Upea lapsiryhmä tuo lämpöä Imatran Sound of Musiciin

SARI PULLINENAivan ensimmäisenä mielen valtaa ihastus Karelia-salin penkkiin

SARI PULLINEN

Aivan ensimmäisenä mielen valtaa ihastus Karelia-salin penkkiin asettuessa. The Sound of Musicin lavasteet ovat kerrassaan upeat. Odotukset virittyvät korkealle.

Esityksen alettua, luostarin nunnakuoron laulettua ensimmäiset minuutit alkaa hieman pelottaa. Lähteekö tämä sittenkään lentoon? Aloitus on kovin raskas, vaikka kirkkolaulua onkin hieno kuunnella, ja sitä laulavat asiansa osaavat paikalliset voimat abbedissaa esittävän Marja-Leena Luumin johdolla.

Mariaa esittävä Arja Koriseva nostaa tunnelmaa hetkeksi, mutta kovin hitaasti rattaat lähtevät silti pyörimään.

Kone on kuitenkin rasvattu niin hyvin, että se käy tasaiseen tahtiin loppuun asti. Rooleihin on löydetty sopivat henkilöt, Koriseva ja Kai Hyttinen kapteeni von Trappina tekevät työnsä ammattitaidolla.

Varsinaiseksi ilonaiheeksi ja illan parhaiksi esiintyjiksi nousevat lapset, seitsemää von Trappin sisarusta esittävät imatralaisnuoret. He säteilivät voimakkaammin kuin kukaan muu.

Näyttelijä Pirja Arponen sekä nuorimies Jarkko Maula esittävät lapsista vanhimpia. Viiden nuorimman lapsen roolissa on kaksoismiehitys. Ensi-illassa olivat mukana Senja Syrjälä, Santtu Kosonen, Outi Piiparinen, Julia Pulkkinen ja Viivi Savelius. He eivät herpaantuneet hetkeksikään, ei pieninkään heistä. He eläytyivät täysillä ja pysyivät kiihkeässäkin tanssirytmissä mukana.

Ja vaikka Aki Honkatukia vain pari kertaa käväisee näyttämöllä natsi Zellerinä, hän tekee yhden mieliinpainuvimmista rooleista silmät pelottavasti hehkuen.

Kaikesta tästä hyvästä ja onnistuneesta huolimatta mielenkiintoni ei valitettavasti jaksanut pysyä yllä loppuun asti. Samoin kävi kolmikymppiselle avecilleni. Suuri ensi-iltayleisö sen sijaan nousi seisaalleen aplodeeraamaan esityksen päätyttyä.

Ensinnäkin oudoksuin musikaalivalintaa.

Tämä 1960-luvun klassikko vie katoliseen nunnaluostariin ja leskikapteenin kotiin Alppimaisemiin aikana, jolloin natsit olivat voimissaan. Ohjaaja Petri Lairikko on sitä mieltä, että vuosi 1938 ja natsismin nousu tuovat käsikirjoitukseen poikkeuksellista syvyyttä. Valtava hakaristilippu, joka laskeutuu esityksen taustalle kulminaatiokohdassa, on kieltämättä vaikuttava ja saa kylmät väreet kulkemaan iholla. Mutta Trappin perheen kohtalo ei jaksa kuitenkaan koskettaa sydämen pohjasta asti.

Miksi kummassa ei?

Siksi, ettei voitaisi olla henkisesti juurikaan kauempana Imatrasta vuonna 2008. Katsoja jää ihmettelemään, mitä tästä tarinasta pitikään saada irti.

Uusi yritys, uusi lähestyminen: olihan siellä suuria ihmiselämän teemoja kuten kuinka suru voi vangita ihmisen tai kuinka omaa elämäntietä on vaikea löytää. Ne ovat aina ja kaikkialla ajankohtaisia oltiinpa Alpeilla tai Vuoksen rannalla. Mutta nekin vesittyvät, kun ne esitetään lapsekkaan kepeästi ja alleviivaten. Ollaan niin reippahia että voi sentään.

Yritän vielä: ymmärrän sen, että musikaali on jo lajityypiltään juonellisesti kevyt ja romanttinen, ja musiikki ja tanssi yhtä tärkeää kuin draama. Mutta vaikka orkesteri kulissien takana soitti moitteettomasti, sekään ei auta, kun sävelmät ovat kulahtaneita. Ellei niistä saa iloa irti, alkaa viimeinenkin oljenkorsi luisua käsistä.

Luulen, että myös esiintymispaikka Karelia-sali söi tunnelmaa. Se on sen verran suuri ja lava juuri sen verran kaukana yleisöstä, ettei intiimiä kontaktia pääse oikein syntymään. Vai istuinkohan itse liian reunassa aistiakseni sen?

Kaiken kaikkiaan esityksessä oli liikaa etäännyttäviä tekijöitä.

Se, joka pitää näistä Richard Rogersin sävellyksistä, saa varmasti mieleenpainuvan teatterielämyksen, joka on toteutettu huolella ja ilmeisen innolla. Se, joka ei jaksa näitä kappaleita kuunnella, pitkästyy.

Musikaali The Sound of Music. Käsikirjoitus H. Lindsay ja R. Crouse. Ohjaus Petri Lairikko. Koreografia Aku Ahjolinna. Kapellimestari Virve Jääskeläinen. Assistentti Pirja Arponen. Lavastus Mirva Mustonen. Puvustus Marja Liukkonen ja Marjo Hämäläinen. Äänet Keijo Miettinen. Valot Jukka Parviainen

Päärooleissa Arja Koriseva, Kai Hyttinen, Pirja Arponen, Jarkko Maula, Senja Syrjälä, Santtu Kosonen, Outi Piiparinen, Julia Pulkkinen, Viivi Savelius, Kari Kinnari, Ulla-Maija Järnstedt, Tero Autero, Sari Anria, Marko Kurikka.

Teatteri Imatra, Karelia-sali la 26.1. klo 16

Kirjoittaja:
Sari Pullinen