Categories
Artikkelit

Hautomosta kuoriutunut Severa Oy on vahvasti kasvava ohjelmistoyritys

Lappeenrantalaisyritys on yksi nopeimmin kasvavista teknologiayrityksistä Suomessa. Severa on listattu Euroopan lupaavimpien yritysten joukkoon.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANNAN teknillisestä yliopistosta ja Kareltekin yrityshautomosta alkunsa saanut Severa Oy on ponkaissut muutamassa vuodessa mahtavaan nousukiitoon. Omalla tulorahoituksella toimintaansa kasvattavan yrityksen liikevaihdon kasvu on ollut kolmen viimeisen vuoden aikana huikeat 618 prosenttia.

Asiakkaiden kuukausilaskutuksista tulonsa hankkiva Severan tavoitteet ovat korkealla: kuluvalle vuodelle haetaan 150 prosentin kasvua.

Toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaaran mukaan menestyksen avain löytyy yrityksen myyntiasenteesta.

– Toimintamme on hyvin myyntihenkistä. Myynnin parissa työskentelee puolet henkilöstöstä. Se tuottaa myös tulosta.

– Aloittaessamme vuonna 2004 myimme yhden järjestelmän kuukaudessa. Nyt myymme yhden päivässä, mutta haluamme tehdä saman myyntituloksen tunnissa, Salovaara kuvaa kasvuhakuisuutta.

SALOVAARA korostaa asiakastyytyväisyyden merkitystä. Siitä riippuu kasvuvauhdin jatkuminen.

– Kuukausimaksuihin perustuvan liiketoiminnan alkuvaiheet ovat hankalia sikäli, että tulosta syntyy hitaasti. Pitemmällä aikavälillä se on toimiva tapa, jos vanhat asiakkuudet säilyvät.

Salovaraan mukaan heille on onneksi käynyt niin.

– Tuloksentekokyky vahvistuu, koska saamme aikaisempien vuosien asiakkuuksien päälle jatkuvasti uusia asiakkaita. Heitä haetaan koko ajan lisää, koska meidän alallamme on valtava kasvupotentiaali.

Severassa kuunnellaan herkällä korvalla asiakkaiden toiveita ja vinkkejä ohjelmistojen kehittämistyössä. Yritys myös seuraa asiakastyytyväisyyttä aktiivisesti.

Kyselytutkimuksen mukaan 75 prosenttia asiakkaista kokee liiketoimintansa selkiytyneen Severan palveluilla, ja 70 prosenttia asiakkaista kertoo laskutuksensa tehostuneen.

SEVERAN toiminta-ajatukseen on alusta alkaen kuulunut kasvu oman tulorahoituksen kautta. Isot pääomasijoitukset ja lainaraha eivät kuulu yrityksen kasvuvalikoimaan.

– Olemme sillä tavalla varovaisia, että haluamme viedä toimintaamme eteenpäin oman työn tuloksilla. Olemme seuranneet sivusta pääomasijoituksilla toimintaansa rakentaneita yrityksiä, eivätkä kaikki esimerkit ole kovin rohkaisevia, Salovaara sanoo.

Severa ei ole oman alansa pioneeri, mutta on noussut nopeasti markkinajohtajaksi Suomessa. Moni pitempään alalla toiminut kilpailija on jäänyt jo kirkkaasti selän taakse.

Yhdysvaltalainen teknologiajulkaisu on valinnut Severan arvostetulle Red Herring 100 Europe -listalleen sadan finalistin joukkoon. Loppusijoitus lupaavimpien kasvuyritysten joukossa ratkeaa myöhemmin keväällä.

– Pääsy listalle tuntuu jo niin hienolta, että loppusijoituksesta ei ole enää hirveitä odotuksia, Salovaara kommentoi.

SALOVAARA ja tuotepäällikkönä toimiva Jari Kärkkäinen perustivat Severan vuoden 2003 lopulla. Molemmat ovat Lappeenrannan teknillisen yliopiston tietotekniikan osaston kasvatteja.

Severa aloitti toimintansa Kareltekin yrityshautomossa. Vuosi sitten yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi tuli Ari Korhonen, joka oli menestyvän Komartek Oyj:n omistaja. Salovaara kehuu ”bisnesenkelinä” firmaan tulleen Korhosen työpanosta.

– Hänellä on hyvät verkostot ja alan asiantuntemusta. Uusia asiakkuuksia on tullut myös sitä kautta.

Severan PSA-ohjelmistolla ohjataan asiantuntijayritysten päivittäistä toimintaa kuten projekteja, työtuntikirjauksia, laskutusta ja raportointia.

– Ohjelman käyttäjiksi asiakkaat pääsevät www-selaimella käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Lupaamme asiakkaille uutta aikaa, jonka he voivat käyttää oman toimialansa tekemiseen, Salovaara sanoo

– Tavoitteenamme on rakentaa brandia ja yritystoimintaamme globaalisti.

SEVERA OY

Liikevaihto lähes 800 000 euroa vuonna 2007.

Liikevoitto 2007 21 prosenttia.

Liikevaihtotavoite 2008 2 miljoonaa euroa.

Severa PSA-toiminnanohjausjärjestelmää käyttää noin 400 asiakasta 10 eri maassa.

Helmikuussa järjestelmän kautta hallinnoitiin satoja tuhansia asiakkuuksia, noin 74 000 projektia ja seurattiin miljoonia työtunteja.

Yrityksellä on 21 työntekijää, joista 10 palkattiin alkuvuodesta.

Toimipisteet Lappeenrannassa ja Helsingissä.

Yhtiö on toimivan johdon omistuksessa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki