikka on Namikalle kolmas perättäinen.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan NMKY pelaa tänäkin vuonna Suomen cupin finaalissa. Lappeenrantalaiset pääsivät puolustamaan kahta peräkkäistä cup-mestaruuttaan, kun joukkue kaatoi Tampereen Pyrinnön välieräottelussa pienimmällä mahdollisella marginaalilla pistein 76–75 (37–32).

Finaalissa Namika kohtaa Kouvolan Kouvot, joka voitti omassa välierässään helsinkiläisen Torpan Pojat. Suomen cupin finaali pelataan Vantaan areenalla 8. joulukuuta.

Namikan päävalmentaja Mika Turunen huokaisi onnellisena syvään finaalipaikan varmistuttua.

– Yksi tämän kauden tavoitteista täyttyi. Meillä on taas täysin uusi joukkue, josta moni pelaaja pääsee nyt pelaamaan ensimmäistä kertaa urallaan jostakin suuresta voitosta.

Finaalipaikka ei tullut helpolla. Pyrintö nousi ensimmäistä kertaa johtoon ykköspelaajansa Eric Washingtonin (26/6) avulla, kun ottelua oli jäljellä vain 54 sekuntia.

Namikan pelasti Petri Virtanen (18/7), jonka vakaista käsistä lähtenyt pallo upposi voittokorina sukkaan 13 sekuntia Washingtonin pussituksen jälkeen.

Virtasen sormi osoitti ottelun jälkeen Namikan palaverihuoneen taulun oikeaa yläkulmaa, jossa luki yhä joukkueen tavoite ja otteluun valmistautumisen ydin: ”TO CUPFINAL” (cupin finaaliin).

Tauluun kirjoitettu tavoite oli iskostunut syvälle Namikan avausviisikkoon. Kotijoukkue aloitti ottelun shokkihoidolla, sillä Pyrintö heitti ensimmäisellä jaksolla vain kahdeksan pistettä Namikan ärhäkän puolustuksen seasta.

Toisella jaksolla Pyrintö kiipesi Namikan rinnalle, kun vaihdosta sisään tullut Sami Kajander (10/0) heitti reilussa kahdeksassa minuutissa kymmenen pistettä. Namika kasvatti silti puoliaikaeroksi viisi pistettä.

– Namikalla oli nyt asenne kunnossa. Kertoo jotain meidän joukkueesta, kun pystyimme nousemaan vielä rinnalle ja ohikin, lopussa kolme kolmosta pussittanut Pyrinnön Antero Lehto (11/3) totesi.

– Harvoin on tällaisia otteluita kohdalle sattunut. Tämä on yksi kirvelevimmistä kokemuksista koskaan.

Kovin taistelupari syntyi Namikan Adrian Henningistä (11/11) ja Pyrinnön Damon Williamsista (17/12). SM-sarjan tehopörssin ykkönen ja kakkonen pelasivat toinen toisensa ulos pistekarkeloista.

Tilanne muuttui, kun Henning sai viidennen virheensä kolme ja puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä.

Päällystakistaan vapautunut Williams heitti viimeisellä minuutilla kolmesti, mutta jokaisen ohi.

Pyrintö pelasi viimeisen hyökkäyksensä Williamsille, joka kuitenkin joutui Aki Ulanderin (14/9) painostamaksi.

Williamsin voittoheiton yritys olikin äärimmäisen hankala taaksepäin ponnistus vapaaheittoviivan tuntumasta. Epätoivoinen kaari päättyi korirautaan.

Urheilutalo repesi juhlaan, kun Virtanen nappasi viimeisen levypallon ja summeri soitti kotijoukkueen Suomen cupin finaaliin.

– Henning tajusi pystyvänsä auttamaan joukkuetta puolustamalla. Hän teki äärettömän kovan työn pysäyttäessään Williamsin. Ulander oli erittäin hyvä, vaikka lopussa olikin pieni nopeusero Williamsiin. Ivan Harrisilla (12/4) alkaa myös lamput syttymään, Turunen kiitteli.

– Jouduimme hyökkäämään ränniä vastaan. Siitä oli hankala saada koreja, kun Namikalla oli pituusylivoima ja he dominoivat levypallopeliä. Ei me huonosti pelattu, mutta voitto oli niin lähellä, että olisimme samalla vaivalla voineet pelata finaalinkin, Pyrinnön päävalmentaja Jarmo Laitinen sanoi.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Viidennen virheen saanut Adrian Henning (numero 15) joutui lopussa katselemaan sivusta Aki Ulanderin (oik.), Pasi Riihelän ja Reinar Hallikin (5) urakointia kentällä. Pyrinnön Damon Williams (8) kolautti viimeisen heittonsa rautaan, mikä sinetöi Namikan paikan cupin finaalissa. Eric Washington (12) oli Pyrinnön tehokkain pelaaja 26 pisteellä.

Ottelun ratkaisu

Namikan Petri Virtanen kantoi joukkuettaan tiukassa paikassa juuri niin kuten tähtipelaajan kuuluukin. Namikan avausviisikon peli kulki selvästi Pyrinnön vastaavaa paremmin. Tämä riitti, vaikka penkiltä ei apuja Namikalle tullutkaan.

Urheilutalon tähti

Pyrinnön Eric Washington heräsi tauon jälkeen eloon. Kokenut pelimies nosti esimerkillään koko joukkueensa pelitasoa. Jäi lopulta liian yksin.

Illan hook

– Se oli sovittu kuvio. Damon halusi pallon. Hän on ennenkin ratkaissut pelejä tuolla tavalla. Tällä kertaa ratkaisijaksi kuitenkin nousi vastustajan nimeltä mainitsematon pikkumies.

Pyrinnön Antero Lehto kertasi ottelun viimeistä hyökkäystä.