Linnan esitykselle myötämieltä LTY:stä

Rehtori Markku Lukan mukaan LTY on periaatteessa valmis tiivistämään suhteitaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluihin.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANNAN teknilliselle yliopistolle (LTY) on nyt tarjolla yhteistyökumppaniksi kolme Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulua. Selvitysmies Markku Linna esittää niiden ylläpitäjäksi osakeyhtiötä, jossa LTY olisi osakkaana.

– Yliopiston kannalta näyttää periaatteessa hyvältä, mutta on paljon yksityiskohtia, joista pitää neuvotella, LTY:n rehtori Markku Lukka kommentoi Linnan torstaina julkistettua esitystä.

Lukka kertoo itsekin esittäneensä Linnan mallin suuntaista ratkaisua.

– LTY:lle ei luontevaa yliopistokumppania oikeastaan ole, ja se on syy, miksi tähän ratkaisuun on lähdetty. Halutaan olla yliopistona itsenäinen, mutta samalla tiivisti mukana Kaakkois-Suomen korkeakoulukokonaisuuden luomisessa.

Osakkuus ammattikorkeakouluja ylläpitävässä yhtiössä edellyttäisi LTY:ltä pottia yhtiön pääomaan. Ennen muuta se merkitsisi Lukan mukaan osallistumista koulutuksen suunnitteluun.

LTY:ssä on pelätty ratkaisun hämärtävän yliopiston imagoa.

– Meille on iso asia, että yliopistostatus säilyy julkisuudessa selkeänä, sanoo Lukka.

Hänen mukaansa esitetty ratkaisu ei kuitenkaan LTY:n roolia hämärrä vaan pikemminkin selventää.

– Jos saadaan kokonaisuus hallintaan, alueellista toimintaa voidaan entistä enemmän suunnata ammattikorkeakoulujen kautta ja me voimme keskittyä varsinaiseen yliopistotoimintaan.

LTY:n juridinen asema muuttuu joka tapauksessa yliopistolain muutoksen myötä. Se muuttuu valtion tilivirastosta julkisoikeudelliseksi laitokseksi kuten melkein kaikki muutkin yliopistot vuoden 2010 alusta.

Muiden yliopistojen kanssa LTY tiivistää yhteistyötään nyt pääasiassa tieteenaloittain.

– Tampereen teknillisen yliopiston kanssa ollaan rakentamassa organisaatiota, josta tulisi Suomen johtava energia-alan tutkimusyksikkö, Lukka kertoo.

Joensuun ja Kuopion liitos-yliopiston kanssa LTY on ollut napit vastakkain kauppatieteen tutkinnonanto-oikeudesta, mutta ovia ei Lukan mukaan ole pantu kiinni sinnekään suuntaan.

– Käynnissä on selvitys täydennyskoulutuksen yhdistämisestä.

Lukan mukaan yliopistojen fuusioistakin voidaan vielä ryhtyä neuvottelemaan, jos opetusministeriö lähtee linjaamaan yliopistoja suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen