Viihde vetää nyt Imatran suuntaan

HANNU OJALAEtelä-Karjalan kahden teatterin katsojaluvut olivat pienoinen yll

HANNU OJALA

Etelä-Karjalan kahden teatterin katsojaluvut olivat pienoinen yllätys ja Lappeenrannan kannalta erittäin ikävää luettavaa. Kaupunginteatterin alamäki on jatkunut jo viisi vuotta. Tässä ajassa teatteri on ohjelmistollaan ennättänyt hukata yli puolet huippuvuosien yleisöstä.

Imatralla viime vuosi kirjataan voimakkaaksi elpymisen ajaksi. On jopa historiallista, että Teatteri Imatra nousi maakunnan ykkösnäyttämöksi. Sellaisena se näyttää pysyvän vielä tänäkin vuonna, sillä teatterin johdon tavoitteena on tuottaa ohjelmisto 30 000 kävijälle.

Naapureiden keskinäinen vertailu pelkästään kävijämäärän perusteella ei tietenkään ole kuin yksi näkökulma teatterin tilaan. Toisaalta vielä tähän mennessä ei ole Suomessa nähty sellaista teatterinjohtajaa, joka olisi julkisesti väheksynyt yleisöä. Tuotantoa yritetään tehdä mahdollisimman täydelle salille. Toiset onnistuvat paremmin.

Kun Kouvolan kaupunginteatteri yksinään saa saman määrän yleisöä kuin Lappeenranta ja Imatra yhteensä, täällä on varmasti tekemätöntä työtä.

Teatteri Imatran taival on ollut pitkään tuskainen. Sen takia uusi kiinnostus imatralaiseen teatteriin on tekijöiden kannalta varmasti innostavaa. Tätä kuvaavat myös teatterinjohtajan kunnianhimoiset tavoitteet.

Niukkuuden aikana ja yhdistyksen ylläpitämänä Imatralla opittiin toimimaan pienillä resursseilla suu säkkiä myöten. Jos näin ei olisi tehty, teatteria ei enää olisi kaupungissa.

Kun Teatteri Imatra on palannut kaupungin kulttuuritoimen siipien alle ja normaaliin budjettirahoitukseen, saadut opit on syytä pitää mielessä. Kaupungin tavoitteena ei ole tehdä ylijäämää teatterilla. Tavoite onnistuu vain, jos tulot ja menot arvioidaan realistisesti.

Imatran kylpylän allasosaston 300 000 maksavaa kävijää vuodessa, korkeat katsojaluvut teatterissa ja pitkään suosionsa säilyttänyt kesäinen BB-festivaali on nostanut Imatran Etelä-Karjalan merkittävimmäksi kulttuuriin viihdepaikkakunnaksi.

Tuskinpa tästä on aihetta edes keskinäiseen kateuteen. Rauhaan suunnitteilla olevan kylpylän vieraat tarvitsevat viihtyäkseen ammattitaidolla toteutettuja palveluja. Osaamista näyttää tällä hetkellä olevan aivan naapurissa.

[email protected]

Kirjoittaja:
Hannu Ojala