Vuokseen virtaa vain Imatran jätevesi

PETTERI VÄRTÖIMATRA. Seutukunnallinen yhteistyö ei pidä jätevettä. Imatra ka

PETTERI VÄRTÖ

IMATRA. Seutukunnallinen yhteistyö ei pidä jätevettä. Imatra karsastaa mahdollisuutta, jonka mukaan Lappeenrannan jätevedet johdettaisiin vastaisuudessa Vuokseen. Samaan laskiämpäriin menisi samalla sekä virran ympäristöllinen merkitys että kaupungin imago.

– Vuoksella on runsaasti vapaa-ajan ja muuta virkistyksellistä merkitystä Imatralle. Se, että naapurikaupunki työntäisi tavaransa tänne, ei myöskään ole kovin hyvää imagon rakentamista, Imatran teknisen toimen toimialajohtaja, kaupungininsinööri Lauri Lihavainen sanoo.

Imatra pumppaa jätevetensä Vuokseen Meltolan pumppaamon kautta. Kaupunki sai pumppaamiselle toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan aiemmin syksyllä. Meltolan pumppaamolta Vuoksi virtaa Suomen puolella reilut kaksi kilometriä ennen valtion rajaa.

VUOKSI ajankohtaistui Lappeenrannan jätevesien pumppauspaikkana keskiviikkona. Itä-Suomen ympäristölupavirasto eväsi kaupungilta mahdollisuuden johtaa jätevetensä Rakkolanjokeen. Vaihtoehdoiksi virasto esitti joko Saimaata tai Vuoksea. Esitys oli tuttu Imatralla.

– Vuoksi-vaihtoehtoa on selvitetty viimeksi viime talvena eikä tilanne ole muuttunut. Selvityksen mukaan siitä hyötyisi ainoastaan Lappeenranta, joten se on hyvin pitkälle Lappeenrannan asia. Vaihtoehdon toteutumisen vaikutuksista Imatralle ei ole aiempaan lisättävää, Lauri Lihavainen kertoo.

Vuoksi-vaihtoehdossa Lappeenrannasta kulkisi maastoa pitkin pitkä yhdysjohto Imatralle.

Kyse on myös rahasta. Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Luukkanen (sd.) ei näe Vuoksea vaihtoehtona, koska Lappeenrannan jätevesimäärä vaatisi tuntuvia puhdistus- ja siirtoinvestointeja.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö