30 laulajasta yli puolet on sopraanoja

Lappeenrannan valtakunnallinen laulukilpailu käynnistyy huomenna 15:nnen kerran. Ensimmäinen alkuerä lauletaan heti kohta laulujärjestyksen arvonnan jälkeen.

LIISA KUKKOLA

Huomenna alkavissa Lappeenrannan laulukilpailuissa laulaa 16 sopraanoa, viisi mezzosopraanoa, kaksi tenoria, neljä baritonia, yksi bassobaritoni ja kaksi bassoa.

Edellisiin kilpailuihin verrattuna sopraanojen ylivalta on hieman kasvanut: vuonna 2006 sopraanoja oli 12 ja mezzoja 8. Mieslaulajia on vuoteen 2006 verrattuna kaiken kaikkiaan yksi vähemmän, ja tenoreiden osuus on pienentynyt neljästä kahteen. Baritoneja on yksi enemmän ja alimpia miesääniä kuullan yhtä paljon kuin vuonna 2006.

Miesten keski-ikä on 29 ja naisten 27 vuotta. Kaikki loppukilpailuun valitut ovat myös tulossa Lappeenrantaan, yhtään peruustusta ei ole kilpailukansliaan tullut.

Ensimmäistä kertaa laulukilpailujen toiminnanjohtajana ollut Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestari Milko Vesalainen oli yllättynyt kilpailuun haluavien suuresta määrästä.

– Aina puhutaan, kuinka koulussa eikä kotona ei enää lauleta ja kuinka laulaminen on kriisissä, mutta Lappeenrannan kilpailuun kuitenkin tuntuu löytyvän paljon halukkaita. Ennakkokilpailuun ilmoittautuneita oli enemmän kuin ennen, Vesalainen sanoo.

Halukkaita kilpailuun löytyi myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Kyselyjä siitä, kuinka ja ketkä kilpailuun saavat osallistua tuli Pohjoismaista ja Virosta.

– Jossakin vaiheessa pitänee miettiä, voisiko Lappeenrannan laulukilpailut esimerkiksi joka toinen kerta olla kansainvälinen tai ainakin pohjoismainen. Se tietenkin edellyttäisi järjestelypuolella nykyistä isompaa organisaatiota, Vesalainen huomauttaa.

Lappeenrannan valtakunnallinen laulukilpailu järjestetään nyt 15:nnettä kertaa.

Mukana kilpailemassa on muun muassa Kangasniemen laulukilpailun kärkikolmikko sopraano Mia Heikkinen, sopraano Emilia Vesalainen ja baritoni Tuomas Lehtinen, mutta lokakuisen Sibelius-kilpailun voittokolmikosta (Annastiina Tahkola, Nicholas Söderlund, Sofia Kallio) kukaan ei laula Lappeenrannassa – Söderlund tosin lauloi Lappeenrannassa vuonna 2006 tullen miesten sarjassa toiseksi.

– Lappeenrannan kilpailu on luonteeltaan niin toisenlainen ja mittaa laulajan kykyjä eri tavalla kuin muut kotimaiset kilpailut. Sibelius-kilpailussa laulettiin vain liediä, täällä pitää hallita ensin alkuerässä 15 minuutin ja seuraavaksi välierässä puolen tunnin kokonaisuus ja päälle vielä orkesterifinaali. Tämä on vaativa kilpailu, Vesalainen sanoo.

Kilpailun tuomaristo on vaihtunut sitten viime kerrasta kapellimestari, Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtistä lukuunottamatta kokonaan.

Tuomariston puheenjohtajana ei tällä kertaa ole Suomen Kansallisoopperan johtaja vaan oopperalaulaja Raimo Sirkiä, joka oli myös marraskuisen ennakkokilpailun kolmijäsenisen tuomariston puheenjohtaja. Tuomariston puheenjohtajana on ollut oopperajohtaja vuodesta 1996.

– Kun tuomaristoa valittiin toukokuussa 2006, oli Kansallisoopperassa jo omat kriisinsä. Niillä ei haluttu sotkea kilpailua, Vesalainen sanoo.

– Sirkiä tuomariston puheenjohtajana ei edusta Kansallisoopperaa vaan suomalaista oopperaa, siitä hänellä on vahvat meriitit muun muassa Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana, Vesalainen sanoo.

Muut tuomariston jäsenet ovat mezzosopraano Heljä Angervo-Karttunen, pianotaiteilija Ilmo Ranta, sopraano Kirsi Tiihonen ja, baritoni Sauli Tiilikainen. Tuomariston sihteerinä jatkaa Ilona Hannikainen.

Kilpailijoiden laulujärjestys saadaan selville 1.1. kello 16 alkavissa avajaisissa järjestetyssä arvonnassa.

Vuoden 2006 kilpailun tapaan alkuerät on jaettu kahdelle päivälle, ja ensimmäiset laulajat astuvat lavalle heti avajaisten jälkeen uudenvuodenpäivänä klo 19.30 alkavassa alkuerien I jaksossa.

Välierät lauletaan torstaina ja perjantaina 3.-4.1. Lauantaina on orkesterifinaalin harjoituspäivä, ja finaali käydään loppiaissunnuntaina kello 18 Yle Teema näyttää sen suorana lähetyksenä. Samoin finaalin voi kuulla ja nähdä internetissä.

Maanantaina 7.1. palkitut laulajat konsertoivat Imatran kulttuurikeskuksessa kello 19.

Alku- ja välieriin on vielä saatavana lippuja. Loppukilpailu on myyty niin loppuun, että mahdollisia peruutuksiakin jonottaa vajaat sata ihmistä.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola