Lappeenranta käsittelee uudestaan terveyspiirin

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto ottaa asian esille 18. helmikuuta, jos Taipalsaari, Luumäki ja Savitaipale tekevät ennen sitä myönteiset päätökset.

URPO LAANINEN

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto käsittelee maakunnallisen sosiaali- ja terveyspiirin perustamisen uudestaan seuraavassa kokouksessa 18. helmikuuta. Ehtona uudelle käsittelylle on kuitenkin, että Taipalsaari, Savitaipale ja Luumäki tekevät ennen sitä myönteiset päätökset.

Kolme kuntaa yrittävät uutta sosiaali- ja terveyspiiripäätöstä viikkoa aikaisemmin, 11. helmikuuta. Kunnanhallitukset esittivät viime viikolla äänestysten jälkeen piirin perustamista aikaisempaa sisältöä avaamatta.

Perustamissopimukseen ja -suunnitelmaan on tehty vain teknisiä tarkistuksia, jotka johtuvat Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitoksesta.

Länsi-Saimaan kunnista Lemi ja Ylämaa hyväksyivät jo viime syksynä yksimielisesti terveyspiirin perustamisen vuoden 2009 alusta. Myös Ruokolahti, Rautjärvi ja Parikkala olivat asiasta yksimielisiä. Vain Imatra jäi pois heti alkuvaiheissa.

Imatran kokoomus, keskusta ja kristillisdemokraatit tekivät viime viikolla valtuustoaloitteen, jossa porvariryhmät halusivat Imatran vielä mukaan terveyspiiriin. Johtavat sosialidemokraatit tyrmäsivät aloitteen saman tien, joten Imatra ei tule mukaan.

Kaupunginlakimiehen lausunnon mukaan Lappeenrannan kaupunginvaltuuston viime syksynä tekemä myönteinen terveyspiiripäätös on rauennut, koska kolme Länsi-Saimaan kuntaa eivät olleet valmiita terveyspiirin perustamiseen sovitussa aikataulussa vuoden 2009 alusta.

Länsi-Saimaan kuntien seututoimikunta lähetti 30. tammikuuta Lappeenrannan kaupungille kirjeen, jossa se pyysi kohteliaimmin kaupunkia käsittelemään asiaa uudelleen.

– Tarkoituksena on käsitellä uudelleen rauenneen hankkeen aikana syntynyt perussopimus ja perustamissuunnitelma sellaisenaan ja sisältöä sinänsä avaamatta lukuun ottamatta Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitoksesta aiheutuvia teknisiä tarkistuksia, seututoimikunta kirjoitti Lappeenrannalle.

Myös Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden kunnat toivovat Lappeenrannan käsittelevän sosiaali- ja terveyspiirin perustamisen uudelleen.

Lappeenrannan kaupunginhallitus tekee esityksensä valtuustolle maanantai-iltana. Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen esittää sosiaali- ja terveyspiirin perustamista.

Ehtona on, että muut kunnat liittyvät piiriin yhtäläisin päätöksin.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen