Bogányillä ei ole kilpailijoita kapellimestaria valittaessa

Lappeenrannan kaupunginorkesterin uudesta kapelli- mestarista päätetään 9. huhtikuuta.Tibor Bogányille ei ole ilmaantunut varteenotettavaa vaihtoehtoa.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANNAN kaupunginorkesterin uuden kapellimestarin nimi on yhä todennäköisemmin Tibor Bogányi.

Unkarilaissyntyisen Bogányin lisäksi kapellimestarin valintaa valmisteleva toimikunta ei ole haastatellut ketään muita. Kulttuurilautakunta pyrkii päättämään uuden kapellimestarin valinnasta huhtikuun 9. päivä pidettävässä kokouksessa.

Valintatoimikunnan ja kulttuurilautakunnan puheenjohtajan Kullervo Lehtosen (Kok.) mielestä on tärkeää, että orkesteri saa mieleisensä kapellimestarin ja että valinta täyttää myös kaupungin asettamat taloudelliset ehdot.

– Bogányi on orkesterin suosikki. Minusta on tärkeää, että orkesterin johtoon valitaan sellainen henkilö, joka innostaa ja saa porukan mukaansa – samalla tavalla kuin Jari Juutinen kaupunginteatterissa, Lehtonen sanoo.

– Voisihan sitä haihatella Salosten ja muiden suurien nimien perään, mutta sellaiset pitäisikin sitten päättää valtuustossa, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mielestä ei ole järkevää juoksuttaa hakijoita haastattelussa vain muotoseikkojen vuoksi.

– Kun löytyy sellainen vaihtoehto, joka tyydyttää orkesteria ja täyttää muut ehdot, olisi harhauttavaa pyytää haastatteluun ihmisiä ja antaa näiden uskoa mahdollisuuksinsa, vaikka käytännössä valinta olisi jo tehtykin.

Tibor Bogányi oli vuosina 2003-2006 Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari. Vuosina 1999-2002 hän toimi Sinfoniaorkesteri Vivon taiteellisena johtajana. Tällä hetkellä hän asuu Unkarissa, eikä hänellä ole omaa orkesteria.

Orkesterinjohtamista hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1998 Leif Segerstamin ja Jorma Panulan johdolla sekä Pariisin konservatoriossa János Fürstin johdolla. Hän on vieraillut kapellimestarina monissa suomalaisissa orkestereissa sekä myös Kansallisoopperassa.

Es-arkisto/Seppo Rautiovaara

Kuvateksti

Tibor Bogányin valinta uudeksi Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestariksi tulee aina vaan todennäköisemmäksi.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola