Lentäminen ja vauhti viehättävät nuorta haastajaa

Juuso Kaisko on ponkaissut Simpeleeltä Suomen mäkitoivojen joukkoon. Poika reissaa isänsä kanssa 17 000 kilometriä vuodessa treenien ja kisojen vuoksi.

KAISA JUNTUNEN

RAUTJÄRVI. Viisitoistavuotiaalla Juuso Kaiskolla on alkamassa harvinainen viikonloppu. Hän viettää sen rauhallisesti kotonaan Simpeleellä.

Yleensä Juuso lähtee perjantai-iltana, tai viimeistään lauantaiaamuna, tien päälle isänsä Jorma Kaiskon kanssa. Määränpäänä parivaljakolla on sellainen paikkakunta, jossa on kunnon hyppyrimäki.

– Lahdessa, Kuopiossa ja Vuokatissa käymme yleensä. Yhden harjoituksen vedimme Taivalkoskellakin, Juuso Kaisko luettelee.

Jorma Kaisko on laskenut, että matkamittariin kertyy vuodessa noin 17 000 kilometriä mäkihyppyajoa. Isä ja poika ovat liikenteessä matkailuautolla, joten asuminen hoituu huokealla.

Ralli jatkuu vuoden ympäri, joskin kesällä Kaiskot eivät ole liikenteessä ihan joka viikonloppua.

– Mutta vähintään joka toinen, Jorma Kaisko toteaa.

Kesällä hyppäämiseen ei ole mitään mahdollisuuksia Lahtea lähempänä. Muita muovimäkiä löytyy muun muassa Kuopiosta ja Sotkamosta.

Äitiä ja isosiskoa hyppyrimatkat eivät innosta.

– Äitihän ei uskalla katsoa Juuson hyppyjä ollenkaan, Jorma Kaisko virnistää.

Isompia haavereita pojalle ei ole kuitenkaan sattunut.

– Joskus aloittelijana jalka vähän vääntyi, ja kerran tulin kuperkeikalla alas, Juuso Kaisko kertoo.

TALVELLA JUUSOLLA olisi periaatteessa treenauspaikka omalla kotikylällä. Simpeleen Konkalammen mäkeä ei pystytä kuitenkaan pitämään kunnossa näin oikukkaana talvena. Pojalla olisi ollut hyvää aikaa hypätä koko tämä talvilomaviikko, mutta mäkeen ei ole ollut asiaa.

– Tänä talvena oma mäki on ollut kolme viikkoa hyppykunnossa, eikä Imatrallakaan ole voinut hypätä, Jorma Kaisko kertoo.

Simpeleen mäkeä pitää kunnossa talkooporukka. Myös Juuso on ollut itse lapion varressa ja tamppaamassa.

Isoilla mäkipaikkakunnilla hyppypaikkoja hoitavat tekniikka ja ammattilaiset. Esimerkiksi Lahden mäessä on jäähdytyssysteemi, joka pitää hyppyrin kunnossa olivat kelit mitkä hyvänsä.

Kaiskon harjoitusohjelmassa on vain yksi lepopäivä. Kotona olleessaan Kaiskon on pitänyt tehdä tänä talvena tavallista enemmän korvaavia harjoitteita kuten loikkia ja punttitreeniä.

SIMPELELÄISPOIKA kuuluu mäkihypyn nuoriin haastajiin. Sillä nimellä kulkee Hiihtoliiton valmennusryhmä, johon on valittu seitsemän lahjakasta 15–16-vuotiasta poikaa. Nuoret haastajat leireilevät yhdessä noin neljä kertaa kesän ja syksyn aikana.

Milloin on lupa odottaa, että nämä nuoret haastavat Janne Ahosen ja kumppanit.

– Vuoden parin päästä, jos kaikki menee hyvin, uumoilee Juuso Kaisko.

Juuson huone on täynnä pokaaleja ja mitaleja. Valtaosa palkinnoista on mäkihypystä, mutta mukaan mahtuu myös muistoja hiihto- ja yleisurheiluvoitoista.

Tänä talvena Juusolla on edessä ainakin yhdet kovat kisat, kun Hopeasompa-mestaruuksista taistellaan Lahdessa viikon päästä. Viime vuonna Kaisko ponkaisi samoissa kisoissa ikäistensä Suomen mestariksi.

Nuori hyppääjä osallistuu mahdollisesti myös ison mäen SM-kilpailuihin Rukalla maaliskuun lopussa.

Tänä talvena Kaisko on ponnistanut Viron Otepään PM-kisoissa 16-vuotiaiden sarjassa yhdeksänneksi. Suomen nuoriso-cupissa poika sijoittui kolmanneksi.

Kaisko on alkanut osallistua jo yleisen sarjan kisoihin. Miesten keskellä pojan paras sijoitus on ollut yhdeksäs Vuokatissa hypätyssä kilpailussa.

MÄKIHYPYN Juuso aloitti kuusivuotiaana Kalen mäkikoulussa. Hän innostui lajista heti.

– Hyppäämisessä parasta on lentäminen ja vauhti, sekä ne riskit, jotka ovat olemassa, poika kuvailee.

Lumirikkaina pakkastalvina Juuso on viihtynyt hyppytornissa joka päivä.

– Joskus hyppäsin 32 asteen pakkasessakin.

Isosta mäestä poika leiskautti ensimmäisen kerran 10-vuotiaana.

Pisimmän lennon poika on hypännyt kesäaikaan Rukan muovimäestä, jolloin metrejä kertyi 147,5.

YHDEKSÄSLUOKKALAISELLA on edessään tärkeän paperin täyttäminen. Ensi viikolla alkaa yhteishaku, jonka suhteen Kaiskolla on selvät suunnitelmat. Hän hakee opiskelemaan Lahteen koulutuskeskus Salpauksen kone- ja metallialan linjalle.

– Siitä koulusta pääsee aamupäivällä hyppäämään, Kaisko perustelee valintaansa.

Muutto toiselle paikkakunnalle ei ole hyppy tuntemattomaan, sillä samaan kouluun on tulossa Juuson lahtelaisia hyppykavereita.

Perhe on ymmärtäväinen pojan päätöksen suhteen. Koska Juuson tavoitteet ovat korkealla, on hänen aika suunnata ison mäen juurelle.

PAULIINA KEMPPAINEN

Kuvateksti

Juuso Kaiskon kotimäki Konkalammella on ollut tänä talvena hyppykunnossa vain satunnaisesti.

Juuso Kaisko

15-vuotias simpeleläinen mäkihyppääjä.

Kuuluu hiihtoliiton Nuoret haastajat –ryhmään.

Ikäistensä Suomen mestari, 9. nuorten PM-kisoissa.

Valmentaja Heikki Moisander.

Peruskoulun 9-luokkalainen.

Muita mieluisia talvilajeja ovat laskettelu ja luistelu.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen