Pietarin korridori voi poikia lähes miljardin euron hankkeet

Pietarissa avataan ensi viikolla suomalais-venäläinen innovaatiokeskus. Viipuriin ja Pietariin perustetaan nykyaikaiset teollisuuspuistot. Uusia työpaikkoja syntyy ainakin 8 000.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Kaakkois-Suomen kuuden kaupungin, Pietarin ja Leningradin alueen yhteinen Pietarin korridori -hanke esitteli tiistaina kumppanuusyhteistyön tuloksia Lappeenrannassa. Ainakin seminaarin perusteella niitä on paljon.

Pietarissa avataan ensi viikolla suomalais-venäläinen innovaatiokeskus, jossa Lappeenranta on ollut aktiivisena. Viipuriin ja Pietariin on perusteilla nykyaikaiset teollisuuspuistot. Pietariin on tulossa yritysten ympäristötiedotuskeskus ja logistiikkakeskus.

Pietarin korridorin sihteeristön vetäjä, Cursor Oy:n kansainvälisten asioiden johtaja Virpi Herranen kertoi, että kumppanuusohjelman kolmen lähivuoden hankesalkku lähentelee miljardia euroa. Julkista tukea siitä on vain pieni siemenraha.

Yhtenä esimerkkinä Herranen mainitsi Pietarista Suomen suuntaan sijoittuvan Valkeasaaren logistiikkakeskuksen, joka on toteutuessaan 400 miljoonan euron yrityshanke.

Korridorihanke voi tuottaa jopa 8 000 työpaikkaa, joka on Herrasen mukaan aika varovainen arvio.

– Pietari on kansainvälinen megapoli, ja Kaakkois-Suomi on sen esikaupunkialuetta. Pietarin vaikutus tuntuu täällä kaikin tavoin, Herranen totesi.

Lappeenrannan kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin kertoi, kuinka korridorin ensimmäiset hahmotelmat syntyivät Pietarin ravintola Sadkon paperiliinalle lokakuussa 2003.

Sen jälkeen tempaistiin pystyyn viisi isoa työryhmää. Pietarin korridori -hanketta on ollut työstämässä lähes 200 asiantuntijaa molemmista maista. Uudet esitykset lähtevät lähiviikkoina Suomen ja Venäjän ulkoministeriöille.

– Meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua, ja pystymme nostamaan korridorin alueellisen hankkeen sijasta kansainväliseksi yhteistyöksi.

Korridorin yksi konkreettinen esimerkki on Pietarin keskustan tuntumaan perustettu suomalais-venäläinen innovaatiokeskus, jonka johtaja Igor Kuprienko lupasi avata keskuksen ovet maanantaina.

Tom Hultin kertoi, että Suomen hallituksella on maailmalla kaksi innovaatiokeskusta, Shanghaissa ja San Fransiscossa. Kolmas on sitten aloittamassa Pietarissa, paljolti lappeenrantalaisten ideoimana.

Innovaatiokeskuksella on Pietarin Apollo-talossa 185 neliön tilat, joista löytyy neuvotteluhuoneita ja vapaita työpöytiä yritysten, yliopistojen, oppilaitosten ja julkishallinnon edustajille. Tiloissa toimii myös Lappeenrannan-Imatran kaupunkiseudun Pietarin edustusto.

Kuprienko kehui erityisesti kaunista innovaatiokahvilaa, jonka pöydässä uusia ideoita varmasti syntyy.

Teollisuuspuistoja ollaan perustamassa kaksin kappalein, sekä Viipuriin että Pietariin. Viipurin aluehallinnon osastopäällikkö Pjotr Fomin kertoi, että Viipurista haetaan parhaillaan tonttia keskeiseltä paikalta. Vaihtoehtoja on vielä kolme.

VIP-nimellä (Viborgskii industrialnii park) markkinoitu teollisuuspuisto aikoo tarjota pienille ja keskisuurille yrityksille valmiita teollisuustiloja ja ammattitaitoista, mutta edullista työvoimaa.

VIP tarjoaa myös tilitoimisto-, kirjanpito- ja lakipalveluja sekä jätteiden käsittelyterminaalin. Viipurilaisten lisäksi teollisuuspuistohankkeessa ovat mukana Lappeenrannan Yritystila, Lappeenrannan seudun yrityspalvelut ja Imatran seudun kehitysyhtiö.

Pietariin on tulossa toinen teollisuusalue, ”Suomi-keskus”. Hankkeen vetäjä, toimitusjohtaja Matti Väätäinen kertoi, että parhaillaan haetaan sopivaa paikkaa ja suunnitellaan toimintamallia.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Leningradin alueen kansainvälisten suhteiden komitean asiantuntija Jekaterina Rudakova (oik.) haluaa Pietarin korridorista EU:n pohjoisen ulottuvuuden sydämen. Sihteeristön vetäjä Virpi Herranen on samaa mieltä.

Igor Kuprienko avaa ensi viikolla Pietarin suomalais-venäläisen innovaatiokeskuksen.

PIETARIN KORRIDORI

Viisi vuotta sitten alkanut alueellinen kumppanuusohjelma, jossa ovat mukana Pietarin kaupunki ja Leningradin alue sekä Lappeenrannan, Imatran, Kouvolan, Kotkan, Mikkelin ja Savonlinnan kaupungit.

Lappeenrannan vetovastuulla on ollut innovaatioiden kehittäminen, Savonlinnan matkailu, Mikkelin ympäristönsuojelu, Kouvolan logistiikka ja Kotkan liiketoimintaympäristö.

Tavoite on tehdä yksittäisten hankkeiden sijasta systemaattista ja pitkäjänteistä kumppanuusyhteistyötä EU:n ja Venäjän rajalla.

Visio 2013:n mukaan Pietarin korridorialue on kansainvälinen megapoli, kansainvälisesti houkutteleva sijoituskohde ja Itämeren alueen talouden veturi.

Visiona on olla myös EU:n pohjoisen ulottuvuuden todellinen ydin, ”true heart”.

Motto: ”Ajatellaan suuria globaalisti, mutta toimitaan paikallisesti” (think global – act local).

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen