Verkkokalastukseen ehkä lisärajoituksia Saimaalle

Tutkijoiden mukaan kalanpyydyskuolemien vähentäminen on ainut keino pelastaa saimaannorppa sukupuutolta.

LEENA SALLINEN

Saimaannorpan suojelun tehostamiseksi harkitaan verkkokalastuksen lisärajoituksia. Norppatutkijoiden mukaan kalanpyydyskuolemien vähentäminen alkaa olla ainut keino pelastaa laji sukupuutolta.

Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) Etelä-Savosta teki loppuvuodesta asiasta toimenpidealoitteen. Sen mukaan verkkokalastus ja täkykoukun käyttö pitää kieltää 15.4.-30.6. koko saimaannorpan pesimäalueella.

Järvisen aloite on vasta käsittelyn alkutaipaleella eduskunnassa. Saimaannorpan suojelutarvetta pohditaan kuitenkin myös maa- ja metsätalousministeriössä, jossa ylitarkastaja Roni Selén valmistelee lajin suojelemiseksi tehdyn asetuksen päivittämistä.

– Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, Selén sanoo.

Hänen mukaansa ministeriössä vasta käynnistellään selvitystyötä, onko norppa-asetusta tarpeen ja mahdollista muuttaa. Muutos astuu voimaan aikaisintaan ensi vuoden keväällä.

– Taustalla on se tutkittu fakta, että saimaannorpan poikaskuolleisuus on lisääntynyt leutojen talvien seurauksena. Ilmastonmuutokselle emme voi mitään, joten ainoa keino on kalastuskuolleisuuden vähentäminen. Jos sille tielle lähdetään, tehokkain keino on rajoittaa lisää verkkokalastusta.

Tehokkain keino on Selénin mukaan vaikea toteuttaa.

– Se on iso asia, joka koskee valtavaa Saimaalla kalastavaa kansanjoukkoa.

Selénin mukaan keväinen verkkokalastuskielto pitäisi ulottaa eteläiseltä Saimaalta melkein Joensuuhun saakka, jos mukaan otetaan kaikki norpan tunnetut pesimäalueet parinkymmenen vuoden ajalta.

Nykyisin verkkokalastus ja muutamien muiden kalanpyydysten käyttö on kielletty ympäri vuoden Natura-suojeluohjelmaan kuuluvilla norpan tärkeimmillä lisääntymisalueilla. Lisäksi osakaskunnat ovat rajoittaneet vapaaehtoisilla sopimuksilla verkkokalastusta kevätkuukausina laajoilla vesistöalueilla.

– Jos vapaaehtoisia sopimuksia saadaan lisää, ei ehkä tarvitse mennä raskaisiin toimenpiteisiin. Sehän on meillä tarkkaan tiedossa, että liialliset kiellot ja rajoitukset voivat johtaa suojeluhalun vähenemiseen, sanoo Selén.

Kalaverkot ovat surmanloukkuja emostaan keväällä vierottuneille norpanpoikasille eli kuuteille.

Tutkijoiden arvion mukaan verkkoihin tai muihin kalanpyydyksiin kuolee parikymmentä kuuttia vuodessa, valtaosin keväällä tai alkukesästä.

– Jos verkkokuolleisuus saadaan 2-3 kuukauden ajalta pois, laskennallisesti säästyy kymmenen kuuttia vuodessa, sanoo norppatutkija, suojelubiologi Tero Sipilä Metsähallituksesta.

UUTISET SIVU 6

ES-ARKISTO/ISMO MARTTINEN

Kuvateksti

Saimaannorpan poikaset syntyvät näinä viikkoina, ja taas lumen vähäisyys vaikeuttaa monin paikoin pesintää ja kuuttien elämän alkua.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen