Matkailuveturi kiihdyttää vauhtiaan

ETTI KANTOLA Rauhan tulevaisuuden rakentumista seuratessa ei ole aina voinut

ETTI KANTOLA

Rauhan tulevaisuuden rakentumista seuratessa ei ole aina voinut välttyä suuruudenhulluuden ajatuksilta. Juuri nyt, kun rakentaminen on alkamaisillaan, pöytään on lyöty kaikkein hurjimmat numerot ja eurot.

Samalla suunnitelmat ovat kuitenkin muuttuneet luotettavammiksi. On tultu pitkä matka hämäräperäisten maksusitoumusten Piper Bahrista kotimaisiin tunnettuihin toimijoihin.

Rauhan kehitys on ollut vahvassa myötätuulessa jo muutaman vuoden. Se ei ole näkynyt aina ulospäin, sillä alueelle astumassa olleet yritykset ovat halunneet valmistella aikeensa mahdollisimman matalalla profiililla.

Syntymässä on suurempi matkailukeskus kuin kukaan osasi etukäteen toivoa. Rauha pesee joidenkin vuosien kuluessa niin Lappeenrannan kuin Imatrankin matkailupalvelut. Maakunnan ulkopuolelta tulleiden investointien imussa Joutsenoon päätynevät sellaisetkin suurhallin kaltaiset hankkeet, joiden paikasta ei ole aiemmin sopua saatu.

Yksi tärkeimmistä Rauhan vaikutuksista on se, että Etelä-Karjalan maine matkailukohteena ja Saimaan nimen näkyminen kiinnostavat nyt suurempiakin tekijöitä kuin omia matkailuyhtiöitämme. Luvassa on selvää lisätehoa markkinointiin, ja Saimaalla on mahdollisuus lyödä laineensa läpi kansainvälisesti. Jos kaikki menee yhtä lailla yli odotusten kuin nyt näyttää, Joutsenosta on kansallisuuksien kokoajaksi myös vastaanottokeskuksen naapurissa.

Uutta työtä, yrityksiä, ihmisiä ja elämää on tarjolla tämän maakunnan mittakaavassa hämmästyttävän paljon. Samalla on hyväksyttävä, etteivät ne tule itsestään, vaan tarvitsemme myös paljon, paljon venäläisiä toiveiden toteuttajiksi.

Pietarin läheisyys on auttanut Rauhan isojen investointien nappaajaksi. Matkailutuulet maailmalta kertovat, että nouseva trendi on junamatkailu. Halpalentojen aikakaudella ihmiset haluavat kulkea kiskoilla, nähdä maisemia ja kokea elämyksiä. Luksusjunat täysihoitoineen ja prameine vaunuineen tekevät vahvaa paluuta.

Mahdollisuus muutaman päivän Pietarin-retkiin on yksi Rauhan markkinointilinja. On todennäköistä, ettei bussikyyti tai edes lentomatka ole kaikkien matkailijoiden unelmakulkupeli. Ehkäpä joskus, kun raiteita on riittävästi, Rauhan asemakin herää vielä eloon ja juna vie väen oikealle elämysmatkalle.

[email protected]

Kirjoittaja:
Etti Kantola