Terveysaseman yksityistäminen auttaa imatralaisia vasta syksyllä

Mansikkalan terveysaseman toiminta saadaan täyteen vauhtiin aikaisintaan kesälomien jälkeen. Henkilöpulasta kärsivä MedOne voi irrottaa Imatralle alussa vain kaksi lääkäriä. Kontrollit ja lausunnot on siirretty kokonaan syksyyn.

HANNU OJALA

Imatran heikko lääkäritilanne helpottuu aikaisintaan ensi syksynä. Asiakkaille muutos alkaa näkyä vasta vuoden kuluttua. Sopimus Mansikkalan terveysaseman toiminnan siirtämisestä MedOne Oy:lle on määrä saada lopulliseen muotoonsa ja voimaan maaliskuun alussa, mutta ainakin koko kevätkauden terveydenhoidon palveluja myyvä yritys toimii Imatralla vajaalla miehityksellä.

– Maaliskuussa on tarkoitus aloittaa kahdella lääkärillä. Tätä jatkuu kesään saakka. Kesäaikana toiminta tapahtuu kevyemmin miehitettynä, sanoo sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Timo Kohvakka.

Vajaasta henkilöstöstä johtuen myös Imatran kaupungin omien lääkärien palveluja on Mansikkalassa ainakin kevääseen saakka. Sen sijaan terveys-

aseman kuusi hoitajaa siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen maaliskuun alussa.

MedOne on vuokrannut Imatralle yksittäisiä lääkäreitä jo useamman vuoden, mutta nyt lääkäripula vaivaa jo yksityistäkin toimijaa. Parin viimeisen kuukauden aikana yritys ei ole pystynyt tarjoamaan Imatralle yhtään lääkäriä.

Timo Kohvakka on kuitenkin toiveikas, että Mansikkalan terveysaseman toiminta saadaan vastaamaan tehtyä tarjousta kuuden hoitajan ja lääkärin palveluista.

Sopimussakkojen perusteena on esimerkiksi puutteet lääkärivahvuudessa. Siinä on myös määritelty jonotusajan enimmäispituudeksi kymmenen arkipäivää.

Hoidon laadusta ei kaupunkilaisten tarvitse Kohvakan mukaan olla huolissaan.

– Yrityksen laadunvarmistus on vieläkin parempaa kuin kaupungin omissa terveyspalveluissa, Kohvakka uskaltaa luvata.

Jos toiminta käynnistyy moitteettomasti, lääkäritilanteen paraneminen näkyy väestövastuualueen asukkaille viimeistään vuoden kuluttua.

Ensi syksyn työurakkaa lisäävät määrittämättömään tulevaisuuteen siirretyt määräaikaiskontrollit, lääkärinlausunnot ja todistusten kirjoittaminen. Ruuhkan uskotaan purkautuvan puolessa vuodessa.

Kaupunki ostaa perusterveyden palvelut MedOnelta yli 18 000 asukkaalleen. Paketin hinta on hieman reilut 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Alun kolmen vuoden määräaikaisuuden jatkeena on neljän vuoden optio, jolloin sopimus tehdään vuodeksi kerrallaan.

Sopimuksen hinta on sidottu väestön ikärakenteeseen. Lähtötaso on kiinnitetty 65-vuotiaiden osuuteen kaupunkilaisista. Muutokset on tehdään suoraan prosenttiosuuden perusteella.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala