Nuijamies kyllä ansaitsee suojelun

URPO LAANINENHinkkasen talo, vanha asema, huopatehdas ja Kimpisenkadun puuta

URPO LAANINEN

Hinkkasen talo, vanha asema, huopatehdas ja Kimpisenkadun puutalo. Lappeenrannassa on käyty viime vuosina monta suojelukiistaa, ja vuorossa on nyt seuraava, ajan patinoimien elokuvateattereiden Nuijamiehen ja Kino-Aulan suojelu Pormestarikorttelin asemakaavassa.

Jäljet pelottavat, ja sen takia Lappeenrannan kaupungin virkamiehillä ei näytä olevan halua arvokkaiden rakennusten pakkosuojeluun. He poistivat Pormestarikorttelin asemakaavamuutoksesta Nuijamiehen suojelumerkinnän, mikä on saanut kansanliikkeen nostamaan päätään.

Lappeenrannassa ei ole todellakaan enää paljon vanhaa jäljellä. Kaupungin teettämän kulttuurihistoriallisen selvityksen mukaan Nuijamies ja Kino-Aula tulisi säilyttää tuleville sukupolville.

Suomessa on säilynyt vain muutamia vanhoja elokuvasaleja. Erityisesti Nuijamiehen aulatilaa ja elokuvasalia pidetään arvokkaina. Nuijamies on palvellut vuodesta 1954 lähtien elokuvateatterina. Sen sijaan Kino-Aula on toiminut myös diskona ja rullaluisteluratana.

Kiinteistönomistajat, etunenässä osuuspankki ovat vaatineet suojelumerkintöjen poistamista. Elokuvateatterit ovat liian isot ja usein aika tyhjillään. Nykyaikainen elokuvakeskus pitäisi korttelin elävämpänä ja houkuttelisi sinne ihmisiä.

Osuuspankin toimitusjohtaja Risto Kiljunen totesi (ES 1.11.), että kiinteistönomistajilla ei ole suinkaan mitään purkuvimmaa. Elokuvateatterit voidaan säilyttää, jos liiketoimintakonsepti, arkkitehtuuri ja rakennustekniikka mahdollistavat sen. Mitään kiirettäkään ei ole, koska Luotoloiden vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2016 saakka.

Jokainen näkee, että Pormestarikorttelia on aika uudistaa. On ehkä hyvä, että Tapiolan omistamalle Kulmatalolle laaditaan erillinen asemakaava, koska ruman rakennuksen purkaminen ei herätä vastustusta. Muun Pormestarikorttelin kaavamuutos voi kyllä odottaa.

Kaupunkilaiset varmasti toivovat, että Lappeenrannan kaupunki ja kiinteistönomistajat löytävät hyvän ratkaisun elokuvateattereiden säilyttämiseksi kaavassa. Kaupunki on valmis suojelumerkintään, jos se saa kiinteistönomistajien tuen. Uudelta turhalta suojelukärhämältä vältyttäisiin.

Lappeenrannassa on pitkään puhuttu musiikkisalista, jota ei lopulta tullut Gallerian yhteyteen. Sopisiko Nuijamies myös siihen tarkoitukseen? Ainakin se on salina hieno ja keskeinen paikka. Kaupungin ja kiinteistönomistajien on syytä käydä läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot, jotta ainakin Nuijamies voitaisiin säilyttää.

[email protected]

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Nuijamiehen aulassa ja elokuvasalissa on vanhan glamourin tuntua.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen