Energiajätteen ja pahvin keräys tehostuu Etelä-Karjalassa

Maakunnallinen jätehuoltoyhtiö alkaa kilpailuttaa jätefirmoja. Osakaskuntien jätehuoltomääräykset yhtenäistetään. Uudistus säästää kuntalaisten varoja.

ANNA ONALI

Taloyhtiöihin tulee energiajätteen keräysastioita ja pahvin keräys tehostuu. Samalla säästyy kuntalaisten varoja.

Nämä ovat tulevaisuuden suuntaviivoja Etelä-Karjalan jätehuollon toimitusjohtajan Mika Suomalaisen mukaan.

Energiajätettä ovat muovipakkaukset kuten viili-ja jogurttipurkit. Myös muovipussit, tiskiharjat ja ämpärit kuuluvat energiajätteeseen. Energiajäte poltetaan polttolaitoksissa.

Tällä hetkellä energiajätteen keräyspisteet puuttuvat esimerkiksi Lappeenrannan kaupungin jätepisteistä. Energiajäte kuuluu siis laittaa sekajätteeseen.

Lappeenrannan kaupungin internetsivuilta käy ilmi, että pahvin keräys yksinkertaistuu. Pahvia ei jatkossa tarvitse lajitella, vaan kaikki pahvi ja kartonki kerätään samoihin astioihin.

Energiajätettä aletaan kerätä ja pahvin keräys tehostuu, kun jätefirmojen kilpailutus siirtyy yksittäisiltä kuntalaisilta Etelä-Karjalan jätehuollon vastuulle.

Tähän mennessä yksittäiset kuntalaiset ovat kilpailuttaneet jätteenkeräysfirmat. Käytännössä jäte on siirtynyt keräyshetkellä jätefirman omaisuudeksi.

Jätefirmat ovat toimittaneet rahanarvoisen hyötyjätteen eteenpäin ja saaneet siitä voittoa. Suomalaisen mukaan se on poissa veronmaksajien kukkaroista.

– Nyt kuntalaisten omistama jätehuolto joutuu huolehtimaan arvottomasta tavarasta. Meidän kaatopaikallemme tulee sellainen jäte, joka ei kelpaa mihinkään muualle, Suomalainen toteaa.

Etelä-Karjalan jätehuolto on yhdentoista kunnan omistama yritys, joka ei jaa omistajilleen osinkoa. Osakaskuntia ovat Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Imatra, Taipalsaari, Joutseno, Lappeenranta, Savitaipale, Lemi, Luumäki ja Ylämaa.

Jätehuollon kaatopaikka sijaitsee Joutsenossa Kukkuroinmäellä.

Energiajätteen keräyksestä säädetään jätehuoltomääräyksissä. Esimerkiksi Lappeenrannan kaupungin jätehuoltomääräyksissä ei vielä määrätä energiajätteenkeräyksestä.

Jätehuoltomääräyksiä aletaan yhtenäistää kaikissa Etelä-Karjalan jätehuollon osakaskunnissa ensi keväänä.

Uudet jätehuoltomääräykset astuvat voimaan vuoden 2009 alusta.

Jätehuoltomääräyksissä säädetään muun muassa siitä, millaisia jäteastioita vaaditaan minkäkinkokoisiin kiinteistöihin.

Suomalainen uskoo, että jätehuollon uudistus säästää kuntalaisten varoja. Tilanteessa, jossa Etelä-Karjalan jätehuolto kontrolloi kaikkia jätekuljetuksia, tiedetään tarkalleen saapuvat jätemäärät.

Tarkkojen tietojen ansiosta jätehuolto voi tehdä jätteentoimitussopimuksia esimerkiksi Kotkan energiajätteen polttolaitoksen kanssa.

UUTISET SIVU 5

ES-ARKISTO/LASSI-MARKKU TUOMINEN

Kuvateksti

Täysin palvelleet tiskiharjat kuuluvat energiajätteen joukkoon. Energiajätteen keräily tehostuu Etelä-Karjalassa, kun maakunnallinen jätehuoltoyhtiö alkaa kilpailuttaa jätefirmoja.

Kirjoittaja:
Anna Onali