Kalastusrajoitukset panevat lujille halun suojella saimaannorppaa

Ammattikalastajat muistuttavat omasta uhanalaisuudestaan. Rajoitussäädösten sijasta kaivataan valistusta ja vapaaehtoista vastuunkantoa. Rahaakin pitäisi löytyä suojelun korvauksiin.

LEENA SALLINEN

Verkkokalastuksen mahdolliset lisärajoitukset aiheuttavat Saimaalla varmasti tiukkaa vääntöä. Niitä harkitaan maa- ja metsätalousministeriössä hupenevan saimaannorppakannan pelastamiseksi.

Suurin huoli Saimaalla tuntuu olevan niin ikään uhanalaisen ammattikalastajakunnan tulevaisuudesta. Jo nykyinen norpansuojelu vähentää ammattikalastajien saaliita ja tuloja.

– Troolikalastukseen se ei vaikuta, mutta panostan myös talvikalastukseen ja verkkopyyntiin. On hurja takaisku, jos siihen tulee tälle alueelle lisärajoituksia. Tämä homma todennäköisesti loppuu, sanoo ammattikalastaja Jari Häkkinen Saimaan Kyläniemestä.

Kyläniemeä ympäröivillä Natura-alueilla on Häkkisen mukaan nytkin kielletty monet hyvin saalista tuovat kalanpyydykset.

– Normaalia suoraa verkkoa saa vielä pitää.

Häkkisen mielestä kalastusrajoituksia pitäisi poistaa eikä lisätä.

– On ihan hullua, että koko Saimaata ollaan panemassa kalastuskieltoon norpan takia.

Toiminnanjohtaja Jorma Tiitinen Etelä-Savon TE-keskuksesta tietää kertoa, että myös pohjoisemmalla Saimaalla on norpansuojelusäännöksiin suivaantuneita ammattikalastajia. Hänen mukaansa ministeriössä pohdittavana oleva uudistus vaikuttaisi kuitenkin eniten vapaa-ajan kalastukseen.

– Kyllähän se kolahtaisi moneen kalanpyytäjään. Kevätkausi on merkittävää hauen ja lahnan verkkopyynnin aikaa, Tiitinen sanoi.

Ministeriöllä on paineita uusia saimaannorppaa suojelevaa asetusta niin, että verkkokalastus kiellettäisiin noin huhtikuun puolesta välistä kesäkuun lopulle.

Etelä-Savon TE-keskus antoi muutosaikeesta kielteisen lausunnon.

– Kohta eivät riitä mitkään rajoitukset ja rahat, Tiitinen perustelee, mutta korostaa kuitenkin kalastajien vastuuta norpansuojelussa.

– Realiteetti on, että saimaannorpan pyydyskuolleisuutta on valitettavan paljon. Olenkin henkilökohtaisesti levittänyt ministeriön asetuksen ilosanomaa kalastusalueille silleen, että ellette te kalastajat itse saa norppien pyydyskuolemia loppumaan, teiltä loppuu verkkopyynti ja sillä sipuli. Tämä on kalastajien kannalta valitettava realiteetti.

Tiitisen mielestä kuuttien pyydyskuolemia vähennetään tehokkaimmin valistuksella. Sen tuloksena monet Saimaan osakaskunnat ovatkin jo vapaaehtoisin sopimuksin kieltäneet keväisen verkkokalastuksen alueillaan. Metsähallitus maksaa sopimuksista korvausta.

– Päätökset osakaskunnissa tehdään suopeasti kun ei ole kyse ammattitulosta, kertoo kalatalousneuvoja Jukka Parkkonen Pro Agria Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksesta.

Parkkinen muistuttaa, etteivät ammattikalastajatkaan missään tapauksessa halua norppaa pyydykseensä saada. Hänen mukaansa onkin olennaista, miten ammattikalastajille kompensoidaan rajoituksista koituvat mahdolliset tulonmenetykset, koska he ovat tehneet isot satsaukset pyyntivälineisiin.

– Vapaa-ajan kalastajallekin verkot ovat tärkeitä isoilla vesillä, mutta hänelle on taloudellisesti pienempi asia, jos alueella on suotavaa poistaa ne käytöstä ja käyttää muita pyydyksiä.

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Täytetty kuutti hellyttää, mutta myös muistuttaa verkkokalastuksen riskeistä Taipalsaaren kunnantalolla.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen