Ilona Ranta lentää lämmön ja pitkien ratojen perässä

Aituri on tyytyväinen harjoittelukauteen reisileikkauksesta huolimatta. Etelä-Afrikan leirillä maajoukkueurheilijat pelailivat illat pitkät lautapelejä kynttilän valossa. Pekingin olympialaisiin Ranta lähtee vain tulosta tehdäkseen.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Aitajuoksija Ilona Ranta purki viime viikolla matkakassit lähes kuukauden mittaisen Etelä-Afrikan reissun jäljiltä. Huhtikuussa hän lentää takaisin lämpimään, Espanjaan sillä erää. Toukokuussa Lappeenrannan Urheilu-Miesten juoksija etsii shortsikelejä Portugalista.

– Olen päättänyt satsata olosuhteisin, hän sanoo.

Kotikaupungista ei löydy talvisaikaan riittävän pitkää rataa 400 metrin aiturille. Urheilutalon 60 metrin suoralla hän ehtii juosta turhan lyhyen pyrähdyksen. Aidattomia spurtteja Ranta pystyy vetämään Amiksen tekonurmikentällä.

– Kun yritin juosta yhtenä päivänä liukkaalla kadulla, tajusin, että tässä ei ole mitään järkeä, ja jätin harjoituksen siihen.

Päästäkseen aitomaan kunnolla Ranta reissaa viikonloppuisin ympäri Suomea. Hän käy moikkaamassa hallipaikkakunnilla asuvia kavereita ja sukulaisia, ja vetää siinä sivussa kunnon treenit. Seuraavaksi Ranta reissaa avomiehensä Juha Punkkisen kanssa Rovaniemelle sukuloimaan (Lapin pääkaupungistakin löytyy halli.)

– Kaverit taitavat olla osasponsoreita, Ranta virnistää.

Ilman täyssponsoreita ahkera reissaaminen ei olisi mahdollista. Ranta on tyytyväinen omaan tilanteeseensa. Hänellä on sponsoreinaan pari lappeenrantalaista yritystä, lisäksi seura antaa tukensa ja Suomen Urheiluliiton huippu-urheiluvalmennettavana hän on mukana leiriringissä.

RANTA ON HYVILLÄ mielin harjoituskauden tässä vaiheessa. Marraskuun alussa häneltä leikattiin arpikudosta oikeasta etureidestä, mutta se ei sotkenut pahemmin treenikuvioita. Juoksemiseen tuli kuukauden tauko.

Rannan viikkorytmiin kuuluu keskimäärin kahdeksat harjoitukset. Hän vetää kahdet treenit muutamana päivänä, muutoin riittää kerran päivässä tahti.

– Satsaan enemmän harjoitusten laatuun kuin määrään.

Ranta on tyytyväinen treenin tuloksiin. Tässä vaiheessa näyttää, että edistystä on tapahtunut.

Pekingin olympialaiset ovat jokaisen huippu-urheilijan vuoden päätähtäin. Ranta rikkoi sinne vaadittavan tulosrajan viime kesänä, mutta se ei varmista kisalippua. Näyttöä pitää syntyä myös tulevana kesänä.

Ranta on asettanut itselleen omat vaatimukset olympialaisten suhteen. Hän ei ole valmis lähtemään matkaan vain edustamisen vuoksi.

– Tulosta pitää syntyä.

Talven hallikisat Ranta aikoo jättää väliin varjellakseen leikattua jalkaansa.

– En halua riskeerata. Teen kaiken tänä keväänä huolella.

ETELÄ-AFRIKASSA Ranta leireili 20:n maajoukkueurheilijan porukassa. Harjoittelu sujui hyvin noin 25 asteen lämmössä, vaikka viimeisellä viikolla vettä roimikin joka päivä.

– Kun siellä sataa, niin sataakin aika paljon. Onneksi sateet alkoivat iltapäivisin, ja me treenasimme aamupäivällä.

Yksinään puurtavalle yleisurheilijalle leirit tuovat tervetullutta vaihtelua, porukassa on kiva treenata.

– Eri lajien urheilijat ovat muuten harvoin tekemisissä keskenään.

Etelä-Afrikan leiri osoittautui tavallistakin sosiaalisemmaksi. Päivittäisten sähkökatkojen vuoksi urheilijat eivät voineet vetäytyä huoneisiinsa tv:n, kirjojen tai netin pariin, vaan heidän piti etsiä seuraa toisistaan.

– Sähköt saattoivat olla poikki yhdeksän tuntia yhtä menoa. Iltaisin istuimme kynttilän valossa. Onneksi porukalla oli pelejä mukana, Ranta kuvailee.

Espanjan leirille Ranta saa mukaan avomiehensä, valmentajansa Markus Iitiän sekä sisarensa Milla Rannan ja tämän juoksuvalmennettavat. Portugaliin hän lähtee taas maajoukkuejengillä.

JUOKSEMISEN OHESSA Ranta opiskelee liiketaloutta. Hänellä on meneillään toinen vuosi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa.

– Opinnot etenevät hitaasti. On niin paljon aineita, joissa on läsnäolopakko.

Ala tuntuu Rannasta omalta, mutta hän on miettinyt, josko yliopisto tarjoaisi urheilijalle joustavamman opiskeluympäristön.

Muut harrastukset ovat jääneet aiturilta vähiin. Viisi vuotta sitten hän kokeili Myllymäessä lumilautaa, mutta kaatui niin lahjakkaasti, ettei ole sen jälkeen rinteisiin uskaltautunut.

– Pipokin lensi sadan metrin päähän, hän kauhistelee kokemustaan.

Rovaniemen visiitillä Ranta aikoo kokeilla moottoriurheilua.

– Jospa pysyisin moottorikelkan kyydissä.

Hänellä on myös vakaa aikomus käyttää joululahjaksi saadut elokuvaliput.

– Siinä suhteessa aion terästäytyä.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Ilona Ranta harjoittelee arkisin kotikaupungin urheilutalossa, viikonloppuisin hän reissaa sinne, missä on halli.

Ilona Ranta

400 metrin aitajuoksija

Edustaa Lappeenrannan Urheilu-Miehiä

Syntynyt 28.10.1982 Lappeenrannassa

Ennätykset: 100 m:11,58, 200 m: 23,97, 400 m: 54,28, 400 m aidat: 56,48

Aikuisten SM-kultaa 400 m aidoissa vuosina 2007, 2006, 2005 ja 2001

Aikuisten arvokisaedustukset: 400 m aidat MM-kisat 2005 ja 2007, 4×100 m .2007

Valmentaja Markus Iitiä

Asuu Lappeenrannan Alakylässä avomiehensä kanssa

Opiskelee ammattikorkeakoulussa liiketaloutta

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen