Ennusteet väestön ikääntymisen vauhdista poikkeavat toisistaan

Maakunnan joka kunnassa yli 65-vuotiaiden osuus kasvaa nopeasti, mutta ennusteissa on suuria eroja.

MATTI RIIHELÄ

Ennusteet eläkeikäisten määrän kasvusta poikkeavat merkittävästi eri tilastoissa. Eläkeikäisten joukko kasvaa, mutta luvut ukkoutumisen ja akkautumisen vauhdista ovat ristiriitaisia. Etelä-Karjalan kunnissa yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa tuhansilla jo seuraavan vuosikymmenen aikana.

Yksin Lappeenrannassa Tilastokeskus ennakoi yli 65-vuotiaiden määrän lisääntyvän yli 7 000:lla noin kolmen vuosikymmenen kuluessa. Laskelmassa ei ole otettu huomioon kuntaliitosten vaikutuksia.

Ennusteiden laatijoiden päätelmät ovat kovin erilaisia.

Esimerkistä käy Luumäki. Etelä-Karjalan liiton nettisivuilta löytyvät Tilastokeskuksen ennusteet povaavat, että vuonna 2040 Luumäellä asuu liki 1 760 yli 65-vuotiasta. Nyt heitä on runsaat 1 300, neljännes väestöstä.

Luumäen asukasluku on 5 200.

Kunnanvaltuusto päätti maanantaina Taavettiin rakennettavan senioritalon lainatakuista. Senioritaloa tarvitaan, koska palveluasunnoista väestön ikääntyessä on pulaa.

SENIORITALON tarvetta alustaneissa laskelmissaan kunta käytti ihan eri lukuja väestön ikääntymisestä kuin Tilastokeskuksen ennusteet kertovat.

Kun asiaa käsiteltiin kunnanhallituksessa, esillä oli laskelma, jonka mukaan kunnassa jo vuonna 2010 – kahden vuoden kuluttua – on runsaat kaksituhatta yli 65-vuotiasta.

Sama ennuste näytti määrän kasvavan vuoteen 2020 mennessä jo yli kahden ja puolen tuhannen: 12 vuoden kuluttua ikäryhmään kuuluisi siis jo noin puolet Luumäen asukkaista.

Noin rajusti ikäihmisten osuus ei sentään kasva. Kukaan ei jälkeenpäin tiedä, mistä nuo luvut kunnanhallituksen listalle pompsahtivat.

Lähempänä totuutta ja toisiaan ovat Tilastokeskuksen ja Kelan ennusteet väestön ikääntymisestä. Niissäkin on Luumäen kohdalla parin vuosikymmenen ero.

Kela ennustaa, että vuonna 2020 Luumäellä asuu 1 755 yli 65-vuotiasta, mikä on lähes tarkalleen sama määrä kuin Tilastokeskuksen taulukoissa vuodelle 2040.

LUUMÄEN sosiaalijohtaja Taina Porthén huomauttaa, että 65-vuotiaat ovat nykyisin varsin tervettä ja aktiivista väkeä. He eivät ole suuria sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjiä.

Ratkaisevampaa palvelutarjonnan kannalta on Porthénin mukaan yli 75-vuotiaiden määrä. Myös heidän määränsä nousee vuosikymmenen tai puolentoista aikana Luumäelläkin sadoilla.

Viime vuosituhannen lopussa yli 75-vuotiaita oli Luumäellä runsaat 540. Kelan ennusteessa tuo joukko on vuoteen 2010 mennessä kasvanut lähes 650:een, vuoteen 2020 mennessä yli 750:een ja vuoteen 2025 mennessä jo lähes 950:een.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä