Ilkka Pöyhönen LTY:n rehtoriksi

Vahvin ennakkosuosikki voitti rehtorinvaalit odotetusti. Pöyhösen mukaan LTY:n vahvuutena on Venäjä-osaamisen. Hän ei kannata liittymistä Itä-Suomen yliopistoon.

HELI KARTTUNEN

LAPPEENRANNAN teknillisen yliopiston uusi rehtori on valittu. Tehtävään valittiin vahvimmin ehdolla ollut tekniikan tohtori Ilkka Pöyhönen (59). Vararehtoreiksi valittiin professori Hannu Rantanen (48) ja professori Veli-Matti Virolainen (45). Rehtoraatin viisivuotinen toimikausi alkaa 1. elokuuta 2008.

Keskiviikon valintatilaisuus sujui leppoisissa tunnelmissa. Opetuksesta vastaavana vararehtorina toiminut Pöyhönen sai 44 ääntä vaalikollegion

49:stä äänestä.

Tuleva rehtori haluaa käyttää koko organisaation osaamista eri osastojen välisen yhteistyön rakentamiseen. Hän aikoo johtaa taloa yhteistyössä vararehtoreiden kanssa.

– Lähdemme kierrokselle kaikille osastoille ja kuuntelemme herkällä korvalla. Rakennamme yhteistyötä sen pohjalta.

Uusi rehtori haluaa LTY:n profiloituvan Venäjä-osaajana. Kauppatieteissä kaksoistutkinnot sekä tutkinnot venäläisessä yliopistossa ovat jo arkipäivää.

– Näillä näkymin LTY sopii helmikuun loppupuolella yhteistyöstä Pietarin innovaatiokeskuksen kanssa.

Teknillinen tiedekunta profiloituu energia-, metsä- ja metallitekniikkaan. Energiatekniikassa LTY on valtakunnan suurin toimija.

– Suunnitelmissa on jatkaa tiivistä yhteistyötä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

Pöyhönen pitää tekniikan ja talouden yhdistämistä yhtenä LTY:n vahvuuksista.

– Talouspuolen painopistealueita täsmennetään vielä keväällä.

Pöyhönen ei kannata LTY:n

liittämistä Itä-Suomen yliopistoon.

Joensuun ja Kuopion osaamisalueet eivät hänen mielestään tuo Lappeenrannalle lisäarvoa. Maantieteellisesti esimerkiksi Helsingin yliopisto on lähempänä.

– Teemme mieluummin strategista yhteistyötä Tampereen ja mahdollisesti Pietarin suuntaan.

– Valtaosa opiskelijoistamme tulee muualta. Se kertoo, että olemme vahva omalla painopistealueellamme.

Yliopiston yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa tiivistyy. Pöyhösen mukaan LTY hyötyy yhteistyöstä opiskelijoiden rekrytoinnin ja isojen yhteisten tila- ja laiteinvestointien kautta.

Vaikka yliopisto ja ammattikorkeakoulut käyttävätkin osittain samoja tiloja, ovat niiden tavoitteet Pöyhösen mukaan erilaiset.

– Opetus ja tieteellinen tutkimus ovat yliopiston toimintaa. Ammattikorkeakoulu antaa vahvan pohjan käytännön työhön.

Vuoden 2009 lakiuudistuksen myötä yliopistojen tulosvastuu kasvaa.

Valtiolla ei ole yliopistoille pohjatonta kassaa, joten yliopiston oma taloushallinto joutuu venymään lisärahoituksen hankkimisessa.

– En epäile, etteikö rahoitusta tule. Ongelmana on, että lakimuutoksen jälkeen tili ei voi mennä miinukselle.

Yritysrahoituksen rooli kasvaa, mutta jatkossa yliopistot voivat Pöyhösen mukaan toimia selkeämmin omista lähtökohdistaan.

– Rahoitus ei ole yhden yrityksen varassa, joten en näe, että riippumattomuus olisi vaarassa.

LTY:n nykyinen rehtori Markku Lukka ei ollut enää ehdolla rehtorin tehtäviin. Lukka siirtyy rehtorin kautensa päätyttyä teknilliseen tiedekuntaan hoitamaan professorin virkaansa matematiikan ja fysiikan laitokselle.

Vararehtoriksi valittu tekniikan tohtori Hannu Rantanen toimii LTY:n Lahden yksikön johtajana ja hoitaa teknistaloudellisessa tiedekunnassa tuotantotalouden osastolla teollisuustalouden professorin virkaa.

Toinen vararehtori tekniikan tohtori Veli-Matti Virolainen toimii tällä hetkellä LTY:n

kauppatieteellisen tiedekunnan hankintojen johtamisen professorina.

Kirjoittaja:
Heli Karttunen