Näyttelemiselle iso apuraha Luumäelle

PETTERI VÄRTÖKULTTUURIRAHASTON apurahalista häkellyttää eteläkarjalaisittain

PETTERI VÄRTÖ

KULTTUURIRAHASTON apurahalista häkellyttää eteläkarjalaisittain. Rahasto ilmoittaa apurahansaajat paikkakunnittain, ja listan mukaan Luumäelle on myönnetty neljännesmiljoona euroa näyttelijäntaidetta ja nykyaikaa käsittelevään tutkimukseen. Puolitoista miljoonaa mummoa? Luumäelle? Apurahansaaja oli itsekin ihmeissään.

– Mistä Suomen kulttuurirahasto on sen voinut koplia? Asuinkuntani on Helsinki, Teatterikorkeakoulun taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto hämmästyy. No, Jumalan teatterin jäsen on sentään syntynyt Luumäellä vuonna 1965. Humanistiseksi apurahaksi mittavalla summalla on tarkoitus edistää kotimaista näyttelijäntyötä.

– Oman kokemukseni perusteella suomalaisessa teatterissa keskeinen uudistamisen alue on tällä hetkellä näyttelijäntyö. Työryhmän kanssa tutkimme, mitä voisi olla edistyksellinen näyttelijäntyö. Projektin ydinryhmässä on 11 jäsentä, mutta siihen kutsutaan osallistumaan paljon kotimaisia näyttelijöitä, Kirkkopelto kertoo.

Etelä-Karjalassa oikeasti asuville taiteilijoille ja tieteilijöille Suomen kulttuurirahasto myönsi tänä vuonna yhteensä kymmenen apurahaa. Maakunnan sivistystoiminta sai rahastolta kaikkiaan 148 000 euroa. Isoimmat yksittäiset apurahat, 18 000 euroa, menivät DI Päivikki Kurroselle ja korutaiteilija Tarja Tuupaselle.

HUMANISTISET TIETEET: psykol. lis. Anu Berg, Lappeenranta, aivohalvauspotilaiden ja heidän omaistensa masennusta käsittelevän väitöskirjatyön loppuunsaattamiseen 10 000 euroa, Etelä-Karjala-Instituutti, Lappeenranta, Venäjän armeijan autonomian ajalta periytyvän kartta- ja piirustuskokoelman tallentamiseen 10 000 e, professori Esa Kirkkopelto ja työryhmä, Luumäki, kolmivuotiseen näyttelijäntaidetta ja nykyaikaa käsittelevään tutkimukseen 250 000 e.

LUONNONTIETEET: professori Pentti Minkkinen, Lappeenranta, näytteenoton teoriaa käsittelevän tietokirjan kirjoittamiseen 5 000 e.

TEKNISET TIETEET: dipl.ins. Toni Itkonen, Lappeenranta, rinnankytkettyjen taajuusmuuttajien kytkentäilmiöitä ja aktiivista tehon tasapainottamista käsittelevään väitöskirjatyöhön 6 000 e, dipl. ins. Päivikki Kurronen, Ruokolahti, tuoteperheiden kehittämistä huonolaatuisesta puuraaka-aineesta jalostusteknisin ja muotoilullisin keinoin käsittelevään väitöskirjatyöhön 18 000 e.

YHTEISKUNTATIETEET: kauppat. tohtori Iiro Jussila ja työryhmä, Lappeenranta, osuustoimintayritysten menestystekijöitä ja niiden johtamista käsittelevään tutkimukseen 50 000 e.

KUVATAITEET: kuvataiteilija Jonna Salonen, Lappeenranta, taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyn järjestämiseen 10 000 e.

LASTENKULTTUURI: teatteritait. maisteri Minna Pirilä-Martti ja yhteisöpedagogi Panu Kärri, Taipalsaari, lasten katuteatterityöpajojen toteuttamiseen 8 000 e.

TAIDETEOLLISUUS JA -KÄSITYÖ: Korutaideyhdistys ry, Lappeenranta, näyttelyn ja luentotilaisuuksien järjestämiseen 13 000 e, korutaiteilija Tarja Tuupanen, Lappeenranta, taiteelliseen työskentelyyn 18 000 e.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö