Suomenniemen nuorisoseuralla Turismiprojekti

PETTERI VÄRTÖSUOMENNIEMI. Suomenniemen nuorisoseurantalolla pärähtää käyntii

PETTERI VÄRTÖ

SUOMENNIEMI. Suomenniemen nuorisoseurantalolla pärähtää käyntiin Turismiprojekti. Matti Wannen vuonna 2003 kirjoittamassa näytelmässä istutaan olutkuppilan terassilla ja haikaillaan turisti- sekä sen myötä eurovirtoja syrjäisessä maalaiskunnassa. Näytelmävalinta on tarkoituksella itseironinen.

– Turismiprojekti nousi esille sen jujun vuoksi. Näytelmä kertoo pienen kunnan keinoista saada turisteja millä hyvänsä keinolla. Homma saa pakostikin koomisia sävyjä, koska rahkeita ei kunnolla ole. Suomenniemi on tällainen pieni kunta, Suomenniemen nuorisoseuran puheenjohtaja Päivi Rinteelä kertoo.

Turismiprojekti on paitsi ajankohtainen myös paikallinen komedia. Näytelmästä löytyvät tutut arkkityypit: kuppilan kantakundit, kyllääntynyt baarinpitäjä ja tohottavat kulttuurilautakunnan naisihmiset sekä muut pienten kuntien arkipäivän hahmot, Rinteelä sanoo. Näytelmässä näistä puristuu esiin koominen sävy.

Turismiprojekti on näytelmänä tuttua todellisuutta. Sen työstäminen sen sijaan oli uusi kokemus teatteriharrastajille: heitä ohjasi ensimmäistä kertaa lappeenrantalaislähtöinen, teatterin synnyttämistä tunteista tohtoriksi väitellyt Raija Mäkelä-Eskola. Yhteistyö sujui Päivi Rinteelän mukaan hyvin.

– Prosessi oli varsin helppo pitkän linjan ammattilaisen kanssa. Näytelmä rakentui keskustelevasti, kohtauksiin tehtiin erilaisia ehdotuksia puolin ja toisin. Mäkelä-Eskola valikoitui ohjaajaksi Lauri Väärän oltua kiireinen Lemin nuorisoseuran kanssa. Meille olisi tullut liian pitkä tauko edelliseen näytelmään.

Turismiprojektin ensi-ilta Suomenniemen nuorisoseurantalolla on sunnuntaina 2. maaliskuuta kello14. Esityksiä on neljänä seuraavana viikonloppuna kaikkiaan seitsemän. Kunnallisen päätöksenteon ja projektijohtamisen perimmäiset salaisuudet pitäisivät olla selvillä viimeistään 22. maaliskuuta mennessä.

Kuvateksti:

Verevää leskirouvaa esittävä Jonna Salmensuo yrittää kiinnittää tilanomistajaa näyttelevän Juha Kiljusen huomion ja saada itseään näkösälle paikallislehteen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö