Veiterä rakensi sillan Moskovaan

Yhteistyö Moskovan Dynamon kanssa toi Aleksander Oparinin Veiterän keskikentälle. Haussa on vielä libero Venäjältä.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Nuorennusleikkauksen keskellä elävä Veiterä saa keskikentälleen vahvistukseksi Aleksander Oparinin. 25-vuotiaan Moskovan Dynamon pelaajan tulo Lappeenrantaan perustuu seurojen tekemään yhteistyösopimukseen.

– Dynamo katsoi parhaaksi vaihtoehdoksi sen, että kaveri saa vastuuta ja peliaikaa jossain muualla, Veiterän manageri Anssi Peuhkuri kertoi.

Sopimus kattaa loppukauden ja käsittää vastavuoroisesti Dynamon tammikuun Lappeenrannan-leirin organisoinnin. Oparinin palkan maksaa moskovalaisseura ja asumisen ja ylläpidon hoitaa Veiterä.

Kaksi edellistä kautta Oparin sanoo pelanneensa vastaavanlaisella kuviolla Ruotsin Ljusdalissa. Dynamossa Oparin pelasi muun muassa syksyn maailmancupissa.

Oparin laskee, että venäläisjoukkueesta on maajoukkueen ringissä viisitoista pelaajaa.

– Siellä on niin paljon hyviä pelaajia, täällä saan peliaikaa.

Veiterään sopeutuminen ei Oparinin mukaan käy kädenkäänteessä. Bandyliigan tasosta hänellä ei juuri kuvaa ollut, mutta suomalaispelaajia hän on kohdannut kansainvälisillä kentillä. Oparin on edustanut Venäjää nuorten maajoukkueessa kaksissa MM-kisoissa.

LAPPEENRANTAAN asettumista helpottaa se, että Oparin on leireillyt seudulla pari kertaa Dynamon matkassa.

– Lappeenranta ei myöskään ole niin kovin kaukana Moskovasta.

Ikävää helpottaa vaimon ja puolivuotiaan tyttären mahdollinen saapuminen joulunviettoon Suomeen. Perhe ei muuta Lappeenrantaan, sillä vaimon työ pitää hänet kiinni kotimaassa.

Ruotsin-reissun tuoman kokemuksen lisäksi Oparin on tottunut muuttamiseen pelaamisen vuoksi. Kotikaupungistaan Jekaterinburgista hän lähti pelaamaan Moskovaan 16-vuotiaana lupauksena ja debytoi Dynamon edustusjoukkueessa vuonna 1997.

– Muutto oli vaikeata, mutta sitten vain lähdettiin. Elämä jatkuu.

VEITERÄN valmentaja Markus Saukkonen uskoo Oparinin huippupelaajana sopeutuvan nopeasti joukkueeseen. Eilen Moskovan-junasta ulos hypännyt Oparin otti tuntumaa ryhmään jo illalla harjoitusottelussa entisistä Veiterän pelaajista koottua miehistöä vastaan.

Perjantaina kuvioita ehditään vielä käydä läpi harjoituksissa. Lauantaina Veiterällä on bandyliigan kotiavaus, kun Tornion Palloveikot saapuu vieraaksi.

– Ei yksi mies pysty tekemään ihmeitä, Saukkonen muistutti.

– Ei voi olettaa, että kaikki kuviot kulkisivat kohdallaan, mutta hänen roolinsa tulee olemaan suuri.

Saukkosen mukaan Suomessa pelitapa on lähempänä ruotsalaista kuin venäläistä mallia, mutta siinä kahden edelliskauden viettäminen Ruotsissa helpottaa Oparinin sopeutumista.

Jääpallokuvioita valmentaja ja pelaaja joutuvat käymään läpi tulkin välityksellä. Ruotsia Oparin puhuu auttavasti.

PEUHKURIN ja Saukkosen tavoitteena on vielä löytää itänaapurista libero. Pelaaja ei välttämättä tule Moskovasta, vaan muuallekin verkkoja on heitelty vastaavanlaisen kuvion aikaansaamiseksi.

Peuhkuri sanoo, etteivät hankinnat heilauta edustusjoukkueen 80 000 euron budjettia, koska ne perustuvat ennemminkin vaihtokauppaan.

– Talouden on oltava vakaalla pohjalla. Hankinnat eivät saa tuoda mitään yllätyksiä, Peuhkuri kuvasi seuran hallituksen evästystä.

Veiterän tavoitteena on tällä kaudella hallittu nuorennusleikkaus. Peuhkuri uskoo, että ammattilaispelaaja on hyvä esimerkki nuorille pelaajille ja yhteistyö tarjoaa jopa väylän maailman huippujoukkueeseen.

– Voisi olettaa, että pelaajat ymmärtävät sen, että Lappeenrannan suunnasta kannattaa mennä ennemmin itään kuin länteen. Ei ole helppoa mennä maailman kovimpaan liigaan, mutta mahdollisuus on ainakin luotu.

Jatkokeskusteluja yhteistyöstä moskovalaisten kanssa käydään seuraavan kerran Lappeenrannassa, kun Suomi kohtaa maaottelussa Venäjän 15. joulukuuta.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen