Liikuntapaikkamaksuihin tulossa korotuksia Lappeenrannassa

Korotukset eivät koske lasten ja nuorten liikuntavuoroja. Uimahallimaksut säilyvät Lappeenrannassa entisellään.

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Liikuntapaikkojen käyttömaksut nousevat Lappeenrannassa kymmenisen prosenttia maaliskuun alusta lähtien. Korotukset eivät koske lasten ja nuorten liikuntavuoroja ja entisellään säilyvät myös uimahallin käyttömaksut.

– Kaupunginvaltuuston päättämä liikuntatoimen toimintakate on tälle vuodelle 85 000 euroa pienempi kuin vapaa-aikalautakunnan oma talousarvioesitys. Kun työntekijöiden palkat vielä nousevat odotettu enemmän, on menoja karsittava ja tuloja saatava jostain lisää, kertoo liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman.

Vapaa-aikalautakunta vahvisti tiistai-illan kokouksessaan Lappeenrannan liikuntapaikkojen uudet taksat, joissa on keskimäärin 10 prosentin korotus aiempiin, kaksi vuotta sitten vahvistettuihin hintoihin.

– Uimahallin käyttömaksuja tarkistettiin viimeksi elokuussa, joten niihin ei haluttu tässä yhteydessä puuttua. Uimahallimaksut ovat Lappeenrannassa samalla tasolla kuin muissakin samankokoisissa kaupungeissa, eikä niitä ole syytä juuri korottaa, jos halliin ei tehdä merkittäviä parannuksia, Oksman sanoo.

Uimahallin kertalippu aikuisilta maksaa 4,20 euroa, 12–18-vuotiailta nuorilta 2,10 euroa ja nuoremmilta 1,60 euroa.

Elokuussa lasten ja nuorten sekä eläkeläisten uimahallimaksuja laskettiin reilun euron verran per käyntikerta. Ilkka Oksmanin mukaan sillä ei ole vielä ollut sanottavaa vaikutusta hallien kävijämääriin.

– Kävijämäärät eivät ole nousseet, mutta maksutulot ovat hieman pudonneet, siinä se vaikutus on toistaiseksi ollut.

Maaliskuun alussa tapahtuvat liikuntapaikkamaksujen korotukset koskettavat ennen kaikkea aikuisten urheiluvuoroja eli pääasialliseksi korotusten maksajiksi joutuvat seurat.

– Seurojen lisäksi korotettuja hintoja tietysti maksavat kaikki, jotka vuokraavat liikuntatiloja vaikka konsertteihin, näyttelyihin tai kokouksiin.

– SaiPan liigaottelujen hallivuokraa ei tässä yhteydessä korotettu kymmenen prosentin linjalla, sitä hintaa on jo aiemmin korotettu useamman kerran, Oksman sanoo.

Kisapuiston jäähallin vuokra liigaotteluun maksaa seuralle nyt 1 400 euroa ja jatkossa 1 450 euroa. SM-liigan play off-ottelun vuokra nousee jäähallissa 5 500 eurosta 6 050 euroon.

Kisapuiston ison tekojään vuokra Veiterän bandyliigapelissä nousee 199 eurosta 209 euroon.

Urheilutalon kenttä- ja salivuokrat nousevat 10 prosentin linjalla. SM-sarjan koripallo- ja salibandypelin salivuokra urheilutalossa nousee 220 eurosta 242 euroon.

Uudet hinnat ovat voimassa maaliskuun alusta vuoden loppuun. Siihen mennessä liikuntatoimen on valmisteltava uudet taksat, joissa maksajiksi mukaan tulevat kuntaliitoksen myötä myös joutsenolaiset urheiluseurat.

– Me olemme nyt jo antaneet jo Joutsenon Kultsulle Amikselta talven harjoitusvuoroja jalkapallossa samaan hintaan kuin lappeenrantalaisille seuroille. Muiden paikkakuntien seuroilta peritään muuten kaksinkertainen maksu kenttävuokrista, mutta tulevan kuntaliitoksen vuoksi Joutsenon seuroille annetaan jo nyt vuoroja Lappeenrannan taksan mukaan.

– Joutsenossa ei kenttävuokria ole juuri peritty, mutta ilmeisesti sielläkin olisi jouduttu systeemiä muuttamaan ilman kuntaliitostakin, koska siellä on nyt investoitu paljon keskuskentän remonttiin ja uuteen liikuntahalliin, Ilkka Oksman kertoo.

Säästöjä Lappeenrannan liikuntatoimi hakee kuluvalle vuodelle myös karsimalla hankintoja sekä urheiluseurojen avustuksia. Pientä leikkausta tehdään myös haja-asutusalueiden ulkoliikuntapaikkojen hoitokorvauksiin varattuun summaan.

Kaupungin laita-alueilla liikuntapaikkoja, kuten latuja ja kaukaloita ovat hoitaneet urheiluseurat, kylätoimikunnat sekä monet muut yhdistykset ja yksityiset.

– Jos talvet ovat lauhoja, niin varatuista avustuksista paikoitellen jopa puolet on jäänyt maksamatta. Tänä talvena tämän harkinnanvaraisen summan pienellä ennakkokarsimisella tuskin on paljon vaikutusta, Ilkka Oksman ennakoi.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Urheilutalon salivuokrien korotukset koskevat aikuisten vuoroja. Pekka Jylhäkangas treenasi nyrkkeilysalissa tiistai-iltana.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen