Lappeenrantalaisbändi syytettynä uusnatsismista

Taustalla on arjalaishenkisten ja antifasististen liikkeiden näkemys black metal -kiertueesta.

PETTERI VÄRTÖ

LAPPEENRANTALAINEN black metal -yhtye Satanic Warmaster on kytketty uusnatsismiin kotimaisissa verkkolehdissä. Bändi on kiinnitetty tammi–helmikuun taitteeseen suunniteltuun black metal -konserttikiertueeseen Suomessa. Tampereella ilmestyvän Aamulehden mukaan järjestäjät ovat arjalaishenkisiä.

Aamulehden verkkolehdessä torstai-iltana ilmestynyt artikkeli konserttikiertueen hengestä uutisoitiin ainakin Helsingin Sanomien, Iltalehden, Ilta-Sanomien ja Turun Sanomien nettisivuilla. Kiertuejärjestäjä Furore Finnum sanoutuu irti sekä poliittisesta aktiivisuudesta että uusnatsismista. Samoin tekee Satanic Warmaster.

– Artikkelissa oli syytöksiä moneen suuntaan: kytkökset poliittisiin liikkeisiin olivat perusteettomia ja tulkinnat bändien kappaleiden lyriikoista mielenvikaisia, taiteilijanimellä Satanic Tyrant Werewolf esiintyvä Satanic Warmaster -yhtyeen perustajajäsen sanoo. Hän pitää konserttiuutisointia kaikin puolin erittäin nolona.

ARJALAISSYYTÖSTEN taustalla on Aamulehden artikkelin mukaan arjalaisuutta ja kansallissosialismia ihannoiva The Pagan Front -verkosto, joka mainostaa konserttikiertuetta. Satanic Warmaster -yhtye löytää syytösten takaa myös antifasistisen Antifa-liikkeen tavoitteen ulottaa vaikutusvaltaansa metallimusiikkiin.

– Antifa boikotoi metallimusiikkia sen monesti sotaa, soturihenkeä ja kansallisromanttista estetiikka shokkiarvonaan hyödyntävän sanoman vuoksi. Vastaavia black- ja death metal -konsertteja on järjestetty viime vuosien aikana Suomessa jo useita kymmeniä. Jostain syystä hyökkäys on tällä kertaa päässyt uutiskynnyksen yli.

SATANIC WARMASTER on perustettu vuonna 1999 Lappeenrannassa. Wikipedian mukaan yhtyeen kappaleiden sanoitukset liikkuvat pääosin satanismin eri muotojen sekä eurooppalaisten kansantarujen maailmassa. Kolme studioalbumia levyttäneen yhtyeen repertoaarissa on kappaleita myös fasismista ja sodasta.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö