Keskinäinen kilpailu syö Etelä-Karjalan menestymistä

Etelä-Karjalan kauppakamarin uuden toimitusjohtajan Juha Helkalan mielestä Lappeenrannan ja Imatran kilpailu ei aina tapahdu maakunnan parhaaksi. Helkala pitää Etelä-Karjalaa hankkeiden maakuntana, jossa tekeminen joskus unohtuu.

TENHO TIILIKAINEN

Etelä-Karjalan kauppakamarin uuden puheenjohtajan Juha Helkalan mielestä Etelä-Karjalan menestyminen ei ole kiinni osaamisesta eikä maakunnan voimavaroista. Menestys vaatii kuitenkin koko maakunnan yhteisiä ponnisteluja ja todellisia tekoja.

Stora Enso Saimaa Servicen toimitusjohtajana toimiva Helkala seuraa kauppakamarin hallituksen puheenjohtajana ensi vuoden alusta kauppaneuvos Ahti Mannista. Etelä-Karjalaan ja sen elinkeinoelämään Helkala on tutustunut muutaman vuoden ajan työssään sekä kauppakamarin hallituksen jäsenenä.

Helkala tunnustaa, että häntä on ihmetyttänyt Lappeenrannan ja Imatran keskinäinen kilpailu niin monissa asioissa.

– Kai kyse on myös perinteestä, kylien välisestä kilpailusta. Toivon, että voisin jollakin tavalla vaikuttaa siihen, että olisimme samalla puolella pöytää, emmekä taistelisi yhteisistä resursseistamme. On turhanpäiväistä ja hyödytöntä tuhlata energiaa keskinäiseen kilpailuun, Helkala sanoo.

Hän näkee Etelä-Karjalan tulevaisuuden valoisana. Monet asiat puhuvat sen puolesta, että alue voi menestyä.

– Meillä on voimakas metsäteollisuus ja erittäin hyvät ja modernit tehtaat. Puuta meillä ei kuitenkaan ole omasta takaa riittävästi. Meillä on Venäjä ja ennen kaikkea vaurastuva Pietarin alue vieressä. Sieltä löytyy ihmisiä ja kasvavaa kulutuskysyntää. Tämä on Etelä-Karjalankin kehittymisen kannalta keskeinen asia.

VAHVUUKSIIN Helkala lisää myös yliopiston ja ammattikorkeakoulun, jotka pystyvät palvelemaan alueen kehittämisen tarpeita. Osaamista löytyy monelta alueelta, parannettavaakin toki on.

– Lukioon lähtevien määrä on Etelä-Karjalassa valtakunnan keskiarvoa alempi, ammattiin valmistumattomien nuorten määrä taas keskiarvoa korkeampi.

Saimaan alueen kaupallinen hyödyntäminen voisi sekin olla nykyistä tehokkaampaa. Kaiken kaikkiaan Helkala kaipaa maakuntaan tulevaisuuden uskoa ja yrittämisen rohkeutta.

– Hyvä fiilis ja positiivinen nousukierre ruokkivat itse itseään.

KAUPPAKAMARIN roolin tuleva puheenjohtaja näkee kaksijakoisena. Operatiivinen johto huolehtii muun muassa koulutuksen järjestämisestä, lainsäädäntöön ja tilintarkastukseen liittyvistä velvoitteista.

Toinen osa on alueen elinkeinoelämän edunvalvonta. Tässä kauppakamari voi olla mukana toimijana ja aloitteen tekijänä.

– Olimme tänä vuonna synnyttämässä maakunnallista matkailuyhtiötä sekä edesauttamassa sitä, että reittilentoliikenne Lappeenrantaan säilyy jatkossakin. Esitimme myös kauppojen sunnuntaiaukiolon laajentamista. Se ei vielä kuitenkaan toteutunut.

– Neljäs ja tärkeä osa toimintaa on se, että kauppakamari kokoaa elinkeinoelämän toimijat ja yritykset yhteen pohtimaan maakunnan kehittämistä.

JUHA HELKALA kutsuu Etelä-Karjalaa hankkeiden maakunnaksi, jossa ulkopuolista rahaa haetaan milloin kaupungeilta, elinkeinoyhtiöiltä tai Euroopan unionilta.

– Hankerahoituksesta ei todellakaan ole ollut pulaa. Useat hankkeet ovat olleet virkamiesten tai konsulttien synnyttämiä, eivät todellisista tarpeista syntyneitä. Asiat ovat yleensä silloin terveellä pohjalla, kun maksajana on asiakas, Helkala muistuttaa.

Juha Helkala

Syntyi 2.1.1957 Harjavallassa.

Valmistui insinööriksi Porin teknillisestä koulusta 1980, MBE-tutkinto vuonna 2003.

Työskennellyt eri tehtävissä Rauma-Repola Oy:ssä, A. Ahlström Oy:ssä, Enso Gutzeit

Oy:ssä, Varenso Oy:ssä ja Stora Enson Imatran tehtaiden paikallisjohtajana. Toimii tällä hetkellä Stora Enso Saimaa Servicen toimitusjohtajana.

Perheeseen kuulu puoliso

Annen lisäksi täysi-ikäinen poika Tuomas.

Toiminut Varkaudessa Kauppakamarin hallituksessa sekä Varkauden Osuuspankin hallituksessa, Etelä-Karjalan kauppakamarin hallituksen jäsen ja ensi vuoden alusta hallituksen puheenjohtaja.

Harrastuksina mökkeily, opiskelu ja matkustaminen. Helkala on vieraillut yli 50 maassa.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen