Sairaanhoitopiirin entiset ylijäämät syöty

Vanhoja ylijäämiä on enää 2,3 miljoonaa. Sairaanhoitopiirin tämä vuosi menee kaksi miljoonaa miinukselle. Valtuutetut olivat tosi huolissaan tulevista vuosista.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN sairaanhoitopiiri on kohta syönyt entiset ylijäämänsä. Valtuutetut olivat budjettikokouksessa todella huolissaan, kuinka sairaanhoitopiiri pärjää lähivuosina, kun se investoi yli 20 miljoonalla eurolla ja ottaa lisää velkaa.

Talouspäällikkö Liisa Junna kertoi, että edellisvuosien ylijäämiä on vajaat 2,3 miljoonaa euroa. Valtuusto antoi luvan, että tämän vuoden budjetin alijäämä voidaan tuplata kahteen miljoonaan. Vuoden 2008 budjetti on puolestaan alijäämäinen 1,7 miljoonaa euroa.

Samanaikaisesti hallitus sai 6,6 miljoonan lainanottovaltuudet. Pitkäaikainen velka käytetään keskussairaalan uuden G-siiven ja muiden investointien rahoittamiseen. Velkamäärä nousee ensi vuonna yli kymmeneen miljoonaan.

Jokainen valtuustoryhmä piti ylijäämien hupenemista todella vakavana asiana.

– Kun varat on syöty, paineet lisääntyvät jäsenkuntiin ja hinnoitteluun, totesi Antti Kaarna (kesk.) Lappeenrannasta.

– Alijäämää kertyy toisena vuotena peräkkäin. Samalla investoinnit ja myös lainakanta ovat tapissaan 2008-2010. Entäs sitten, kun ylijäämät on syöty? kysyi Jaakko Viuhko (kok.) Imatralta.

Valtuutettu Kaarina Muhli (sd.) piti kuntaosuuksien 9,16 prosentin kasvua kovana. Jäsenkuntien talous ei kestä kymmenen prosentin kustannusten nousua vuosittain.

Tehyn palkkaratkaisu nosti sairaanhoitopiirin ensi vuoden menoja lopulta maksimissaan 350 000 eurolla, eikä budjettia tarvinnut pistää uusiksi. Kaikkiaan palkankorotusten vaikutus budjettiin on seitsemän prosenttia. Kuntien maksuosuudet kasvavat reilulla yhdeksällä prosentilla.

Maakunnallisen sosiaali- ja terveyspiirin kaatumista harmittelivat vielä monet valtuutetut. Valtuuston puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) ja hallituksen puheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) näkivät suurena uhkana, että valtiolta tulee komento liittää Etelä-Karjala johonkin isompaan piiriin.

Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti keskiviikon budjettikokouksensa juhlaan, sairaalaneuvos, johtajaylilääkäri Ritva Kauppisen muotokuvan paljastustilaisuuteen. Muotokuvan maalasi taidemaalari Eeva Rihu.

SAIRAANHOITOPIIRIN

PAINOPISTEET 2008

Uuden G-siiven rakentaminen vuoteen 2009 mennessä, investoinnit 9,5 miljoonaa.

Päivystys: Nopean vasteen NOVA-yksikön rakentaminen kirurgian poliklinikan tiloihin, 1 milj. euroa, lisäksi uudet vakanssit 950 000 euroa ja tarvikkeet 300 000 euroa.

Sädehoitolaitteet: lineaarikiihdyttimien liisaus ja säteilyn kestävän bunkkerin rakentaminen, 700 000 euroa.

Diagnostiikkakeskuksen laajentuminen terveyskeskuksiin, vaikutus 3 milj. ja henkilökuntaa lisää 40.

Toiminnanohjausjärjestelmä, ensi vuonna rahaa 400 000 euroa.

Kardiologinen hoito: uusi erikoislääkäri ja kaksi sairaanhoitajaa lisää lokakuusta alkaen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen